Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (204)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Sympatická a napínavá hra na efekt, která se bohužel za celou dobu ani nepokusí být něčím víc a tak zůstává jen solidně natočenou, atmosférickou jednohubkou. Ono to sice funguje, dokonce přesně tak, jak Herbig zamýšlel, ale ve finále z toho žádný silnější dojem prostě nemám a to především z toho důvodu, že postávám chybí životnost a nějaký charakter. Dvě rodiny chtějí zdrhnout, Stasi po nich jde a rozvinutější to není. Je tu teda pár vedlejších postav, které na rozdíl od hlavních postav trochu životnosti mají (především sousedé hlavní rodiny), ale jsou tak moc upozaděné, že na nich vlastně nesejde. Ubližuje tomu také snaha udělat z toho thriller za každou cenu, skrze neuvěřitelné náhody, epickou hudbu hrající a zesilující vždy podle plánu a lehké umělosti. Je sice možné, když to má být podle skutečné události, že se ty náhody staly, život občas takové chvíle přináší, ale tady bych to spíš šacoval na přidané oživení scénáře. Přitom to ani nebylo potřeba, námět je silný už jen sám o sobě, ale Herbig to nejspíš "nutně" potřeboval udělat atraktivní pro co nejširší publikum. U mě to spíš ztratilo na síle a pokazilo šance pro čtvrtou hvězdičku, ale pokud tyhle mínusy pro někoho nejsou problém, rozhodně se nedivím tomu, že ho to nadchne. Silné 3* ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tak krásné a napínavé. Celý film jste napnutí jako struny, jak to vlastně dopadne a jestli to stihnou a jestli se jim to povede. Nebudu vám to prozrazovat, na to se musíte podívat jen vy. Nicméně ten konec opravdu stojí za to. Celý snímek to posune někam dál a jinam a atmosféru to jen umocní, stejně jako váš pocit po zhlédnutí. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„JAK DLOUHO JSME BYLI VE VZDUCHU?“ … „32 MINUT.“ …STAČILO TO?“…“MOŽNÁ“... /// Parádní film o cestě za svobodou… Dobře vystavěný napětí – před i po. Cílem snímku je ukázat STRACH. Hodně velkou roli tady totiž hraje STASI a její mravenčí práce. Možná je to napínavější a realističtější než ta doba tenkrát. Prostě kurevsky zajímavý, dramatický, napínavý a lidský. A samotnej útěk? To je drámo jako prase! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Mám rád tu na téma: Zdrhá celá rodina. 3.) Thx za titule „katrab“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Žádná revoluce se nekoná, ale o solidně odvedené řemeslo určitě jde. Dobře trefená výprava, místy napínavé momenty, solidní herci - především padouch Thomas Kretschmann s knírkem je vskutku lahůdkový záporák. Na to, že se jedná o německou produkci je to i po technické a hudební stránce slušně zpracované. Sice Ballon nehorázně hyzdí šílený jazykový paskvil jménem němčina, na druhou stranu přidává na autenticitě. Opět výborně trefená studená atmosféra Berlina. ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Vítejte na palubě společnosti Der Baloon, v následujícich pár týdnech, možná ucítíte mírné otřesy v turbulenci, proto nedoporučujeme koukat z okýnka, místní plynové plyny v ovzduší můžou být pro člověka toxické až jedovaté. Doufám, že jsme si pro cestu nezapomněli vzít plynové masky a potápěčské brýle.. Děkujeme, že jste si vybrali naši aerolinku.. Zajimavý příběh, dokonce podle nějakých skutečných událostí.. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Balón je od roku 2017 vystaven v Muzeu bavorských dějin v Regensburgu. (Saur.us)
  • Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) a Günter Wetzel (David Kross) se znali 4 roky, pracovali spolu v továrně. Nejprve plánovali, že postaví helikoptéru. Tento záměr zavrhli z obavy, že nezvládnou sestrojit funkční motor. (klukluka)
  • Jde o druhé filmové zpracování útěku rodin Strelzykových a Wetzelových. Už v roce 1982 se tématu chytilo studio Disney a natočilo kritiky i zmíněnými rodinami nepříliš dobře přijaté drama Noční přechod (1981) s Johnem Hurtem v hlavní roli. (Saur.us)

Reklama

Reklama