Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kefallénie je krásný řecký ostrov, kde lidé ctí tradice a váží si života. Píše se však rok 1940 a dokonce i sem se blíží krutá druhá světová válka. A dorazí krátce poté, kdy se Pelagia, dcera místního lékaře, i přes jeho námitky zasnoubí s mladým rybářem, který se záhy přihlásí do armády. V dubnu 1940 vstoupí do městečka Argostoli italská armáda, která si vybuduje tábor na mořském břehu. Doktor Jannis odmítne Correlliho ubytovat ve svém domě, nakonec však ustoupí pod podmínkou, že za jeho ubytování bude dostávat lékařský materiál. Correlli, který bydlí v pokoji Pelagie, se pokouší s dívkou sblížit, ta ho však odmítá. Poprvé dívka na nepřátelství zapomene, když jí Correlli zahraje na mandolínu. Nedokáže však pochopit, jak může hrát a zpívat, když jinde umírají lidé. Correllli se jí snaží vysvětlit, že i ve válce mají lidé právo na malé radosti a vyzná jí lásku. Zpočátku nevraživě přijímaní italští vojáci si po čase získají Řeky svými koncerty na náměstí a dokonce i nevraživost Pelagie ke Correllimu se pomalu a nenápadně mění v lásku. Do téměř idylického období zasáhne Mussoliniho porážka. (TV Nova)

(více)

Recenze (203)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Moře, slunce, pláže, olivovníky ..... film je pastvou pro oči, to ano. Ale jinak: okupant Cage je tak kladný, až to bolí, přesto (nebo proto?) mezi ním a Penelopou žádné velké jiskry nelétají, zato John Hurt v roli otce je hodně přesvědčivý. John Madden se umanul jen na mileneckou dvojici a je to škoda, protože kniha nabízí tolik dalších "větví a větviček", z kterých vyčnívá především mentalita Řeků - jednou tančí, zpívají a milují, jindy se navzájem týrají a vraždí. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Gouryellem - Cage opravdu není typ vhodný pro romantické filmy, ale vše ostatní ve filmu funguje. Hlavním lákadlem je ale nádherný ostrov Kefallonia, na který se prostě vydržíte dívat dvě hodiny, i kdyby byl film úplně blbej. Což ale není tenhle případ. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Snad první film, ve kterém italská armáda a její "kvality" nejsou k smíchu, několik jímavých scén, věčná otázka "Vypadá míň Cage jako Ital nebo Bale jako Řek?", povedená hra na mandolínu (jediný zapamatováníhodný hudební moment) a konec, který možná fungoval v předloze (nevím, nečetl jsem a nechystám se k tomu), ale na plátně ani trochu. John Madden to zkrátka nezvládl tak jak chtěl a největší válečnou romancí tak zůstává Tornatoreho Malèna. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Penelopičko soráč, ale tady se mě ze všeho nejvcí líbily ty užasný exteriéry. Ani se nedivím, že po uvedení filmu se na tyhle místa valily davy turistů, fakt nádhera. S příběhem už je to trošku horší, nevěřím, že by si holka tak lehce pustila k tělu okupanta, jasně láska dělá divy, ale právě tady jsem teda neviděl nic co by mělo Penelopičku tak nahlodat a zcela otočit, nebo mně chcete říct, že stačí zabrnkat na mandolínu a holky už roztahujou nohy ? Hmm, tak v tom případě to po dopsání komentáře zboží.cz jistí. Pokud jde o herecký výkony tak Niky i Pen už zahrály mnohem lépe. Nic proti sladkým filmům, ale bez kvalitního cukru dort nedáš. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je kromě Penélope všechno špatně. A nejhůř na tom je Nicolase Cage, kterej by takový postavy vůbec neměl dostávat. Z dramatu se totiž rázem stává komedie. Jediné, co tak filmu zůstává jsou krásné lokace ostrova Kefallénie, čímž si mě Řecko opět získalo o trochu více. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $57miliónovTržby USA $25,543,895Tržby Celosvetovo $62,112,895/videl v kine: 65%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Nadprumerna valecna romance, ale bohuzel jiskreni mezi Cagem a Cruzovou se nekona - Cage opravdu neni vhodny typ na romanticke filmy. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Už "slavná" knižní předloha mě navýsost zklamala a film můj názor jenom potvrdil. V knize samotné si alespoň počteme o životě na řeckých ostrovech, ve filmu však nezbylo nic koukatelného. Ještě tak bych se pousmál nad italskými parodiemi vojáků, jejichž vztah k řeckému obyvatelstvu je ale pochopitelně zobrazen naprosto zkresleně, když jsou zde vzkresleni jako takřka okupanti proti své vůli a nakonec horliví řečtí spojenci. Hlavní příběhtvořící milostný vztah je ale nesmyslný, trapný a neskutečný opravdu nebývalou mírou. Penélope Cruz podala výkon z těch nejhorších možných, plný křečovitých a neživotných póz, zajímavě kontrastující s Cageovým ledovým přístupem. Jeho dojemně jezevčí obličej vskutku dodává příběhu zdání věrohodnosti. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Starosta vám odkazuje, že ak neviete, čo znamená ´choďte do riti´, máte ísť dnu a my vám to vysvetlíme.“ Magický realizmus je fascinujúci literárny žáner, ale nedá sa povedať, že by som z neho bol totálne paf. No Mandolína kapitána Corelliho je jedným z najsilnejších románov, aké som kedy čítal. Nech už Weinsteinovci dali dokopy akokoľvek ambiciózny tím (režisér fenomenálneho Zamilovaného Shakespearea, v tej dobe megapopulárny Nicolas Cage, renomovaná literárna predloha...), nemali šancu a de Bernièresov úžasný, rozmerný a magickými detailmi prestúpený (veľko)román sa sfilmovať NEDÁ. V lepšom prípade sa o to môžete pokúsiť, ale to je všetko. Po vizuálnej stránke sa nákladná koprodukčná snímka hrdí báječnou výpravou rozkvitnutého gréckeho ostrovčeka, ktorého akoby sa netýkalo vojnové peklo. S hercami je to horšie, Cage je príšerný (nedokáže ani dôveryhodne preniesť trápne vety typu „Slečna, v čase vojny musíme byť vďačný aj za kúsky pokoja.“), Bale o ničom a na Penelope Cruz sa už ani len dobre nepozerá, nieto aby bola talentovaná. Našťastie, menej známe tváre (Hurt, Papas, Maggio) nám umožňujú sústrediť sa na to, čo je dôležitejšie: tragický príbeh veľkých rozmerov. Láska, odvaha, hrdosť, česť, zbabelci, vojnové zverstvá. Aby sa však celé toto ambiciózne monštrum zaplatilo, pôsobí dojmom, že producenti režiséra počas nakrúcania výrazne ovplyvňovali a radili mu, ako má čo nakrúcať, prípadne čo vyškrtnúť zo scenára (napr. knižné finále) a napísať to inak. Podľa toho výsledok bohužiaľ vyzerá. Akosi čudne ba až matne, nemastne, niektoré scény hravo naznačia, do akých parádnych oblastí tvorcovia chceli ísť (kapitulácia úradu), ale hneď nasledujúca, neobyčajne prízemne školácka scénka to okamžite pokazí. Kino Považan NMnV 2002 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, knizku jsem necet, takze nemuzu srovnavat, ale film se poved dobre. Mam jen dve drobny a jednu vetsi vytku. Cage je tu strasne kladnej, ale naprosto priserne, ze uz to snad vic neslo, ale co se da delat. A mezi nim a Penelope to nak extra nejiskri. Ta vetsi vytka je fakt, ze 90 minut se tu toho moc nedeje. Nicmene i pres tenhle fakt dokaze film ty dve hodinky perfektne zabavit. Prostredi a atmosfera filmu je super, do toho nadprumernej Cage, perfektni Cruz, naprosto dokonalej Hurt a Bale, pote, co se vrati z valky, taky bezchybnej. Netvrdim, ze se jedna o kdovi co, ale ja mam tenhle film rad. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem v další romantický film, kterej by mě vzal za srdce a trošku mi ho zase jednou rozhýbal, když už to nejde v reálu, jenže se tak bohužel nestalo. Film měl na mnohem víc. Jenže mezi dvojicí to nejiskří. Prakticky jednoho dne si začnou vzájemně vyznávat nehynoucí lásku a já prostě nevím proč. Dramatické scény jsou předvídatelné, herci neměli pořádně co hrát. I ta jedna postava venkovského doktora v podání Johna Hurta nestojí za moc, protože kdykoliv promluví, pronáší pouze nějaká velevážená moudra. Tenhle film je po romantické stránce horší, než mnohá díla Danielle Steele (a tím její některá díla vůbec nechci hanit). Prostředí je hezké, ale nijak moc ho nevyužili. Režisér se prostě až moc soustředí na naprosto zbytečný a nezajímavý milenecký pár a žádná z postaviček okolo, které by při bližším pohledu mohly být zajímavé, tak nemá šanci vyniknout. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Průměrná romance, na které mě nejvíce zaujalo překrásné prostředí, do kterého je příběh zasazen. Myslím, že hodnocení, které zde na csfd snímek má je naprosto odpovídající. Z herců mě nejvíce zaujal legendární John Hurt v roli otce. Ostatní herci odvádějí své standartní výkony, ale nic čím by se mi nějak vryli do paměti nepředvedli. Nebojím se říct, že tohle je nejslabší snímek jaký John Madden natočil. Bohužel jsem už jen s ohledem na obsazení a režii čekal mnohem víc! Slabší tři hvězdičky, ale co vím jistě, že podruhé už bych to vidět nemusel... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mě se to líbilo (a to jsem jinak cynik). Knihu (asi naštěstí pro film) jsem nečetl, takže čistě podle toho, co jsem viděl, chválím Cagea, kterého jinak příliš v oblibě nemám, ale tady mu role sedne a já mu toho klaďase věřil, Penelope Cruz (obdobný případ) a zejména Johna Hurta. Rozhodně tohle dílo na poli válečných romancí řadím mnohem výše, než oskarového Anglického pacienta (u kterého jsem usnul) nebo Cold Mountain (u kterého jsem se ve vypjatých okamžicích smál). Myslím, že jde o poctivé 4*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdo by řek, že Velšan bude Řek, Španělka Řekyně a Američan Ital, jenž nahodí pohled smutného štěněte baseta, co mu mámu fenu přejela tramvaj a tátu psa nikdy nepoznal a bude to vydávat za herectví.. Cituprázdná romance o lásce a válce na jihu Evropy, která na mou emoční strunu zabrnkala pomíjivě a příště tak raději upřednostním entomologicko-zemědělské drama o italském vědci, který zkoumá vliv jistého druhu hmyzu na spásání řeckých bramborových natí. Hádáte správně, je to Mandelinka kapitána Corelliho.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na Mandolínu kapitána Corelliho jsem se nedívala ani tak kvůli Nicolasu Cageovi, jako spíše kvůli Christianu Baleovi. Ovšem sledování filmu mi bylo "zpříjemňováno" neustálými reklamami. Prima Love velmi účinným způsobem nasadila reklamu v délce trvání zhruba 10 minut každých téměř dvacet minut. Asi hodinu jsem vydržela sledovat, ale pak mě tento vysílací "koncept" začal nehorázně uspávat. Alespoň jsem se mohla ze začátku kochat pohledy na polosvlečeného Christiana i na jednu scénku s jeho odhaleným pozadím:) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vždy si rád pozriem iný pohľad na vojnu, než ten klasický 'zákopový'. Môj výber podnietili aj dvaja obľúbenci z mojej Topky hercov a samozrejme meno na poste režiséra. Všetci môje uspokojenie však naplnili len do slabej polovice. Čo je totiž dôležitejšie na romanci, než romantické iskrenie a citové vžitie sa s postavami. Na tomto to totálne zlyháva. Nezachraňuje to ani žehliacich posledných tridsať minút, navyše ani Bale ani Cage sa mi do svojich rolí z pohľadu národnostného výzoru vôbec nehodili. 65%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Byla jsem na tento film pozvána svým kamarádem novinářem, když se oficiálně a slavnostně otvíral Cinestar u nás ve městě. Větší "snobárnu" jsem snad ještě nezažila a asi už dlouho nezažiju. Tento film se tenkrát hrál ve všech sálech a musím přiznat, že ve mně zanechal velice hluboký dojem a silný zážitek. Při titulcích jsem ještě seděla zabořená v křesle a snažila jsem se vzpamatovat. Ať si myslí kdo chce co chce, dávám jednoznačně pět hvězdiček :-) ()

Související novinky

Michell, Roger Michell

Michell, Roger Michell

19.07.2006

Zatímco miliony fanoušků nepřemožitelného agenta britské tajné služby s kódovým označením 007 čekají na debut Daniela Craiga v roli Jamese Bonda, který se světu představí v listopadu, producenti nové… (více)

Reklama

Reklama