Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na nádraží Florenc v Praze nastupují do autobusu cestující do Karlových Varů. Je mezi nimi i dívka dobráckého řidiče Honzy Chalupy, dispečerka Barborka alias Pusinka. Dámská část cestujících na půvabnou mladou ženu pochopitelně žárlí, zatímco někteří muži se jí hned začnou dvořit. Po cestě však řidič zastaví jiné krásné dívce, a tak má Barbora dojem, že se sama ocitla na vedlejší koleji. Cesta do Varů je dlouhá a během ní dojde na mnohá drobná nedorozumění. Jak mezi Honzou a Barborkou, tak mezi ostatními cestujícími… Ve vtipně koncipovaném příběhu, který je založen na konfliktech mezi cestujícími v rychlíkovém autobusu, se režisérovi Josefu Machovi podařilo s laskavým humorem ukázat některé stránky lidských povah. Z jednoduché látky autor vytěžil maximum, přičemž se v jeho díle doplňují prvky humorné, až vyloženě groteskní, s prvky hudebně lyrickými i fantastickými. Výsledek představuje kvalitní, divácky vděčnou a zároveň vkusnou zábavu. Píseň "Šoférská" Ludvíka Podéště na slova Josefa Kainara v podání Josefa Beka se ve své době stala hitem. Theodor Pištěk a Eman Fiala v rolích fotbalových nadšenců Mandy a Jeníčka upomínají na své postavy z úspěšného staršího filmu Muži v offsidu (1931). (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Slabota. Josef Mach se o komedie snažil od začátku své kariery režiséra a i když natočil třeba Akci B, asi nejznámější zůstanou jeho Hrátky s čertem. Jenže tenhle film měl bát vlastně o čem? Trochu mi to připomíná stejně bezvýrazný film Účastníci zájezdu, v malé části komunální satira s prorežimním vyzněním je spíš trapná (Filipovský, Medřická) a nic nezachrání ani klišodní epizodní postavy dalších kvalitních herců. Je otázkou, jestli jedna cesta autobusem s apelem k vzájemné slušnosti je dost nosná pro celovečerní film. Samozřejmě obligátně trapná je dodnes odpuzující Bohdalka, šílené jsou figury Effy, Lipského, Nesvadby a tak ta jedna hvězda je především krásnou (na rozdíl od V. Thieleové) nějak tak přirozeně Sylvu Daníčkovou (v Letiště nepřijímá je ještě lepší) a pak na záběry Prahy té doby, cesty do Varů a samotných Varů a na reality tehdejší doby na čele s autobusem tuším Škoda RTO 706 - byl to jeden z těch designových skvostů, tak trochu vzniklých tehdejšímu režimu spíš navzdory. ()

slavo75 

všechny recenze uživatele

Je to trocha zvláštny film, ale stojí za videnie. Obsadenie naozaj skvostné - výsledok trocha rozpačitý. Osobne mi tam vadili tie fantazijné úlety (lietajúci autobus a pod.), ale je možné, že som ich iba nepochopil. :-) Nebolo to úplne najhoršie a vlastne som veľmi rád videl pohromade vtedajšiu hereckú elitu i hercov predstavujúcich vtedy nastupujúcu generáciu hercov, o ktorých už dnes vieme, že patria naozaj k špičke. Pre mňa osobne teda veľmi nenáročná komédia s mierne absurdnými prvkami, ktorá síce neurazí, ale ani nenadchne. ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

"Slečna Barbora byla stvořena, aby vnášela neklid do společnosti." Ano, to je jedna z vtipných úvodních replik, v nichž se humorem ani poetikou nešetřilo. Zbytek filmu se už bohužel nese v nablblém duchu kolektivizačního optimismu, budovatelských výlevů a do očí bijícího (takzvaně umně maskovaného) psychologického podsouvání. Jako agitka otřesné, jako komedie podprůměrné. Počáteční nápaditost se velmi záhy vytrácí do nenávratna a ve chvíli, kdy dochází i špatné nápady, přijde na řadu notně ulepená komunistická fantasy-utopie s létajícím a mluvícím autobusem (kam se hrabe pes Falko z Nekonečnýho příběhu). Přece jen jsem si ale něco odnesl... Kdybych teď jako náhodou spadnul z Marsu a viděl film bez předchozích souvislostí, věděl bych ihned po Florenci 13:30, že na znárodňování není nic špatného a že blahu jednotlivce nejvíce prospěje, pokud se podřídí většině. Že když všichni táhnou za jeden provaz/autobus, pak se dílo podaří a nejlépe je svěřit se moudrým mužům u volantu. A teď promiňte, jdu vyzvracet všechnu tu červenou limonádu... ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Jménem flotily československé autobusové dopravy vás vítáme na palubě kouzelné škodověnky. Soudružky a soudruzi se trochu přešlehli ženšenem, proto část cesty letí, halucinují a zpívají. "Pane Honzo, tohle je nejchutnější kávička na dvaapadesáté rovnoběžce." Toto filmové podobenství jsem nepochopil. Ale byl jsem šťastný (dopamin). ()

PetrJulian 

všechny recenze uživatele

Tento film mě aspoň vyléčil z jednoho bludu. Dosud jsem si myslel, že na DVD vycházejí jen dobré filmy, protože ty špatné by si nikdo nekoupil, a proč by filmoví distributoři vydávali filmy, které pak neprodají... Ale je vidět, že každý film si najde svoje kupce... Bohužel, ani herecké obsazení nepomohlo tomuto filmu. Pro mě totiž nejsou nejpodstatnější hezké herecké tváře, ale příběh. A pokud se navíc dívám na komedii, tak taky to, abych se u toho opravdu zasmál. Což tady platilo akorát v té situaci se skleněným okem. Jinak tu nebylo k smíchu ani ke koukání nic. Takže repete určitě nebude. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (15)

  • Kulisáci kvôli tomuto snímku postavili pri lese falošný motorest. Byť to iba predná časť budovy, ktorá ale z väčšej diaľky vyzerala ako budova skutočná. Prechádzajúci vodiči kamiónov ho z diaľky považovali za skutočný, takže uňho zastavovali. Stávalo sa, že vodič často potom prišiel až k dverám a otvoril. Potom sa s veľkým prekvapením ocitol opäť v lese. Skupina hercov tohto filmu spolu s Josefom Bekom (vodič Jan Chalupa) často sedávala neďaleko. Herci týchto šokovaných vodičov so smiechom pozorovali, keď mali práve vo filmovaní pauzu. (Raccoon.city)
  • Valentina Thielová (stopárka Miriam Plecitá) sa pred filmovaním objavila iba v niekoľkých reklamách, zlom v jej kariére ale znamenal zjazd československých spisovateľov v roku 1956, na ktorý sprevádzala manžela. Všimol si ju tam režisér Josef Mach, požiadal ju o kontakt a za nejaký čas sa ozval. Vďaka nemu dostala pozvánku na skúšky k hereckému obsadeniu komédie. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama