Suddenly, Last Summer
Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 1959, 114 min
Joseph L. MankiewiczHudba:
Malcolm ArnoldPlakáty
Jediný syn bohaté vdovy Violet Vebable (Katherine Hepburn) odjel na dovolenou se svou sestřenicí Catherine, kde záhadně zemřel. To, co Catherine viděla, bylo natolik strašlivé, že se zbláznila a odmítá o tom mluvit. Proto se Violet rozhodne pro lobotomii, aby konečně odkryla celou pravdu o synově smrti. (Neila__)
Houdini
Oscar 3 nominace: Herečka HR - Katharine Hepburn, Herečka HR - Elizabeth Taylor, Výprava ČB(11.3.2004)
║Rozpočet $3milióny║(25.3.2010)
Kulmon
Příliš teatrální! Zajímavosti: Scénárista Gore Vidal a partner Tennesseeho Williamse Frank Merlo se krátce objeví na začátku filmu během operace. *** Montgomery Clift běžně jezdil na natáčení kolem věznice Wormwood Scrubs, kde pravidelně zastavoval a křičel na odsouzené za mřížemi. *** Homosexualita Sebastiana Venablea sice nesměla být otevřeně ukázána, ale filmaři měli svolení ji naznačit, aby si ji divák uvědomil. *** Eddie Fisher, tehdejší manžel Elizabeth Taylor, se ve filmu objeví jako žebrák, který prosí Taylor o chleba. *** Patricia Neal hrála přesvědčivě hlavní roli dlouhá léta na divadelních prknech. Byla poté v šoku, když roli dostala Elizabeth Taylor. *** Hvězdy filmu Elizabeth Taylor a Katharine Hepburn se společně poprvé a naposledy utkaly o Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Sošku nakonec získala Simone Signoret za roli ve filmu Místo nahoře. *** Montgomery Clift byl vzhledem ke svému alkoholismu a drogové závislosti považován za nespolehlivého. Roli ve filmu získal jen díky své kamarádce Elizabeth Taylor, která prohlásila, že bez něj se ve filmu neobjeví.(14.1.2012)
betelgeuse
Nebýt velmi působivé barbarské pointy, šlo by o poměrně bezkrevný přepis divadelní hry, kdy zejména v první půli výstupy postav musely kopírovat ty divadelní, doslova a bez zkratek. Dalším plus je Eliška, ideální kombinace (zde plnoštíhlé) ženské krásy a hereckého talentu.(25.6.2005)
ladynka
Zjevné motivy z Williamsovy tvorby a inspirace skutečným zážitkem poněkud tlumí fakt, že celkový dopad vyznívá příliš abstraktně, samotná inscenace vypadá příliš divadelně, byť samotné závěrečné odhalování je velice působivé.(7.7.2011)
Blofeld
Zdá se, že se Akademie nemohla rozhodnout, jestli dá Oscara Taylorové, nebo Hepburnové, tak se rozhodli dát ji Simone Signoretové za Místo nahoře... Jinak maximálně působivý film, který je u nás bohužel takřka neznámý. Jak Hepburnová, tak (a to hlavně) Taylorová předvádějí opravdu výtečné herecké výkony. Montgomery Clift hraje také dobře, ale ve stínu obou fascinujících dam téměř zaniká. Scéna s odhalováním pravdy je jeden z vůbec nejpůsobivějších filmových momentů, jaké jsem kdy viděl.(29.6.2005)
danecek24
17. Zlatý Glóbus za rok 1959 - cena (1) - *Nejlepší herečka (drama) - Elizabeth Taylor + nominace (1) - Nejlepší herečka (drama) - Katharine Hepburn(16.1.2009)
sulimo
Jako divadlo to asi musí být dokonalý zážitek. Filmové ztvárnění to neni špatné, akorát že já, jako divák, bych asi potřebovala k tomu divadlu více té filmové obrazovosti, více formy k dotvoření atmosféry, která by z onoho dokonalého divadelního představení udělala i dokonalý film. Takhle to pro mě byl průměrný filmový zážitek o mnoha a mnoha slovech. Tím ovšem nemohu a ani nechci popřít fakt, že obě dámy byly excelentní (Za to je taky ta jedna hvězda navíc). Akorát postava Taylorky na mě byla moc málo šílená, aby patřila do blázince. Finální, pro mě dosti překvapivá pointa byla zajímavá, ale nikoli dechberoucí, že bych si z toho rvala vlasy. Za sebe tak mohu říct, že to pro mě bylo mírné zklamání, i když naprosto perfektně zahrané.(6.11.2011)
prasacimor
Výborný herecký koncert Katherine Hepburn a Elizabeth Taylor, ktorému nenápadne sekunduje postava doktora, ktorý je vlastne sprostedkovateľom a účastníkom skelých dialógov, ale celý čas sa skôr drží v ústraní, necháva priestor týmto dvom výborným herečkám a to je len dobre. Zaslúžené nominácie pre obe. Taylor je okrem toho nádherná a očarujúca, plná vášne a sexuálnej energie, ako máloktorá iná herečka. Veľmi som chcel dať za plný počet, ale koniec, ktorý mal byť veľkolepým vyvrcholením, ma vôbec neuspokojil, takže silné 4.(19.11.2011)
Vencisak
Fascinující jak z klasického příběhu o dvou ženách, které obě prožívají silné psychické trauma (jedna ze ztráty milovaného syna, druhá z šokujícího zážitku smrti), vyčnívají jejich charaktery a herecké výkony. A nad jejich šílenstvím drží pevný, trpělivý dohled doktor "Cukr". Neumím si představit, že by někdo dokázal postavu matky zahrát lépe než Katharine Hepburn. Její chladnokrevné pedantství je přivedeno k naprosté dokonalosti. Ovšem nemůžu se ubránit pocitu, že tento snímek měl zůstat na divadelních prknech, kde by všechny tři hlavní postavy excelovaly a přitom by dramatický náboj nebyl rušen chvílemi až zbytečnou tenzí či potřebou šokovat (což pro současného diváka může působit relativně směšně).(3.8.2011)
HVM
Nadpozemská Katharine, úchvatná Elizabeth, solidní Montgomery a strhující první půlhodina. Naproti tomu pro mě chabě podložená pointa filmu. SPOILER: Opravdu ve třicátých letech (a v padesátkách jim do nepřišlo divný) sháněli gayové známosti za pomoci krasavice v poloprůhledných plavkách coby návnadou?!(4.3.2011)
Babous
Zajímavá zápletka, hvězdné obsazení, avšak příliš teatrální a zdlouhavé.(26.9.2011)