Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O rafinovaném plánu, který má připravit "ilegálního milionáře" o jeho nepoctivě získaný majetek. Zádrhel je však v tom, že někdo další má ještě rafinovanější plán... Děj známé předlohy "Zlaté tele" od Ilja Ilf a Jevgenije Petrova je přenesen do 60. let a domácích poměrů. Příkladná ukázka žánru, kterému se říkalo komunální satira. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Velmi nepovedená komedie s tentokrát velmi špatným Karlem Högerem. Jednu hvězdičku dávám na počest Čestmíra Řandy, který jako jediný (v roli podvodníka Drtílka) za něco stál. Jinak opravdu pitomost. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Velmi nepovedená komunální satira, která ale obsahuje spoustu narážek a vtipů na bývalý režim, film byl tedy nejspíš poté na dlouhé roky zakázán. Komedie? Co je to platný, když jsem se skoro nezasmál, nezáživný film který dnes už neosloví ani herecké výkony mě tentokrát moc nechytli. Film je znám socialistickou souteží, která se tu objevuje v tv, tuším že se jmenovala "Desetkrát odpověz" z roku 1962. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Poslyšte, vy jste úžasnej člověk! Vy ovládáte vědeckej světovej názor a přitom jste ještě na svobodě. To Vám dlouho nevydrží." Luxusní sranda od začátku až do konce!! Plno vtipných hlášek, nádherně absurdní situace, politická satira, ale i vize do budoucnosti, skvělé herectví a hlavně inteligentní zábava! Aneb jak oloupit milionáře. :o) ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Parodie komunistického škvárového pořadu Desetkrát odpověz, v níž ambiciozní budoucí exulant chce skrze výhru v soutěži a její koncová tři přání utéci na Západ. Skvělý pan Řanda a Hoger. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Tuhle komedii jsem prvně viděl až na Filmboxu, v době, kdy dával ještě české filmy. A byl jsem překvapený, že CT ji snad nikdy nedávala a nechápal jsem proč. Je zábavná, jen neznámá. Není to sice komedie k popukání, ale úplně stačí že se nese v úsměvném duchu...Komunální satira, tenhle pojem už dneska není aktuální, protože dneska se krade jinak než dříve, a s nikým už to nehýbe tak, jako v době a ve společnosti, která dokázala vytvořit jakousi hierarchii hodnot, jejichž narušení se pranýřovalo, a lid se podle toho ve svém průměru skutečně řídil. Oporou pro ta slova mi není jen tenhle film, ale řada jiných, v nichž jsou narážky, které dneska jen těžko někdo pochopí, kdo nezná souvislosti. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Karel Höger v netradiční roli knírkatého podvodníka byl skvělý, dost si uměl poradit s postavou v nečekaně komediálním žánru a třeba v závěrečných scénách z autobusu a přehlídky na louce vyzníval správně groteskně s drobnou dávkou pronásledované nejistoty. Díky Högerovi mě po většinu času bavilo sledovat i celý film, u většiny ostatních, žel včetně oblíbeného Menšíka, jsem však měl dojem poněkud rutině odváděného herectví v komedii, která zřejmě pro mnohé z nich znamenala jen zaměnitelný přírůstek do filmografie. Zajímavý, byť místy pokulhávající scénář nevytáhli na víc, než lepší průměr své doby, snad ještě sekundující Skopeček svými gagy během „akce“ pozitivně vyčníval. Machova satira inspirována ruskými autory se na loupežnou komedii spíše jen volně ponáší, než aby se stala regulérním příspěvkem subžánru vedle svých soudobých západních konkurentů. Ve finále (a dost povedeném finále :)) mi to ale díky jisté osobitosti nevadilo. I skrze ty vtipné momenty a zdařilé hlášky, v nichž si tvůrci dovolili rýpnout i do režimu („Od 48. roku mám jen samý dogmatický sny. Všechno mně vzali, už i ty sny stojí za hovno.“ / „Jakmile padne socialistický režim, v tu ránu se nám uleví.“), mi jedno zhlédnutí za to stálo, ale výsledek jsem na rok vzniku čekal lepší. [65%] ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Neřekla bych, že je to taková pitomost, jak by se mohlo zdát z většiny zdejších komentářů. Naopak s přihlédnutím k roku vzniku se vůbec nedivím, že tenhle film 20 let po natočení nikdo neviděl, ovšem proč tomu tak bylo i dalších 20 let, to už jsem nepochopila. Já se totiž královsky bavila spoustou povedených hlášek, které byly na tehdejší dobu dost odvážné. Dnešní mládeži asi přijde absurdní přání jet navštívit "hrobku Karla Marxe", ovšem ta ocelová závora na hranicích se přehlédnout nedala, a o tom, jet s Čedokem třeba do Vídně, si 90% národa mohlo nechat jenom zdát. Výzkumný ústav futurologický mě zkrátka pobavil. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zasmála jsem se pouze dvakrát za celým film. Prvně to bylo při pohledu na Výzkumný ústav futurologický a pak, když byl podvodník doběhnutý podvodníky. Což považuju skutečně za hodně málo. Vidět jednou bohatě postačí. Slávka Budínová tu měla poměrně odvážnou roli. Čestmír Řanda v té rádiovce pobíhající někam s kufrem neměl chybu. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Přes kvalitní herecké obsazení jde spíše o průměrnou satirickou komedii, která zapadla v propadlišti filmů z konce zlatých šedesátek. Hlášky jsou ale některé hodně povedené a odvážné, které pěkně zesměšňují tehdejší komunistický režim a politickou situaci, že je až s podivem, že snímek neskončil v trezoru, podobně jako Podskalského Bílá paní, které je vcelku podoben, ale humorem se mu rovnat nemůže ani náhodou. Humor, zejména politická satira byla nejtěžším filmovým žánrem, který dokázal poddat snad jen Zdeněk Podskalský. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Úsměvná vzpomínka aneb Nejpoctivější způsob, jak se dostat k penězům - krádež kradmo provedená. 1) Dnešnímu mladému divákovi film moc neřekne. Narážkám na tehdejší společenský a politický život nebude rozumět, pokud je vůbec rozpozná. Dávno zesnulé herce a herečky zná, pokud vůbec, pouze z dobových filmů. A že by snad přečetl něco od Ilfa a Petrova, v to se neodvažuji ani doufat. Ostatně, počet hodnocení mluví sám za sebe. 2) Ruský a raně sovětský flair předlohy byl adaptací "Zlatého telete" na soudobé poměry spolehlivě smazán a transformován do šedavé komunální satiry socialismu s lidskou tváří. 60tiletý Karel Höger se ve své roli, připadá mi, dobře necítil, i když se jí zhostil se šarmem sobě vlastním. 3) A přesto se mi film líbí - nejenom kvůli záběrům z doby mého dětství, ale taky kvůli době těhotné nadějemi, která z filmu stále prosvítá, byť už potrat byl proveden a reálný socialismus bušil na dveře. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, tohle určitě muselo být zakázané, protože si vyloženě dělají legraci z komunistů. Hoger je tu v hodně nezvyklé roli a to komické. Ten konec byl skvělý. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Sem tam dobry vtip, nekdy trefna satira. Ve filmu to ale nefunguje, stejne rozpacity jsem byl i u hereckych vykonu... Nuda. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Je to opravdu strašná pitomost ale kdyby to byla taková pitomost jako moderní česká tvorba, nebo hlen z Hollywoodu tak bych to do 20. minuty vypnul. Nevypnul. Mě se líbil Lubomír Kostelka výrokem "Dejte mistře miliónek nebo na monstranci". Slávka Budínová s holým zadkem také pěkně vbíhala do vody, špičkování o komunismu bylo celkem zábavné. Vůbec asi první scénář o tom, že člověk si po válce jako národní správce mohl hezky nakrást a pěkně mu to prošlo. Závěr je takový agitační, Menšík už přestane být spermatikem a věnuje se stálému zaměstnání, Skopeček je výléčený kasař, Hoger prosí o návrat do socialistické vlasti, Řanda je zklamaný gangster, co o vše přišel. Viděl jsem rozhodně větší píčoviny. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

V dnešní terminologii místy až bláznivá komedie plná humoru ve dvou úrovních. Bohužel z dnešního pohledu je ta prvoplánová už dosti vyčpělá. Ta druhá naštěstí drží i díky výtečnému Řandovi, Menšíkovi a dalším. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

"Já znám 63 způsobů, jak se snadno dostat k penězům. A ten nejjednodušší a nepoctivější je: KRÁDEŽ KRADMO PROVEDENÁ." Každý jistě uzná, že film s takovouhle hláškou je za čistých 5 i kdyby předtím a potom bylo už jen zrnění. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

S takovym obsazenim by clovek cekal vetsi zabavu. Ale jak pisi kolegove v ostatnich komentarich, tohle zrejme bavilo jen tvurce samotne...aneb vtipnou podivanou necekejte. Mozna usmevnou, ale ani tim bych si nebyl uplne jisty. Ja osobne se teda neusmal ani jednou. :) ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená komedie, moc jsem se nasmál. Přiznám se, že jsem Zlaté tele nečetl ani neviděl jeho adaptaci, třebaže jinak Ilfa a Petrova znám. Nevím, že by se tamuhle říkalo "komunální" satira, pro nás to tenkrát byla satira na špatné lidské charaktery, která dnes žel chybí, protože by autor skončil brzy za mřížemi. Ačkoliv se nejednalo o protisocialistický film, cenzura ho zřejmě brzy stáhla, protože se taková kritika režimu tenkrát taky nehodila. Soutěž Desetkrát odpověz tu byla ukázána poněkud toporně, asi stejně jako Milionář v tom "slavném" Milionáři z chatrče; byla tehdy velmi oblíbená. No, a hrob Karla Marxe bych v Londýně jistě navštívil taky. Vraťme se k filmu - Karel Höger v netradiční roli podvodníka se zhostil úkolu velmi dobře, souhlasím s tím, že nejlepší byl rozhodně Čestmír Řanda. Slávka Budínová se v erotických záběrech evidentně nechala dublovat mnohem štíhlejší statistkou... ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

10% - Nudná "komedie", u které, ač je plná situací, ze kterých přímo čiší, že je autoři považovali za gagy, při nichž budou diváci pukat smíchy, jsem se nezasmál ani jednou a pronudil se až k "překvapivě vypointovanému" závěru na obehrané téma "jak se podvodník nechal obelstít ještě větším podvodníkem". ()

Reklama

Reklama