Mám celkem velký problém jak tento film ohodnotit. Na jedné straně oslava junáctví, her a dobrodružství, která mě připoměla i moje klučíčí roky, kdy jsem několik let po sobě trávil vždy tři letní týdny ve Foglarově "bobří zátoce" a učil se, stejně jako kluci v tomhle filmu čestnosti, odvaze a různým dovednostem a znalostem. Až sem by to bylo za silný čtyři hvězdy. Jenže....... . I když pominu klíčový nesmysl, umístění táboru pro děti do pohraničního pásma krátce po válce. Už vidím, jak se rodiče dětí nemůžou dočkat až pošlou svýho miláčka na hranice s Německem, aby si užil krásných prázdnin. Nicméně s ohledem na pointu příběhu na tohle hážu bobek. Nicméně moje bobky došli v okamžiku, kdy jsem z filmu cítil silnou proti německou náladu. Umím pochopit, že tak krátce po válce Němci nebyli v českých luzích a hájích žádný šlágr, ale některé věty mě brali za uši až příliš. Z českých úst totiž podobných vět zaznívá v dnešní době na adresu některých národů či menšin velmi mnoho a jsou zárodkem pro velmi nakažlivou a těžce léčitelnou infekci, zvanou xenofobie. S příhlédnutím k roku natáčení, nakonec snížuji pouze o jednu hvězdičku, ale vzniknout tohle v dnešní době, byl bych nekompromisní.(16.1.2010)

• cheyene

Abych se přiznal, tak nevím, jak tento snímek ohodnotit. Přemýšlím, jestli na něm bylo něco, co by si zasloužilo 3*...Už to, že jsem u něj usnul (během dopolední projekce), o něčem svědčí, takže moje hodnocení nebude rozhodně vysoké. Těch pár nadprůměrných scén v celkově (pro mě) podprůměrném filmečku nic nezachrání, tudíž dávám celkem pěkné 2*.(15.3.2010)

Dostava se nam nakouknout do zivota skatu ,junaku .V nasem pripade se jedna o junaky vodni.Muzeme videt jake vztahy mezi sebou meli, jak se k sobe chovali .Velmi by mne zajimalo co tomuto filmu rikal Jaroslav Foglar.Z cteni jeho knizek si vsak dovedu prestavit,ze takto nejak to muselo byt a fungovat mezi temito chlapci v dobe kdy bylo junactvi u nas na vrcholu a clenska zakladna byla pres pul milionu. Coz v soucasne dobe dosahuje u nas snad jenom zakladna registrovanych hracu kopane. Film vyuzil popularnosti a rozmachu junactvi u nas,coz si dovolim tvrdit velmi pomohlo k jeho vytvoreni(natoceni). Ve filmu muzeme take videt vodni skluzavku,v provedeni takovem jako nejspisa byla ona znama vodni skluzavka Rychlych sipu.Nesmirne popularni junacka organizace jak pred valkou tak i po valce byla nekompromisne zastavena silou rudou-tedy komunistickou.Kazdy kdo se o ceske junactvi zajima jiste oceni tento snimek,jehoz rok natoceni 1948 byl na dlouha leta k tomu poslednim - vhodnym rokem.(14.6.2008)