Reklama

Reklama

Amerika po roce 2000

(seriál)
USA, 2018, 4 h 54 min (Minutáž: 42 min)

Kamera:

Jack Kney, B.J. Iwen

Hrají:

Nelson George, Tom Hanks, Andrew Ross Sorkin, Lawrence Wright, Alan Ball, Connie Britton, Bryan Burrough, Connie Chung (a.z.), Abu Musab al-Zarqawi (a.z.) (více)
(další profese)

Epizody(7)

Obsahy(1)

První desetiletí 21. století bylo jedním z nejbouřlivějších období amerických dějin. Začalo hektickou volební kampaní, po které takřka okamžitě následoval teroristický útok 11 září. V důsledku toho rozpoutaly USA dokonce dvě války a na vlastním území zavedly dosud nevídané bezpečnostní opatření. V roce 2005 sošlo k nejzhoubnější přírodní katastrofě v amerických dějinách, a o tři roky později dolehly na Spojené státy důsledky hospodářské krize. Ve stejném roce se poprvé ujal prezidentského úřadu Afroameričan. Mezitím kvetl hiphop, televíze chytila druhý dech a Facebook s celou plejádou dalších sociálních sítí vydláždil novou cestu mezilidské komunikaci. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (2)

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Začiatok nového milénia, nulté roky, prvá dekáda dvadsiateho prvého storočia. Práve na toto obdobie sa z pohľadu Spojených štátov amerických zameriava dokumentárna miniséria televíznej stanice CNN. Sedemdielny seriál koncepčne nadväzuje na dokumenty o skorších dekádach, pričom opäť sleduje spoločensko-politicky-kultúrne fenomény doby, tentokrát ohraničené rokmi 2000 až 2009. Bohužiaľ, práve toto desaťročie v poňatí, akým ho zobrazuje dokument, vyznieva divácky najmenej zaujímavo. S najväčšou pravdepodobnosťou preto, že až priveľký dôraz sa v tomto prípade kladie na politiku a politické témy, pričom spoločensko-kultúrny aspekt zostáva potlačený kdesi v úzadí. Nie však úplne. Epizódy, ktoré sa naň zameriavajú, teda najmä prvá a posledná, sú v rámci celého seriálu tými najlepšími a najatraktívnejšími. The 2000s, hoci nie sú zlým dokumentom, nedokážu zaujať natoľko, ako minisérie o skorších dekádach. Boj proti terorizmu, Bushova administratíva, finančná kríza či Barack Obama síce bezpochyby formovali nulté roky, ale dokumentárne spracovanie o nich diváka zaujme už menej. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Konečně pátá řada přehledů dekád od CNN. Celkově doplácí (stejně jako předchozí) na obsáhlá témata na prostoru 40 minutových dílů, tedy každému zde bude něco chybět, ale v součtu je to skvělý repeté proletět si moderní historií USA a zavzpomínat, člověk si uvědomí, kolik se toho odehrálo. 2000s definoval především útok na Dvojčata a Bushova invaze na Střední východ, velká finanční krize a nástup Obamovy "změny", ale také iPhone, obrovský boom internetu potažmo sociální sítě. Moc se mi nechce, ale cítím ještě povinnost doplnit si spřízněnou sérii The Movies. ()

Reklama

Galerie (16)

Reklama

Reklama