Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na nádraží Florenc v Praze nastupují do autobusu cestující do Karlových Varů. Je mezi nimi i dívka dobráckého řidiče Honzy Chalupy, dispečerka Barborka alias Pusinka. Dámská část cestujících na půvabnou mladou ženu pochopitelně žárlí, zatímco někteří muži se jí hned začnou dvořit. Po cestě však řidič zastaví jiné krásné dívce, a tak má Barbora dojem, že se sama ocitla na vedlejší koleji. Cesta do Varů je dlouhá a během ní dojde na mnohá drobná nedorozumění. Jak mezi Honzou a Barborkou, tak mezi ostatními cestujícími… Ve vtipně koncipovaném příběhu, který je založen na konfliktech mezi cestujícími v rychlíkovém autobusu, se režisérovi Josefu Machovi podařilo s laskavým humorem ukázat některé stránky lidských povah. Z jednoduché látky autor vytěžil maximum, přičemž se v jeho díle doplňují prvky humorné, až vyloženě groteskní, s prvky hudebně lyrickými i fantastickými. Výsledek představuje kvalitní, divácky vděčnou a zároveň vkusnou zábavu. Píseň "Šoférská" Ludvíka Podéště na slova Josefa Kainara v podání Josefa Beka se ve své době stala hitem. Theodor Pištěk a Eman Fiala v rolích fotbalových nadšenců Mandy a Jeníčka upomínají na své postavy z úspěšného staršího filmu Muži v offsidu (1931). (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

honajz 

všechny recenze uživatele

Takový zvláštní mix jakýchsi snů řidiče (a vizí Koníčka) a reality, kde vlastně chybí nosnější příběh - jde jen o sledování figurek, cestujících v autobusu do Varů, často pojatých jako nějaká satirická kritika nějakých lidských vlastností (nedůtklivost, klepny, bojácnost, zbabělost, nabubřelost, milovník starých pořádků apod.). Tahle podivná road movie má některé silné scény, ale pár jich je vážně už moc dada. --- EDIT 15/15 2018: Předtím jsem dal dvě hvězdy, teď bych dal čtyři, tak to zprůměruji. On ten film je těmi dada prvky vlastně milý a hezký a ty jednotlivé typy tepe docela slušně. Koníček je rulezz sám pro sebe, zvláště jeho vystoupení z busu ve Varech. U některýh lidí chybí dovětek, jak to dopadlo, a zloděj není odveden na policii. Ale celkově se na to vlastně vždy znovu rád podívám. ()

Brasi 

všechny recenze uživatele

Kouzelná cesta autobusem z Prahy do Karlových Varů (potažmo Žatce) s řidičem panem Honzou, Barborkou, Karlem Koníčkem - milovníkem pasívním, hodinářem Kadetem, kouzelníkem, iluzionistou, eskamotérem a mistrem varieté Čusem a spousty dalšími pány, paními, soudruhy a soudružkami, tentononci Havrdy a fanoušky fotbalu. A všichni dohromady se účastní té nejoriginálnější jízdy autobusem na dvaapadesáté rovnoběžce. :D ()

Reklama

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Je všeobecně známo, že dívky typu Barbory Jandové jsou určeny k tomu, aby vnášely neklid do lidské společnosti.“ Na Florenci je milé, jak oplývá spoustou vtipných a novátorských postupů. Perfektně využitá role vypravěče – analyzátora různorodé skupiny cestujících vnáší do této komedie až dokumentární ráz. Karel Effa jako snílek a svůdce žen by si zasloužil svůj vlastní film, nejlépe nějakou bondovku, protože, jak on hraje, to je radost pohledět. Samozřejmě se tento film nevyhne zjednodušujícím socialistickým stereotypům a rádoby výchovného ponaučení. Ale kdo si zažil nějaké to pravidelné dojíždění hromadnou dopravou, ten jistě v šablonovitě vykreslených postavách najde nejednoho spolucestujícího. ()

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Naivní a to dost. Spíše mne zaujala nedávný dokument o natáčení toho filmu s některými herci, kteří v tomto paskvilu učinkovali - vzpomínka, kam všude se jelo a dojelo, jak to bylo s tím a oním. Zajímavá je ta skutečnost, že i když se film jmenuje Florenc 13.30, jediný (jednovteřinový) záběr z Bus nádraží Florenc je ten celkový (závěrečný), kdy autobus vyjíždí z nádraží směr KV. Ostatní záběry z Florence jsou jen záběry imitace. Mrzí mne lapsus některých známých herců, především mého oblíbence J.Sováka, kteří se angažovali v také slátanině. Dvě ** za Sováka, Beka, Pištěka, Lohniského a Hlinomaze a poněvadž je to český film. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Bez ohledu na to, zdali to byl záměr (jako že ne), takhle třeskutě vtipnou komedii jsem už dlouho neviděl. Spousta perfektních nápadů a neuvěřitelně vypointovaných situací mě nutí dát maximum hvězd. Je to úlet rudý jak paviánův zadek, ale měl jsem z toho pocit, jak kdyby socialistický realismus potkal Kevina Smithe. A to neni málo! ()

Galerie (7)

Zajímavosti (15)

  • Valentina Thielová (stopárka Miriam Plecitá) sa pred filmovaním objavila iba v niekoľkých reklamách, zlom v jej kariére ale znamenal zjazd československých spisovateľov v roku 1956, na ktorý sprevádzala manžela. Všimol si ju tam režisér Josef Mach, požiadal ju o kontakt a za nejaký čas sa ozval. Vďaka nemu dostala pozvánku na skúšky k hereckému obsadeniu komédie. (Raccoon.city)
  • Vďaka ČSD vznikla na mieste pôvodného uhoľného skladiska nová autobusová stanica na Florencii. V roku 1948 novú stanicu slávnostne otváral vtedajší riaditeľ štátnych dráh a dobová tlač nezabudla spomenúť, že jednotlivé odchody vozidiel ohlasoval miestny rozhlas. (Raccoon.city)
  • Karel Čáslavský, ktorý robil pri filme ako asistent výroby, spomína, že na natáčanie zbierali ráno všetkých hercov malým autobusom, ktorý prezývali "poblion". Išlo v podstate o polovojenské vozidlo, v ktorom boli iba dve dlhé drevené lavice, ktoré nebolo na zvoz populárnych hercov príliš kultúrne, ale v tej dobe to žiadnemu nevadilo. Iba Josef Bek (vodič autobusu Jan Chalupa) chodil na natáčanie svojom svetlomodrým Wartburgom z číslom 4444, ktorý si občas našiel po natáčaní na tehlách alebo mal za autom zaviazané plechovky ako takú odplatu od hercov a štábu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama