Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osud říše se naplní ve chvíli, kdy v ní lidé přestanou věřit. Příběh touhy po moci, která vedla k zániku mocného impéria... Jedna z nejvýznamnějších historických otázek zní, jak mohlo dojít k pádu římské říše. Nebyla to však jediná událost, která vedla k zániku mocného impéria. Byl to proces pozvolného rozpadu trvající déle než tři sta let. Téměř tříhodinový velkolepý snímek Pád říše římské zachycuje impérium na pokraji rozpadu. Scenáristé volně čerpali z klasického díla "Úpadek a pád říše římské" z pera anglického spisovatele Edwarda Gibbona. Děj začíná za vlády císaře Marca Aurelia, kdy se začínají projevovat první závažné problémy. Na hranicích říše čelí nájezdu divokých kmenů a vedle vnějších ohrožení se objevují také první známky rozkladu uvnitř státu. Diplomat Marcus Aurelius zamýšlí, že svým nástupcem učiní oddaného válečníka Livia na úkor vlastního syna Commoda. Spravedlivý Livius pro něj představuje příslib, že nad celou říší zavládne mír. Zákulisní intriky ale vyvrcholí ve velezradu a vraždu Marca Aurelia. Novým římským císařem se stává Commodus, který nastolí brutální tyranii a nejmocnější říše světa se začne hroutit. Rozpor v pojetí vlády mírotvorného otce a tyranského syna představuje hlavní dějovou linii, ve vedlejší pak můžeme sledovat milostný příběh Livia a krásné Lucilly... Pád říše římské představuje jeden z posledních epických velkofilmů, jejichž hollywoodská éra vyvrcholila na přelomu 50. a 60. let. Tehdejší konkurenční projekt představovala například Kleopatra (1963). Produkční náklady na tyto historické eposy ale byly tak vysoké, že se nemohly vrátit z distribuce v kinech a uvrhla hollywoodská studia do finanční krize. Přesto dodnes uchvátí velkolepou výpravou, kostýmy a hvězdným hereckým obsazením. V hlavních rolích zazářili Stephen Boyd jako Livius, Christopher Plummer jako Commudus, Alec Guinness jako Marcus Aurelius a Sophia Lorenová jako Lucilla. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,LUCILLA, SI KRÁSNA." ,, SI KRÁSNA? ČO TÝM CHCEŠ POVEDAŤ? ,,JE TO TAK DÁVNO, ZABUDOL SOM." __Celý film pôsobí ako veľkolepé divadielko, bohužiaľ nie veľmi dobre zahrané. I keď sa tu objavuje celá plejáda vtedajších hviezd, herecké výkony veľmi nenadchnú. Alec Guinness v úlohe múdreho Marca Aurelia, síce typovo dobre obsadený mi prišiel často nepresvedčivý a pokiaľ je na pľaci, celý veľkofilm sa točí len okolo jeho zdravotného stavu. Neblyskla sa ani Sophia Loren, dokonca mnohé scény s ňou vyznievajú skôr smiešne. Najzaujímavejší výkon tu podal Christopher Plummer ako Commodus, ktorý sa môže rovnať aj Joaquinovi Phoenixovi, ktorý bol za tú istú úlohu v Gladiátorovi nominovaný na Oscara. Pokiaľ ide o Gladiátora, ten je vlastne akýmsi remakom tohoto filmu (mnohé scény sú takmer identické), avšak dopadol omnoho lepšie (čo sa v dejinách kinematografie len tak nevidí). Tiomkinova hudba obsahujúca jednu z najkrajších ,,main theme/ resp. love theme" je pomerne dobrá a o nič horšia nie je ani širokoúhla kamera, ktorá miestami vytvorila naozaj pekné kompozície. Bojové scény sú patrične veľkolepé, lesný boj s Germánmi patrí k najlepším vo filme. Takže silná forma, no slabý obsah. Pád ríše rímskej znamenal aj pád hollywoodskych historických veľkofilmov, ktoré postupne zmizli z výslnia. __ ,,TAKÝ BOL ZAČIATOK PÁDU RÍŠE RÍMSKEJ." ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $19miliónovTržby USA $4,750,000Tržby Celosvetovo $-║ Predchodca Gladiatora(100%) aj keď nie tak silný ako Scottov Oscarový snímok ale určitá epickosť a vykreslenie postáv sa tam nájde, trošku je moc zdĺhavá minutáž filmu ale na to si už zvykám lebo v 60.rokoch sa ani ináč netočilo a strihať z filmov sa akoby odmietalo. /80%/ ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Milí Američané! Jste pokračovatelé říše římské, i vy máte od Boha za úkol spojit celý svět pod jednu americkou střechu přesně tak, jak to chtěl císař Marcus Aurelius. A i vy můžete podlehnout moci a místo moudré vlády nad koloniemi je budete vykořisťovat až bude bojovat bratr s bratrem a říše americká padne stejným způsobem jako říše římská. / Pád říše římské je průhlednou alegorií a proto se nedrží historických faktů. Rozpočet se vyčerpal kulisami ve Španělsku, hvězdným obsazením, a sledovat po tři hodiny, jak americký militantní křesťanský nacionalismus kape z každé věty, vyžaduje silnou náturu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Sandálový předobraz Ridleyho Gladiátora, který ovšem unavuje strašlivou délkou, bazíruje na nepodstatných detailech a je tady až příliš mnoho vět, které nemusely být vyřčeny. Abych jen nehanil, tak musím vyzdvihnout Plummera, Sophii Loren a davové scény, které dnes už asi nikdo podobně nenatočí. Ale ani to nemohlo film vytrhnout z šedivého průměru. 50% ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Pro mě nádherný historický film. Všechny světové hvězdy, které si zde zahrály byly vynikající a hlavně byly tehdy tak mladé a tolik slavné. Dnešní generace už je zná (pokud žijí) jenom jako seniory,kteří buď opustily prkna slávy nebo berou drobné roličky v nepříliš kvalitních filmech. Ale !!! Kdo si libuje v římských dějinách, kdo zná něco z dějin Říma, pro toho to musí být příjemný zážitek. Doporučuji. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (26)

  • Stephen Boyd vinil masívny komerčný neúspech tohto filmu zo zničenia jeho filmovej kariéry. (Arsenal83)
  • Asi 400 študentov umenia a remeselníkov z celého Španielska pracovalo na sochách, obkladoch, freskách a detailoch umeleckého stvárnenia scén. (Arsenal83)

Reklama

Reklama