Podle knihy spisovatelky, která napsala i předlohu Stevensova Obra. Podobností je tu celá řada. Film vlastně končí tam, kde Obr začíná. Pojednává o problémech jednoho manželství, při čemž Glenn Ford s Marií Schell docela evokují pár Hudson + Taylor. Snímek je dostatečně epicky široký i výpravný. Vytryskne tu ropa. A protirasistické ideály se dostávají do popředí ještě častěji. Vlastně se tu vyskytnou i tři ztracenci - ne úplně nepodobni Deanově postavě z Obra. Jinak film přes svoji délku příjemně plyne a například scény hromadného závodu spřežení o co nejlepší pozemky mají něco do sebe - zajímavě spjatá komika (velocipedy), drama (nehody) i tragédie (Peglerovo přejetí). Anthony Mann se se svým oblíbeným westernovým žánrem rozloučil vskutku důstojně.(18.9.2005)

Žánr historického budovatelského (nenapadá mě jiné spojení pro vylíčení vzniku amerického městečka v Oklahomě) eposu podaný s nezvyklou kritičností k americkému rasismu i antisemitismu, ve srovnání s Gigantem má film šmrnc a skutečnou dramatičnost, i když závěr dělá z hlavní postavy to, čím určitě celý život nechtěla být.(22.1.2012)