Na shledanou, chlapci
Au revoir les enfants
Goodbye, Children
Francie / Západní Německo, 1987, 104 min
Louis MalleObsah
Francie, leden 1944. Jedenáctiletý továrnický synek Julien (Gaspard Manesse) se jen nerad loučí se svojí milovanou matkou madame Quentin (Francine Racette). Spolu s jeho starším bratrem Françoisem (Stanislas Carre de Malberg) ho kvůli nejisté válečné situaci v Paříži poslala do katolického internátu poblíž Fontainebleau. Sensibilního chlapce začne nejvíce zajímat nový spolužák Bonnet (Raphael Fejtö), který je očividně dost odlišný od ostatních Julienových spolužáků. (Pohrobek)
Houdini
Oscar 2 nominace: Cizojazyčný film, Scénář. . . . Zlatý Lev(13.4.2004)
Pohrobek
Velmi jemný a krásný snímek o chlapeckém přátelství, poznamenaném těžkým židovským údělem roku 1944. Mladý Julien postupně poznává, co se to vůbec v jeho okolí děje, kdo jsou to Židé a co jim v současné době hrozí. Hlavní předností filmu ovšem není jen toto silné téma; je jí velmi sensibilní vylíčení světa v chlapeckém katolickém internátu, vztahů mezi dětmi. A pak především napjatá situace, kterou vnímáme očima ukrytého židovského chlapce Jeana. Konec filmu je velmi silný a závěrečné Au revoir les enfants v sobě má mnoho symboliky. Poněvadž byl snímek točen ve francouzko-německé koprodukci, dostane se i na zamyšlení nad rozdíly v povahách těchto dvou národů a nad německou vinou holocaustu - Němci tu nejsou vlastně vůbec záporné postavy z vlastní vůle. Možná tak důstojník gestapa, který však také koná svoji povinnost. Ostatní Němci, pokud mohou jednat z vlastní iniciativy, se dokonce o chlapce zajímají a starají. (My jsme také katolíci.) Kolaborace, zbabělost a podlost tu zůstaly vyhrazeny Francouzům.(30.8.2006)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $4,542,825║Tržby Celosvetovo $17,300,000║(29.11.2008)
Shadwell
Odendáme-li se z filmu aristotelovský oblouk překlenující příběh, získáme pásmo. Nikoliv pásmo surrealistické, ale kubistické. Kubismus v akci – nahlížení na stejný moment ze všech úhlů. Konečným produktem je reality show z internátu.(14.10.2008)
Darren
Výborné a velká škoda, že u nás tolik neznámé. První role pro Iréne Jacob - mohla být větší :)(13.4.2009)
RHK
Jeden ze 125 nejlepších neanglicky mluvených filmů - 125 Greatest Foreign Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/.(4.9.2011)
Revanx
Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(21.2.2009)
danecek24
45. Zlatý Glóbus za rok 1987 - nominace (1) - Nejlepší cizojazyčný film - Francie(19.12.2008)
Hejtmy
Nenápadný pomalu (až moc), ale příjemně plynoucí film s opravdu silným závěrem. Polsední scény ve třídě a na dvoře byly excelentní, bez zbytečného ždímání emocí, bez moralizování a bez zbytečných řečí vyvolal Malle takovou atmosféru, o které se ubrečenému Hollywoodu nemůže ani zdát. Filmů s podobnou tématikou vzniká ve Francii, Německu ale i u nás spousta, takže i proto je Au revoir les enfants u nás docela neznámý a nenápadný film, který by si o trochu více pozornosti zasloužil. 70%(16.7.2011)
Snorlax
Od začátku bylo jasné, že to musí špatně dopadnout. Ale Malleho Amerika nezkazila, dokázal do filmu vměstnat přesně tolik emocí i sentimentu, aby to bylo únosné. Malle uměl vtáhnout diváka do děje už od své prvotiny "Výtah na popraviště". "Na shledanou, chlapci" je nadprůměrný snímek z období II. světové války.(10.4.2011)
Sandiego
Precizně uchopené téma - film, který dýchá přirozeností a jakákoliv umělá konstrukce nepřesahuje na povrch. Přirozená je i emoce, velmi jemná, založená spíše na nostalgických okamžicích dětského pohledu na svět, přátelství, jinakost. Tím se film velmi blíží Svěrákově Obecné škole - leporelu situací, které dokáží spíše mimochodem silně zasáhnout. A také atmosférou humanismu, kde církevní škola není synonymem zla a dogmatu a kde i němečtí vojáci mohou mít ve své podstatě dobré jádro a pranýřuje se spíše vlastní národ. Závěr, v němž nezbývá místo na jakékoliv pozastavování a dojímaní je jednoduše bezskrupulózní a korunuje toto pevně, leč s citem uchopené dílo.(19.9.2011)
d-fens
ocenenia : "Vatikánsky zoznam" (vznikol v roku 1995) - zaradené v sekcii 'Morálne hodnoty' ◘◘◘◘ Oscar 1988 - Nominácia na najlepší zahraničný film(10.3.2010)
FIBO
Velice zajímavej snímek. Jeden z mála filmů, kde divák v podstatě vidí a vnímá okolní děj z dětské perspektivy. Samotnej motiv a příběh filmu nijak zvlášť vyjimečný není, ale celkové filmové ztvárnění je na dost vysoký úrovni. Dost silnej je zejména konec filmu a nejen tady platí, že zde fantasticky zafungovala výborná režie a herecký ztvárnění. Člověk má pocit, že tam skutečně s nima je. Možná je jenom škoda, že film sám o sobě (pokud si dobře pamatuju) nemá regulerní hudbu, hudební motiv a skladatele, kterej toto celé mohl ještě emotivně podbarvit. Ve finále - film, kterej si na nic nehraje, ale zároveň upoutá.(1.9.2008)
Zero_Signal
Nepamätám si, kedy som mal naposledy z filmu slzy na krajíčku. 104 minút budovania vzťahu medzi dvoma malými chlapcami až do nevyhnutného, veľmi tragického konca. Veľmi silný a veľmi krásny snímok, takmer neznámy a pritom patrí medzi najlepšie drámy, aké som kedy videl. Bravo!(27.3.2011)
Petulka88
Film má určitě své kvality, ale mě to celé připadalo zbytečně zdlouhavé, většinu filmu se v podstatě nic zásadního neděje. Nebojím se napsat, že jsem se chvílemi i nudil. Závěr je sice nabitý emocemi, ale i tak je to u mě spíš lepší průměr.(14.9.2010)
Svadbos
Hlboký film, natočený podľa udalosti z Malleho mladosti počas II. Svetovej vojny, keď sa riaditeľ katolíckeho internátu rozhodol ukrývať niekoľko židovských detí v nacistami okupovanom Francúzsku. Film je naplnený výrečnými detailmi, príbeh sa odvíja rozvážnym tempom a končí emocionálne devastujúcim finále.(24.10.2011)