Frajeři a saze

Guys and Dolls

Muzikál / Komedie / Romantický / Krimi

USA, 1955, 150 min

• Houdini

Oscar 4 nominace: Kamera, Výprava, Kostýmy, Hudba - M(11.3.2004)

Velmi vkusný klasický muzikál, který nestaví ani tak na příběhu, jako na stylizaci postav - Marlon Brando jako frajer, který se spíše nechtěně zamiluje do příliš slušné dívky; Frank Sinatra coby sympatický nespolehlivý organizátor nelegálních her, který své milé již čtrnáct let slibuje manželství a to, že zanechá svého nekalého zaměstnání; a Jean Simmons jako vzorná dívka, věnující se pouze bohulibým činnostem, která podlehne Brandovu šarmu. Brando hraje naprosto regulérně a přirozeně, jako by se ani nejednalo o jasnou žánrovou záležitost. Co se týče pěveckých vystoupení: nejvyšší kvality jsou pochopitelně ta Sinatrova, pěkně zpívá i Jean Simmons, Brando boduje především příjemně civilním projevem. Dalším velkým plus filmu je obdivuhodná choreografie těch uličních i kabaretních scén, celková krásně barevná stylizace a vtipné a svižné písničky.(26.7.2006)

Rozpočet $5,5miliónovTržby USATržby Celosvetovo $2,120,000(3.5.2009)

Zcela upřímně si dovolím tvrdit, že lepší filmovou adaptaci broadwayského muzikálu těžko najdete - FRAJEŘI A SAZE se, spolu s MY FAIR LADY - drží na špici mého žebříčku adaptací, protože se vydali cestou úcty a věrnosti k jevištní verzi. A úplně nejlepší je, že Vivian Blaineová, původní broadwayská Slečna Adelaide, si svou roli zopakovala i tady - její psychosomatické číslo ADELAIDIN NÁŘEK je jedním z nejvtipnějších momentů v historii muzikálu.(6.11.2007)

• Revanx

Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(24.1.2009)

Sinatra ve svém období mafiánských filmů (Muž se zlatou paží, Suddenly) byl prostě jedinečný, a Brando mu tady byl důstojným hereckým partnerem. Po hudební i taneční stránce zcela na výši. Sluší se vyzdvihnout pěvecký výkon pupkatého Nicely-Nicely Johnsona v podání Stubby Kaye Viviana, po Frankovi asi nejlíp odzpívaná role. Blaine v roli Nathanovy milé Miss Adelaide má srandovní výslovnost hlásky r, takže "person" v jejím zpěvu je "pejson" :-) Vše podstatné krásně vystihl kolega Pohrobek, jen dodávám, že se děsím okamžiku, kdy tohle budou dávat na české MGM v dabingu našich rychlodabérů-specialistů.(23.9.2009)

• danecek24

13. Zlatý Glóbus za rok 1955 - cena (2) - *Nejlepší film (komedie / muzikál), *Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Jean Simmons(19.1.2009)

Brando v tomto muzikálu ukazuje svoji lidskou tvář. Jeho tvář je nabyta emocemi, a když k tomu ještě začne zpívat... Hudba je v tomto filmu skvělá. Jediný důvod proč srážím jednu hvězdu, je ten, že muzikál je sice můj oblíbený žánr, ale naživo a ne v televizi. A taky mám drobné nedostatky v angličtině a jelikož jsem viděl film v původním znění, tak mi možná unikly nějaké detaily, které by z tohoto filmu dělali film pětihvězdičkový.(25.3.2006)

Úžasní Brando a Sinatra, úžasná pozitívna atmosféra a dokonalá pasáž na Kube.(6.7.2009)

Tohle jsem chtěl vidět tak moc, že mi nezbývalo nic jiného než se na to podívat bez titulků, a šlo to. Vidět Marlona zpívat je opravdu zážitek, se Sinatrou tvoří výbornou dvojici. Písničky jsou skvělé a atmosféra velice úsměvná. Dějově to taky nepokulhává a vše funguje tak jak má. Nechápu dvě věci, za prvé kde vzali ten český název a za druhé proč je to v podstatě neznámý snímek u nás, přitom je to zlatý klenot všech muzikálů, určitě patří mezi to nejlepší co jsem v muzikálovém světě viděl. Hvězda jde dolů za zdlouhavost, přece jenom si musíte vyčlenit 2 a půl hodiny, aby jste si užili tento snímek.(29.6.2011)