Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér a producent Joseph L Mankiewicz je u nás známý především díky velkofilmu Kleopatra (FP 16/68). Na vrcholu své kariéry byl v letech 1949 50, kdy obdržel Oscary za režii a scénář filmu Dopis třem manželkám (1949) a o rok později za režii dramatu z divadelního prostředí Vše o Evě. V příběhu ambiciózní dívky, která se stane během jediné sezóny hereckou hvězdou, režisér poodhaluje mnohé ze zákulisí uměleckého života v New Yorku, v němž přinejmenším stejnou roli jako talent hrají intriky a bezohledná touha po slávě. Tak trochu v rozporu s názvem filmu je hlavní hrdinkou filmu stárnoucí hvězda Margo. Ta se stane obětí dravé Evy a musí jí uvolnit své místo na diváckém výsluní. Skvělý herecký výkon Bette Davisové můžeme i s odstupem let hodnotit jako hlavní devizu filmu, ve své době oceněného šesti Oscary )nejlepší film, režie, scénář, kostýmy, vedlejší mužská role George Sanders, zvuk). v titulní roli se objevila Anne Baxterová a v epizodní roli přihlouplé dívenky, toužící po kariéře, Marilyn Monroeová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Evo tebe budou lidi vždy milovat i nenávidět. Máš v sobě něco, co přitahuje i děsí zároveň. Vzešla si ze špíny popela a bídy, aby sis podmanila svět. Ty jsi jedna z dcer Lilith, první ženy Adamovy. Budeš se znovu a znovu vracet, abys lidstvo pokoušela. Abys ho ovládala. Ty máš tvář čisté ženy. Věrné muži a poslušně mu sloužící. Tys ale nebyla stvořena z žebra Adamova jako tvoje jmenovkyně. Nikdy mu nebudeš patřit. Ty nebudeš patřit nikomu Evo. Máš v sobě hada. Jen ty budeš vládnout světu skrze muže, zatímco on bude žít v nevědomosti. Tvůj život bude ale krátký a krutý. Ty záříš spalujícím ohněm a spálíš naprach vše, co ti stojí v cestě. Pak ale vyhasneš naráz a brzy. Dál už tě čeká jen život v nekonečné prázdnotě. Krutý osud tě čeká Evo. To tebe Margo, tebe čeká jiný osud. Až si budeš někdy připadat sama a bezmocná, vždy přijde někdo, kdo tě zachrání. Ty nikdy nemůžeš vyhasnout, ale nikdy nebudeš ani opravdu hořet. Tvůj život bude dlouhý, ale nikdy nebudeš opravdu žít. Vždy budeš narážet na vnitřní překážky, které ti nedovolí dojít dál než se sluší. Nikdy se neobětuješ pro opravdové cíle. To tebe Evo, tebe nezastaví nic. Zaplatíš za to ale cenu nejvyšší. Nikdy nebudeš mít opravdové přátele ani manžela, který by tě miloval. Budeš žít stále v neklidu. Myšlenka na to tě ale netíží. Ty s radostí obětuješ vše pro svou krátkou slávu. Pro svou moc. Pro tak krátký pocit absolutního štěstí, které pohasne stejně jako tvůj vnitřní oheň. Já vím, ta vášeň tě spaluje i žene dopředu. Jen proto dokážeš nemožné Evo. Ty jsi totiž jiná než všechny ostatní. Ty budeš navždy vzorem i varováním těm nemnoha tobě podobným. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Aha. Tak po přečtení Glennova příspěvku chápu, proč mi byla ta blondýna na narozeninové oslavě tak povědomá...:-) Jinak Vše o Evě je velice dobrý film, který skvěle zachycuje bezohlednou lidskou ctižádost. Postava Evy šla jak se říká přes mrtvoly a nebrala ohled na nic a na nikoho. Na snímku mi ale vadily dvě věci. Občas nereálné a za každou cenu ironické dialogy (hlavně ty, kterých se účastnila Margo) a délka. Myslím, že na to jak pomalé má film tempo je 138 minut trochu moc. Ale jinak není co vytknout. Moc dobrý (a skvěle zahraný) film. ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Tenhle film patří k mým nejoblíbenějším a to hlavně díky Bette Davis, která si za svou roli toho Oscara zasloužila a proto stále nedokážu pochopit, kde se stala chyba a proč jí ho Akademie nedala. Nicméně to nic nemění na tom, že nejen Bette ale i ostatní herci byli úžasní a stejně tak jako příběh, který je zajímavý, poutavý a baví od začátku do konce. Zbožňuji ten film! ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Filmy zo zákulisia hollywoodskeho priemyslu mi vždy veľmi imponovali a hoci divák dostáva tradične dokonale naaranžované dielo s celou tou impozantnou maškarádou, v duchu sa mnohokrát pýta: ,,Je herečka, čo stvárňuje hlavnú postavu, aj v skutočnosti do očí bijúca mrcha?" Alebo naopak: ,,Je možné zlomiť pokoru nepoškvrnenú hviezdnymi maniermi?" Premena hlavnej postavy nás však nepriamo núti klásť si tieto otázky. Chcela by som zažiariť na chodníku slávy čoby Marylin Monroe s najkrajšou tváričkou pod slnkom.... ale stojí to za tie prekážky, úskalia, dobývanie, ničenie, pretvárku,...? Perfektný scenár a koniec koncov, vynikajúci herci, ktorí svoje postavy žili. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Už štyri mesiace som žiadnemu, premiérovo videnému, filmu nedal plný počet hviezdičiek. Nejasne som si uvedomoval, že existuje nejaký film All About Eve, ale až po takmer 70 rokoch od nakrútenia sa mi ho podarilo vidieť. A som veľmi príjemne prekvapený. Mal som možnosť obdivovať réžiu majstra Mankiewicza, ktorý sa podieľal aj na scenári a precíznych dialógoch, ktoré majú leví podiel na vykreslení atmosféry showbiznisu v tých rokoch, veľmi presné a uveriteľné herecké výkony, a to nielen u dominujúcej Betty Davis, ale aj u vedľajších a doslova epizódnych úloh. Veľmi som si tento film užil a bez problémov ho zaradím do stovky mojich najobľúbenejších. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (24)

Související novinky

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama