• gouryella

Hodně nepovedené rádoby pokračování osudů hlavního hrdiny výborné komedie Muži v offsidu. Ani osoba Hugo Haase tentokrát nic nezmohla.(5.9.2002)

Nové příběhy (pokračovaní) pana Načeradce židovského majitele obchodu s konfekcí a gumáky. Nemyslím si že by tento film byl vyloženě nudný nebo nezábavný. Ale co si budeme nalhávat proslulý autor filmů jako "EXTASE", "EROTIKON" či " ZE SOBOTY NA NEDĚLI" jako autor filmových komedií příliš neuspěl. Našli se zde ale občas vtipné pasáže, samozřejmě že nejvíce asi ty mezi panem Dundrem (J. Vojta v prvním díle hrál ženicího se pana Hátleho) také obchodníkem a blízkým přítelem pana Načeradce. Ale i ostatní byli vidět, žid Felix Kühne (první díl Ignác Kauders), Marie Grossová, Jan Sviták atd. Naopak tentokrát oproti prvnímu dílu chyběli Plachta, Fiala nebo Štěpničková.. Nejlepší scény: Načeradec jako kibic, ukazující a vysvětlující jak se má správně hrát forbes, poté předvádějící jak se má správně hrát kulečník. Šachová partie, hraní karet, posílání do Palestíny, nebo oslovování do antisemitů patří také do zlatého fondu. Ovšem, nejvíce mě asi dostala ta u pana Načeradce doma kdy ho těžce nemocného z rozsudku 24. hodin vězení vyšetřuje jeho blízký přítel dr. Bondy (T. Pištěk první díl holič Alois Šefelín) to bylo neskutečné divadlo to se musí prostě vidět. Za 4* já mám pro tyto jednoduché maloměšťácké taškařice prostě slabost. "To je samá konference, momént, a pán Načeradec, pán Načeradec:-)"!(13.8.2006)

".. efektivně mrtvej muž!!... povídám mrtvej muž sem... !!"(23.12.2006)

Mezi Kreutzerovou sonátou a Erotikonem zapadl Švejk v civilu, mezi Erotikonem a Extasí dokonce filmy dva - Ze soboty na neděli a Načeradec, král kibiců. Ještě, že Machatý tak brzy a definitivně odešel... Kdyby tady točil ještě chvíli, tak by zapadlo úplně všechno. To jsou ty staré struktury myšlení. Naštěstí došlo na ideální konstelaci, po VHS vyšlo DVD a to je základní devíza pro novou recepci Poláčkova hrdiny.(19.2.2009)

Otravný kibic podruhé. Z filmu čiší režisérova snaha natočit jej "nějak jinak," snová operní sekvence se čtyřmi králi a s šílenou atrapou mluvícího žaludského esa je hodně ujetá, ale příliš kladný efekt tato snaha bohužel neměla.(7.11.2009)

Vynechal bych snovou scénu a poněkud zbytečně natahovaný závěr a bylo by to perfektní. Teda asi takhle: Nejde o bůhví jaké filmové dílo, ale Hugo Haas jak cholerický Načeradec prostě nemá chybu a jen díky němu se na to dá vůbec koukat. Prostě skvělý Haas a nic moc film.(3.1.2010)

Všestranný úspěch Innemannovy adaptace Poláčkova románu Muži v offsidu vyvolal vzápětí po premiéře u vedení společnosti A-B myšlenku, že by bylo z kapitálových důvodů přínosné vytvořit jakési volné pokračování. Spisovatel a humorista Karel Poláček bryskně napsal námět a společně s režisérem Gustavem Machatým i scénář, v němž mohl Hugo Haas opět uplatnit svou nenapodobitelnou interpretaci židovského žargonu. Navzdory tomu, že filmu schází vnitřní provázanost a výrazný děj, eskapáda groteskních situací v kavárně, obchodě a na svatební hostině náleží k tomu nejlepšímu, co v českém filmu vzniklo. Vrcholem je pak sekvence, v níž je titulní hrdina vyšetřován přivolaným lékařem a v níž padají vůbec jedny z nejvtipnějších dialogů. Vedle Haase se v komické roli obchodníka a věčného rivala Dundra objevil Jaroslav Vojta, který tehdy s úspěchem účinkoval v sérii poláčkovských filmů. Jednu ze svých prvních filmových rolí zde naopak vytvořila osmnáctiletá Hana Vítová, budoucí hvězda stříbrného plátna. Snímek nabízí mimo jiné pohled na židovskou část obyvatelstva v době hospodářské krize a jejich snahy přizpůsobit se novým podmínkám. Světově uznávaný režisér Gustav Machatý zakončoval své působení v domácí kinematografii zcela atypickým filmem, který se zřejmě náhodou stal jednou z nejzábavnějších veseloher předválečného období. Ostatně, něco pravdy na tom bude, když se tvrdí, že Žid patří do kavárny. --- "Pane, vraťte mi mýho koně nebo jste u mě vobyčejnej antisemit!"(5.10.2008)

