Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (204)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Film ničí už jen to, že už od začátku je zcela jasné, že se bude konat happy end. A kvůli tomu, že je to tak okatě jasné, tak divák nemá šanci být byť neparně napjat. Ale pokud jste fanoušky letů s balonem (viz Cinq semaines en ballon de Jules Verne), tak budete asi nadšeni. 62 % Celosvětový příjem k 25. 4. 2019: ‎$7,238,847, což je 0,65 násobek rozpočtu ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(65%) BALÓN není film, který jsem vyhledával, ale na doporučení kolegy z práce jsem si ho nakonec shlédl. Co se týče tématu, čekal jsem, že to bude víc dramatičtější. Zpočátku mě to vůbec nevtáhlo do děje a celá cca ½ filmu mi přišla docela nudná a nevýrazná, ani ten první pokus letu Balónem mě moc nechytl. Ale nemůžu to výrazněji kritizovat. Zato druhá půlka filmu byla už o něčem jiném. Začalo to být dost napínavé a i si mě postupně získávali snad všechny postavy filmu. A závěrečný let Balónem byl dobrý, obzvlášť po vizuální stránce. Nechyběl k filmu dobrý soundtrack a přímo perfektní záporná postava nekompromisního vyšetřovatele. Takže, škoda té slabší první poloviny, jinak bych dal s radostí 4*. Ale i tak to na jedno shlédnutí nebyla marná záležitost. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že komik Michael Herbig, všemi Němci oblíbený pro svoje zábavné scénky, se tu chopil režie historicky poměrně nervy drásajícího příběhu. Chopil se toho ale se vší vervou a výsledkem je hodně slušný film, který je tématem kvalitně hodně vysoko a zaslouží si pozornost každého, kdo má dobové filmy rád. Důraz je totiž kladen nejen na detaily z doby, ale především i na napětí, které tu vládne celé dvě hodiny - obzvláště scény z balónu jsou neskutečný. Osobně jsem navíc vůbec netušil, že se ve Východním Německu někdo pokoušel uniknout na západ v balónu a všichni, kdo to zkusili, si zaslouží obrovský respekt. Nedovedu si představit jak zoufalí ti lidé museli být, když něco takového zkoušeli a zaslouží si nekonečný respekt. Můžeme být rádi, že žijeme v dnešní době. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Uf, to bylo napínavý! Asi tuším, kde všude filmaři popustili uzdu své fantazii, a jak docílili toho výsledného efektu, díky nemuž jsem se opotil komplet všude, ale nemám jim to za zlé- účel holt světí prostředky. Účelem byla dramatizace a podle mě velice zdařilá, protože ta doba byla vážně šílená a s touhle lehkou dopomocí to musí dojít každému. Manželka před pár lety natáčela film, kde se vyskytoval “po domácku zpíchnutý” balón a pozornější diváci si mohli všimnout, že ho pokoutný krejčí pro jistotu rovnou opatřil národním znakem a číslem. Jsem rád, že rozpočet Ballonu nebyl tak našponovaný, byla by hrozná škoda, kdyby měli v tak dobrým filmu prchat například v konvičce Teekanne. P.S.: Popis k filmu je jeden velký spoiler, po jeho přečtení jsem měl pocit, že už na to nemusím koukat. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Extrémně napínavý film o riskantní cestě za svobodou z východu Německa na západ. Film má minimum hluchých pasáží. Neustále se něco dělo. Plánování výletu balónem i jeho samotná realizace se hodně povedla. S hereckými výkony jsem neměl problém. Postavy byly napsány velmi sympaticky a chovali se zcela uvěřitelně. Film o životě v době rozděleného Německa zasazený právě sem jsem viděl snad poprvé, takže i z tohoto pohledu určitě zajímavá podívaná. [80 %] ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Michael Herbig pripravoval film šesť rokov, pričom hneď na začiatku sa stretol s Günterom Wetzelom, ktorý mu porozprával príbeh o svojom úteku teplovzdušným balónom. Získanie práv na remake z roku 1981 (Nočný prechod) však trvalo veľmi dlho, pretože obe rodiny sa maximálne vzdali svojich autorských práv v prospech Disney. (Arsenal83)
  • Pred nakrútením film bolo režisérovi Michaelovi Herbigovi dovolené nahliadnuť do tisícok strán hrubého spisu o lete tohto balónu, ktorý patril kedysi Stasi, bývalej tajnej službe NDR. Niektoré fotografie použil potom aj vo filme. (Arsenal83)
  • Strelzykův syn jezdí na československé Jawě 50 Mustang. (bighead)

Reklama

Reklama