Reklama

Reklama

Zažít Ostravu

(TV film)

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak se mladí lidé snaží zbořit mýtus o černém městě na východě. Třetí největší město v zemi a ještě nedávno ocelové srdce republiky. Dnes metropole na pokraji velkých sociálních otřesů, ale také místo s velkou energií a mimořádným potenciálem. Vizuálně atraktivní dokument o Ostravě a jejích obyvatelích, kteří se spolu s ní ocitají na prahu nové éry, vypráví příběhy o vizích, činorodosti, schopnostech a kreativitě lidí. Vedle toho ale snímek také zachycuje příběh Ostravy, města, ve kterém má smysl žít a s nímž je dobré spojit vlastní budoucnost. Nikde jinde v České republice se nekonal a nekoná tak dramatický přerod od symbolu těžkého průmyslu ke kulturnímu centru. „Ostrava už dávno není ocelové srdce republiky a už dávno se zavřely šachty ve městě. Přesto zde žijí mladí lidé, kteří svoji budoucnost s tímto městem chtějí spojit a dávno překročili svými projekty všechna klišé, která o Ostravě panují. Jejich život, přístup a vize jsme sledovali celý rok, stejně tak jsme se snažili zaznamenat autentické ostravské akce. Na závěr pak chystáme veřejnou debatu na téma vize pro Ostravu,“ prozrazuje dramaturgyně Monika Bobková a pokračuje: „Dokument se snaží nacházet nové možnosti vizuálního pojetí. Mělo by se objevit promítání na budovy, rozpohybované graffiti a fotky. Ostrava je zajímavá svými průmyslovými objekty, které mohou zůstat jako memento po těžkém průmyslu, ale mohou se také přetavit v zajímavá kulturní centra. A tyto objekty jsou filmově velice zajímavé.“ (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

janka007 

všechny recenze uživatele

Dokument na mě působí velmi rozpačitým dojmem, nevyrovnaným, za mě selhala dramaturgie. Mýtus tu boří nejvíc tanečníci a aktivisté - já ale v Ostravě znám desítky zajímavých lidí, kteří skutečně v ještě nedávno černé díře rozjíždí skvělé věci, na které nepotřebují dotace - nic proti dotacím, ale čekala bych větší vrstevnatost, rozhled, skutečný zájem. Jako procházet s bývalými havíři rozvaliny dolů - to jsem viděla už asi 100krát a už trochu nuda... Jsem hrdá na to, že jsem součást Ostravy, že zde mohu tvořit a žít, někdy to bolí, někdy je to skvělé, tohle místo nedá nic člověku zadarmo, a i proto to tu člověk miluje. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Sám sem z podobného kraje ale opravdu netrpím falešným sentimentem stýskání po těžbě, ničení přírody a špinavé práci která nedává žádný smysl.Když nic jiného neznáte, máte tendenci přilnout i k tomu hnusnému a vykořeněnému.... viz Stockholmský syndrom ... ()

Ivy_9 

všechny recenze uživatele

Stejně jako autoři předcházejících komentářů jsem i já místní. Ostrava je mé srdcové město a naopak jsem si užívala ten pohled na současnost v kontrastu s minulostí. Bavilo mě koukat na místa, kde jsem se často pohybovala nebo stále pohybuji. Neznala jsem (resp. neviděla jsem) osoby, které stojí za mnohými projekty v Ostravě a bylo to super! Díky za to, lidi! P.S.: Drazí, musíte si uvědomit, že jestliže se koukáte na dokument o městě, kde jste nebo v jeho blízkosti se nacházíte, tak prostě ten pohled bude jiný než nějakého dospělého jedince kdesi z Chebu, který v Ostravě nikdy nebyl. O to tu jde, je třeba zbourat ten mýtus, který zobrazuje Ostravu jako tu nejčernější díru světa nebo snad oblast Polska. V tom případě doporučuji se vrátit na ZŠ, na první stupeň a zopakovat si vlastivědu. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama