Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na nádraží Florenc v Praze nastupují do autobusu cestující do Karlových Varů. Je mezi nimi i dívka dobráckého řidiče Honzy Chalupy, dispečerka Barborka alias Pusinka. Dámská část cestujících na půvabnou mladou ženu pochopitelně žárlí, zatímco někteří muži se jí hned začnou dvořit. Po cestě však řidič zastaví jiné krásné dívce, a tak má Barbora dojem, že se sama ocitla na vedlejší koleji. Cesta do Varů je dlouhá a během ní dojde na mnohá drobná nedorozumění. Jak mezi Honzou a Barborkou, tak mezi ostatními cestujícími… Ve vtipně koncipovaném příběhu, který je založen na konfliktech mezi cestujícími v rychlíkovém autobusu, se režisérovi Josefu Machovi podařilo s laskavým humorem ukázat některé stránky lidských povah. Z jednoduché látky autor vytěžil maximum, přičemž se v jeho díle doplňují prvky humorné, až vyloženě groteskní, s prvky hudebně lyrickými i fantastickými. Výsledek představuje kvalitní, divácky vděčnou a zároveň vkusnou zábavu. Píseň "Šoférská" Ludvíka Podéště na slova Josefa Kainara v podání Josefa Beka se ve své době stala hitem. Theodor Pištěk a Eman Fiala v rolích fotbalových nadšenců Mandy a Jeníčka upomínají na své postavy z úspěšného staršího filmu Muži v offsidu (1931). (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Jízda, kterou si na rozdíl od jihlavské MHD užiju:-) Řidičům za jízdy mukat zakázáno. Zajímavé pojetí vyprávění příhod cestujících – střídání myšlenek jednotlivých pasažerů s reálnými promluvami se dobře doplňuje. Charaktery postav jsou rozmanité. Příběh nenudí. Na postavě Kadeta (František Filipovský) menší narážky na socialistickou kolektivizaci. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Skvostné obsadenie, skvelo parodujúce správanie ľudí na autobusovej zastávke či v autobuse. Zaujme aj hovorením myšlienkových pochodov postáv. Pickuperi starej školy, žiarlenie, predstavy hanblivého muža či myšlienky neutrála sú potechou príbehu. Socializmus vo filme nie je veľmi cítiť, preto sa dá pri ňom príjemne oddýchnuť. ()

Reklama

jirka.maso 

všechny recenze uživatele

Tak koukám, že se tady většina nechala unést poměrně nízkým hodnocením… Přitom se jedná o vynikající sondu do duší cestujících, kteří jsou na (ne)obyčejné cestě autobusem! Spousta skvělých herců obsazená do roztomilých charakterů dokáže i po letech pobavit. Každý se tu najde. Sovák, co je vždy nad věcí, protože je neutrál (tedy až do chvíle než je mu odcizena peněženka), ukecaná Dana Medřická, krásně protivný František Filipovský nebo úžasný Karel Effa, playboy od pohledu, na kterého se lepí každá sukně a vítají ho celé Vary! :) Jasně, lítající autobus a tak nějak podivně naspeedovaný autobusák Bek sou úlet, ale to k tomu patří… ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

"požaduji sestup, ve vyšších polohách nemohu číst !"...ale jo...tak půl na půl...z jedné strany banální, situační a idelogicky zjitřené ( hlavně ztepilým ženským figurám neustále fičí východní větry do orálního otvoru)...z druhé ale docela solidně zahrané, slušně natočené a místy i docela vtipné...ultimátní jednohubka, ale čas s ní strávený zas až tak nebolí a amerického brouka nepošlapává... ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Slabota. Josef Mach se o komedie snažil od začátku své kariery režiséra a i když natočil třeba Akci B, asi nejznámější zůstanou jeho Hrátky s čertem. Jenže tenhle film měl bát vlastně o čem? Trochu mi to připomíná stejně bezvýrazný film Účastníci zájezdu, v malé části komunální satira s prorežimním vyzněním je spíš trapná (Filipovský, Medřická) a nic nezachrání ani klišodní epizodní postavy dalších kvalitních herců. Je otázkou, jestli jedna cesta autobusem s apelem k vzájemné slušnosti je dost nosná pro celovečerní film. Samozřejmě obligátně trapná je dodnes odpuzující Bohdalka, šílené jsou figury Effy, Lipského, Nesvadby a tak ta jedna hvězda je především krásnou (na rozdíl od V. Thieleové) nějak tak přirozeně Sylvu Daníčkovou (v Letiště nepřijímá je ještě lepší) a pak na záběry Prahy té doby, cesty do Varů a samotných Varů a na reality tehdejší doby na čele s autobusem tuším Škoda RTO 706 - byl to jeden z těch designových skvostů, tak trochu vzniklých tehdejšímu režimu spíš navzdory. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (15)

  • Kulisáci kvôli tomuto snímku postavili pri lese falošný motorest. Byť to iba predná časť budovy, ktorá ale z väčšej diaľky vyzerala ako budova skutočná. Prechádzajúci vodiči kamiónov ho z diaľky považovali za skutočný, takže uňho zastavovali. Stávalo sa, že vodič často potom prišiel až k dverám a otvoril. Potom sa s veľkým prekvapením ocitol opäť v lese. Skupina hercov tohto filmu spolu s Josefom Bekom (vodič Jan Chalupa) často sedávala neďaleko. Herci týchto šokovaných vodičov so smiechom pozorovali, keď mali práve vo filmovaní pauzu. (Raccoon.city)
  • Autobus ve filmu je Škoda 706 RTO. (Terva)
  • Karel Čáslavský ako asistent výroby musel v tej dobe robiť aj takú prácu, že pred reálnym natáčaním autobusu musel chodiť pol kilometra pred natáčaním so zástavkou v ruke a zastavoval autá a zabraňoval premávke. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama