• ripo

Dramatický děj filmu „Po noci den", který byl natáčen pod pracovním názvem „Horké dny", se odehrává na současné Jihočeské vesnici. Spisovatelka Ema Řezáčová zajímavě komponovala svůj námět: jednotlivé postavy děje, jejich vývoj a přerod vylíčila prostřednictvím jejich vztahu ke Karle Tolarové, která se náhodou dostala do středu událostí, jimiž vyvrcholila nejen krise v běšickém družstvu, ale také osobní krise některých vesničanů. Karle se podařilo klidem, rozvahou a jemným citem ukázat na to, jak překonat překážky, s kterými si družstevníci dosud nevěděli rady, a bezděčně i urovnat osobni neshody mezi vesničany. — Autorka námětu a scénáře filmu „Po noci den", spisovatelka Ema Řezáčová spolupracovala po prvé se Studiem uměleckých hraných filmů na filmu režiséra Václava Kršky „Až se vrátíš" (1948), k němuž napsala námět. Režisér Jaroslav Mach spolupracoval na filmu „Podobizna" (1947), samostatně natočil film o Emilu Zátopkovi „Jeden ze štafety" a veselohry „Slovo dělá ženu" (1953) a „Ještě svatba nebyla" (1954). U většiny filmů je také spoluautorem scénáře. Kameraman Josef Střecha natočil v poslední době filmy „Haškovy povídky", „Divotvorný klobouk", „Expres z Norimberka" a „Nejlepší člověk". Hudební skladatel Štěpán Lucký je autorem hudebních doprovodů k filmům „Není stále zamračeno" (1950), „Za život radostný" (1951), „Jeden ze štafety" (1952), „Neobyčejná léta" (1953), „Ještě svatba nebyla" (1954). — Roli Růženy Drátkové vytvořila členka Národního divadla Marie Glázrová, kterou jsme viděli naposledy v roli rázné vdovy ve filmové pohádce „Byl jednou jeden král" (1955). Marie Vášová, členka Národního divadla, vytvořila v poslední době postavu ředitelky cirkusu v „Komediantech" (1954), Ondrovou ve „Výstraze" (1954) a Elsu a „Botostroji" (1954). Soběslav Sejk, člen Národního divadla, hrál ve filmu „Nad námi svítá" (1953), „Přicházejí z tmy" (1954) a „Na konci města" (1955). Filmový přehled 5/1956(9.1.2010)