• Terva

Fotbal za šachy a sranda za polonudu.(7.7.2011)

Uzivatel Rami velice dobre popsal klady filmu. Hugo Haas me opet nenudil. Vadil mi ale az moc nastavovany konec a onu rozpravu s krali a tim prizrakem..., to musel byt Machaty pred natacenim na houbickach:-).(8.12.2009)

• Rodin

Chyba. Po mužích v offsidu se tohle už točit nemělo. Jedna z nejslabších věcí Hugo Haase.(26.2.2010)

Dle mého je tento snímek silně podceňován. Oproti jiným tehdejším komediím (mezi které patří i skvělí Muži v offsidu) je tato zaměřena na retrospektivu společnosti s důrazem na vztahy. Nejedná se tedy o čistokrevnou, hloupoučkou komedii, jakých v té době vzniklo tisíce (některé povedenější, jiné pak méně). Tato komedie není vůbec naivní - právě naopak. Snaží se poukázat na pokrytectví, nevěru a honbu za mamonem běžných měšťáků. Lehce si bere na paškál židovské obchodníky, ale to jen ve vší počestnosti. Nad penězi zde bědují jak buhaté (Načeradec s likérem, ovocem, kartami či v obchodě), tak i chudé vrstvy obyvatelstva (babka prodávající hračky, jež mění cenu dle poptávky), snažíce alespoň trošku "uloupit" z bohatství těch druhých (třebas přátel). Nejsou zde idealizovaní ani chudí, ani bohatí, což nebývá ve filmech této doby běžné. Velmi důležitým tématem je zde i nevěra, faleš a vypočítavost. Tyto vlastnosti můžeme vidět jak Madam Tachecí a Freda, ale i tanečních párů v sále (důchodkyně s mladíkem, rozverná panička s "partnerem" a velkým, holohlavým panem manželem, pan továrních a jeho milenka, atd.). Nosná dějová linie je navíc doplňována humornými scénkami (Načeradec a forbes, kulečník, karty, hodiny; Žid, co rád čte a hromadí, přičemž nikomu nic nedá). Je toho opravdu hodně. Běžný divák až nestíhá všechno vztřebat na první shládnutí. Proč ale nedávám 5 hvězdiček? Protože některé pasáže, ve kterých Haas jen kibicuje a hádá se s ženou (přičemž stále dokola pronáší frázi, že je efektivně mrtvej muž), začnou diváka po čase nudit. Ani věčný hysterický řev Haase, který už není vtipný, ale přesto patří k jeho projevu, situaci moc nepomáhá.(6.12.2009)

Niektoré scény sú síce príliš naťahované, ale 5* dávam za sqelé hlášky, napr. keď si chlapci prídu pýtať škatuľku: -No, jo, pŕijďte až po inventuře. -Co je to? -Co je to? Židovský svátky.(7.1.2010)

Na svou dobu hodně povedená komedie. Je pravda, že Muži v ofsajdu jsou z komediálního hlediska o třídu lepší, ale z toho filmového je rozhodně lepší Načeradec, král kibiců. Některé scény jsou opravdu povedené, u jiných ale jakoby scénárista vařil z vody. Hodně zajímavá je snová scénka, a rovněž některé pohyby kamery jsou na naši tehdejší kinematografii hodně nadprůměrné, a svědčí o režisérově osobnosti. Vrcholem budiž scénka, kdy bez jakéhokoliv slova vidíme domlouvající se milence a bedlivě pozorujícího Huga Haase (Alfred Hitchcock by měl radost). Přesně tohle je u mě film - vyprávění pomocí obrazů, a ne pomocí slov.(29.7.2010)

Tak tohle rozhodně nemá nic společného s Muži v offsidu! Ani volné pokračování. Postava Načeradce se stala tak slavnou a povedenou v podání Hugo Haase, že nějaké další pokračování si situace zřejmě vyžádala. Kromě H. Haase se ve stejné roli objevila ještě J. Vagnerová, jinak ostatní herci kteří hráli v Mužích v offsidu hrají úplně jiné postavy - T.Pištěk, J.Vojta, B.Kysílková. Načeradec už není fanouškem Slavie, o fotbale jako by ani nevěděl a věnuje se jen konkurenčnímu boji a hlavně hraní karet a kibicování. Děj v podstatě chybí a jedná se jen o sled příhod p. Načeradce. Tahle role byla asi nejlepší rolí H. Haase, a díky tomu se mi tento film celkem zamlouval. Jen nechápu proč se tohoto projektu zhostil právě G. Machatý, jehož doménou byla spíš vážná umělecká tvorba. Tady tomu oproti "prvnímu dílu" chybělo hlavně tempo ale některé scénky celkem zdařilé. Film nijak neurazí. Takže hlavně za roli Načeradce dávám 3 hvězdičky. "Kampak asi pořád chodí pan Findejs?" "To víš že v tom bude nějaká vdaná panička." "Jo kdyby to tak byla ta moje, ale takový štěstí já nemám!"(6.9.2010)