Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Londýnského dramatika Williama Shakespearea sužují pochyby o sobě samém a ochromuje ho tvůrčí krize, kvůli které má obrovské zpoždění s divadelní hrou, kterou přislíbil majiteli divadla. Jeho známý mu poradí, že lékem by mohla být láska. Nachází ji ve chvíli, když se nečekaně setká s půvabnou Lady Violou, která tolik miluje divadlo, že se vydává za muže, aby si mohla zahrát. Mezi Violou a Williamem to okamžitě zajiskří a je to láska na první pohled. Willa zachvátí vlna inspirace a začne horečně pracovat na své hře. Rozhodl se napsat největší milostný příběh Romeo a Julie! Hra má obrovský úspěch. Milenci se ale musí rozejít, neboť Viola je proti své vůli provdána a Will je už dávno ženatý. Willova velká láska odjíždí kamsi za moře a on začíná psát Večer tříkrálový, jehož hlavní hrdinka se jmenuje Viola. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

pm 

všechny recenze uživatele

Kdo nemá rád divadlo nebo fikci, asi nadšený nebyl, já se bavila. Ale nemohu si pomoci: Oscar, kterého si za roli Violy odnesla Gwyneth Paltrowová, patřil Cate Blanchettové za Královnu Alžbětu a její opravdou proměnu ze zamilované naivní dívky v dospělou ženskou osobnost. A přestože tato romance je výsostně kolektivní záležitostí, koho si opakovaně užívám, je Colin Firth a jeho neodolatelný portrét lidské malosti a omezenosti v postavě tupého hraběte z Wessexu- ten je tu za 200%... k sežrání! ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +chytlavá atmosféra a příjemná hudba, sledujeme vznik Shakespearova největšího díla, některé scény mě opravdu dokázaly vtáhnout, taky zaujala hlavní herecká dvojice -už o něco méně se mi líbila výprava, ze zaátku to mělo slabší rozjezd/// U takovýchto filmů se opravdu bojím toho jestli mě dokáží zaujmout. Obvzláště, když mají takový námět. Tentokrát se to ovšem povedlo. Po mírných rozpacích jsem do děje vklouznul jako malina a film si celkem užíval. Příjemně jsem se bavil a občas jsem se i dobře zasmál. Komedie to sice není, ale hraje to často v odlehčeném stylu. No a potom samotný příběh je dojemný, krásně romantický s příjemnou dvojicí, které to spolu dost sluší. Takhle to mohlo skutečně být./// Celkem 75%/// ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Trvalo dlouho, než jsem se smířila s tímhle pohledem na alžbětinské divadlo, ale budiž. Éterická Gwyneth Paltrow je tu opravdu miloučká a člověk si skutečně alespoň udělá jakous takous představu o tom, že existovala i jiná divadla, nežli Globe a byli i jiní dramatici, nežli Wilda. A třeba si konečně dočtu i ten Večer tříkrálový. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Je to drama? Je to komedie? Zdokumentovává film vznik jedné z největších divadelních tragédií, nebo se na nás jen šibalsky pousmívá skrze příjemně vyumělkované situace, jež mají s historii společné pouze přibližné zakotvení? Zamilovaný Shakespeare využívá známých faktů doby a postav (resp. hlavní postavy), ovšem jeho srdce tkvi v "Shakespearovském" koření, které dramatický vývoj obměkčuje a rozvolňuje. Film upřednostňuje zábavu a jednoduše milé vyznění nad profesorskou hrou s minulostí, která by pro většinu z nás nebyla ani tolik hrou, jako uspávadlem... A úplně nejlepší na tom je způsob, jakým je s humorem i s celou látkou nakládáno - nečekají nás žádné výbuchy smíchu, film vzbuzuje příjemné dojmy jako celek a ve své zdánlivé jednoduchosti ani nijak nedegraduje téma, ba naopak, obzvláště závěr jasně říká, že tady nejsme v pohádce, nýbrž u Shakespearů... 8/10 ()

Galerie (46)

Zajímavosti (37)

  • Simon Callow bol pôvodne obsadený ako Philip Henslowe. Po opätovnom aktivovaní projektu bol ako Henslowe obsadený Geoffrey Rush a Callowovi bola ponúknutá menšia, ale kľúčová rola Tilneyho. (WalterIK7)
  • Gwyneth Paltrow (Viola) videla scenár k filmu v roku 1997 v kancelárii svoje kamarátky Winony Ryder. Opýtala sa jej, či si ho môže prečítať. Paltrow potom dostala rolu bez toho, aby Ryder vôbec povedala o tom, že sa na ňu ide hlásiť. (Astonko)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

FBI bude chrániť Diane Lane

FBI bude chrániť Diane Lane

31.08.2005

John Madden, režisér Zamilovaného Shakespearea, nakrúti krimi drámu KILLSHOT podľa literárnej predlohy Elmora Leonarda, ktorú adaptoval Hossein Amini (Krídla vášne). Pôjde o príbeh realitnej agentky … (více)

Reklama

Reklama