Viva Maria!

Viva Maria!

Komedie / Western

Francie / Itálie, 1965, 120 min

Louis Malle

Rozkošná parodie nejen na westerny s (tehdy) neméně rozkošnou BB v jedné z hlavních rolí. Ave Maria I Maria:) A nikdy, nikdy nevěřte církvi, děti:)(21.1.2004)

Geniální marketingový tah, obsadit a odhalit naráz Moreaovou a Bardotovou. Něco podobného později nevyšlo Lucu Bessonovi s Bandidas. Viva Maria! je každopádně až příliš odlehčenou komedii, sázející zbytečně dlouho právě na vnady titulních dam. Ty vystavují těla bez jakýchkoliv zábran a ve víru revoluce (vedené v té době nejspíš Zapatou) se ocitají teprve pod nátlakem okolností, nikoliv z vlastní iniciativy. Podobný přístup k ženským hrdinkám mne vede k podezření, že Malle chtěl vlastně bez špetky uměleckých ambicí totéž, co bude chtít naprostá většina diváků – potěšit své oko. 55%(17.9.2011)

Rozpočet $2,2miliónaTržby Celosvetovo $1,700,000║ Revolučná revolúcia! Viva Maria! Bardotka je na zjedenie. /60%/(2.5.2010)

Poměrně zdařilý pokus o americkou westernovou komedii-parodii (snad jediný pokus od tohoto režiséra), pěkný pestrobarevný film, ale i směsice nejrůznějších jiných žánrů od výtvarného kostýmního filmu, přes klasický western, až po intelektuální dílo francouzské "nové vlny". Vidět křehkou Brigitte za kulometem či pěkné striptýzové číslo to jen tak v žádném jejím jiném filmu neuvidíte:-) Pěkné 3*.(11.5.2006)

Co si tak pamatuju po těch několika letech je pokřik Vivav Maria! a taky Flores, kterýho skvěle zahrál George Hamilton (pro připomenutí v jednom Columbovi zabil vyděrače pomocí derivátu nikotinu nakapanýho do cigarety). Jde tu vlastně o boj dvou cirkusových zpěvaček, který náhodou při vystoupení na přelomu století vynajdou striptýz a jedna z nich se zamiluje do místního velitele socialistů Florese. Když je smrtelně raněn, slíbí mu, že budou pokračovat v boji za svobodu proti církvi a utlačovatelům. A taky ten boj dokonají.(15.2.2006)

• choze

PETROLEJÁŘKY (které jsem viděl jako první) v bleděmodrém. Opět dvě dobové sexbomby (a opět je jednou z nich CC) v nenáročné westernové parodii, která by mohla být mnohem lechtivější, akčnější a vtipnější.(29.10.2009)

Celkový dojem slušného s nadsázkou natočeného westernu a famósní hudba slavného autora.. V češtině zpěv Josefa Laufera, který se dle ČT záznamů nedochoval.. kdo ví.(13.7.2008)

Co si od komedie přát víc. Dvě krásné herečky, spousta originálních gagů a permanentní dělání si srandy ze všech revolucí. I po tolika letech ohromná zábava.(19.1.2010)

Viva Maria! je pro mne trošku nepochopitelný film. Nepovažuji ho za komedii, za western a v podstatě ani za cokoli jiného, co by zavánělo jednoznačností. Je tam od všeho trochu - od terorismu, přes kabaret, naznačenou nahotu, záchvěvy nové vlny až po revoluci. Samozřejmě mne potěšily krásky s úsměvem odhazující kostýmy či ladně mačkající spoušť kulometu, ale od zpočátku pobaveného úsměvu jsem se přesunul k úsměvu zdvořilostnímu a poslední půlhodinu jsem, již s lehce křečovitým výrazem v tváři, doufal v záchranu od svého obvyklého nepřítele - závěrečných titulků.(8.10.2011)

Božská Brigitka předvádí svou nejlepší hereckou kreaci.(9.3.2009)

ČESKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 19.8.1972, réžia českého znenia = (ČST Brno) (3.1.2012)(4.1.2012)

Výborná anarchistická komédia, ktorá paroduje všetky formy autority. Viva la revolución.(17.8.2010)

Povedená westernová komedie!(6.8.2008)

• honajz

Francouzský režisér Louis Malle netočí tradiční filmy, ale spíše jakési surreálné bizarnosti. Viva Maria! žel zůstala na půl cestě. A to na půl cestě mezi surreálnou hříčkou a jakýmsi odlehčeným, avšak dramatem. Úvod snímku je pojat jako kramářská píseň a dozvíme se o minulosti dívky (Brigitte Bardot), která coby Irka s otcem bojovala proti nenáviděným Angličanům a pomáhala vyhazovat do vzduchu jejich budovy, kasárna a mosty. Pokračovali s tím i v USA, kde byl otec vojáky zabit, a tak Maria utíká do Mexika. Zde se seznámí s kočovnou společností a její majitelkou (Jeanne Moreau). Když jí však místní vojsko, spřažené s místní církví, zabije milence, rozpoutají obě ženy občanskou válku. Dalo by se říci, že by film klidně mohl být pojat jako vážný námět. Malle jej však rozvádí ve svém stylu - tj. úletově, sem tam parodicky, surrealismu je zde minimálně, zato hodně vtípků - puška se zrcátkem, střílející za roh, cvičení holuby s výbušnými granáty, rozbité nástroje v mučírně, hlava v dlaních... Avšak pořád je to málo a film balancuje právě mezi dramatem a totální parodií, přičemž se nedokáže rozhodnout, kam se spíše přiklonit. Nehledě na to, že parodický je v prvních minutách a v poslední půlhodině a mezitím sledujeme hodně písničkových výstupů v kabaretu, jež po hodině začnou nudit, protože nic nového k ději nepřinášejí, a sledovat jen, jak se z mladé dívky postupně stává profesionální zpěvačka, nijak moc nezabaví. Kdysi jsem na ČT zahlédl jen závěr a ten se mi moc líbil. Teď, když jsem viděl film celý, jsem spíše zklamán nenaplněným potenciálem a jeho celkovou neujasněností.(21.10.2009)

Pár naozaj vydarených vtípkov, nemôže zachrániť slabý dej. Avšak koniec poteší, lebo sa ukazovali prvky talianskeho neorealizmu.(12.10.2008)

• IQ Tiqe

Průměrná western komedie s dost naivním dějem, jak už to u podobných filmů bývá. (dabing B. Bardot: Jitka Ježková)(5.4.2009)

Film v mnoha ohledech zajímavý, který rozesmívá ve svých westernových pasážích.(12.10.2008)

Když dvě ženy vymyslí kolem roku 1910 náhodou striptýz,stanou se,takovými hvězdami,že se jejich publikum svléká spolu s nimi ! Pak se,ale jedna z nich zamiluje do revolucionáře a zjištuje,že je obě nevědomky zapletla do ozbrojeného rolnického povstání !(9.1.2012)

Francie v kostce. Cirkus jako místo zasvěcené umění, kde žijí pospolu Angličané, Francouzi a Němci. Ideály revoluce jsou šířeny do světa dvěma kráskami zpívajícími o Paříži a přinášejícími do dalekých končin závan Moulin Rouge. Touha po nemožném (puška). Krásky, láska, kabaret, revoluce, umění, fantazie - vše, co určuje kouzlo Francie! La proprieté c´est le vol.(15.4.2010)

Možná jsem nebyl naladěn na tu správnou parodickou vlnu, když jsem se koukal na tento snímek, takže jsem si ho moc neužil. Puška, která střílí za roh, pokažená mučidla a na závěř starý opat nesoucí si svoji hlavu trošku netradičně... na tohle všechno se můžete těšit ve snímku Viva Maria!.(12.10.2008)