Reklama

Reklama

Bakaláři - Série 10 (1981) (série)


Myš (S10E08)

(epizoda)
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1981, 17 min

Obsahy(1)

S tím se musí něco udělat! ... Manželka (J. Obermaierová) slyší v noci opakovaně zvuk, který připomíná myš. Svěří se manželovi (M. Štěpánek). Ten jí ale nevěří, protože – kde by se vzala v paneláku myš. Bohužel se jí nikdy nepodaří vzbudit manžela dřív, než zvuk přestane, a tak si půjčí magnetofon, aby zvuk nahrála a manžela přesvědčila... (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Hryzání ?? To tě asi hryzalo svědomí před tou zkouškou.." ;) Poměrně tragický, rozuměj nulový, příběh, který protože je průhledný jako slída Dietlovy stranické průkazky, jednoho snad ani nemůže zaujmout, když vlastně spíš otravuje, podobně jako ten nesmírně nepříjemný "myší" zvuk.. Myš tedy jen platí za další důkaz mé teorie, která říká, že ne vše, co vzešlo z tvůrčí mysli dua Dudek, Dietl, muselo nutně spatřit světlo filmového světa.. Byť tedy kdyby ta pravděpodobně manželská dvojka v podání z dnešního pohledu až neuvěřitelně štíhlé Jaroslavy Obermaierové a Zdeňka Štěpánka spala v jedné posteli jako normální běloši, divák by byl podobně prázdného kraťasu ušetřen zcela..;) ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dvě hvězdy za tu pointu. To mne ani jako zvukaře nenapadlo. Protože nerozeznat zdroj ruchu a navíc ani směr ze kterého jde, to je pro zvukaře skutečná noční můra s kterou nemůže usnout. Ale každý máme uši a mozek na ně napojený jiné. Já o tom a o lidech vím své a tedy je pro mě celkem uvěřitelné, že některé nejen manželky ale i muži toho nejsou schopni. A hladové myši jsou naopak schopny všeho. To zas můžu potvrdit já, čili od začátku jsem si myslel, že i ta pointa bude naprosto očekávatelná a povídku nevylepší. Nakonec ještě chlapi! Myslím, co si budem povídat. My jakožto hladoví, jsme schopni víc, než ty hladoví myši :-) ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další z banálních příběhů, který nebyl ani moc vtipný ani příliš neuvěřitelný. Prostě se v paneláku objevila myš, což pravda mohlo působit dost neobvykle. Kdyby tak tvůrci tušili, co všechno si lidi natahají do bytů s rozvojem demokracie. Žena se měla spíše do hloubky zaobírat tím, proč jí vlastní manžel nevěří. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Já ti něco pustím, chceš?" Manželský příběh, natočený podle zadaného tématu "Kdybych to neviděl na vlastní oči, tak tomu neuvěřím", obsazený druhou manželkou majora Zemana a emigrantem, ve kterém se vypráví o tom, že škrábavý nebo skřípavý zvuk, nevydává pouze malý hlodavec a že když jeden něco slyší a druhý ne, nemusí být ten první bláznem a ten druhý neslyšícím. ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mistře zvukaři, ty jsi myš(ák)! Tak takovou závěrečnou pointu neměl ani Šestý smysl! Dietl je u mě český Shyamalan. Tohle bylo tak propracované a neodhadnutelné, že jsem si dlouho myslel, že v posteli neleží Martin Štěpánek, ale Kevin Spacey, který si snad odskočil zopakovat úspěch z filmu Obvyklí podezřelí. A mně to pořád nedalo a stále jsem si říkal, koho mně ta Obermaierka tak připomíná. No jasně, to byla Nicol Kidman z Ti druzí! Do téhle povídky se zažerete, až se v závěru úplně položíte z toho rozuzlení. Ponechme stranou úvahy, proč mají spokojení manželé oddělené lože. V závěru totiž zjistíte, že to byl od scenáristy překvapivý tah. Každou noc Obermaierka slyší v pokoji, kde spí se svým mužem, podezřelé zvuky. Po manželově probuzení ale zvuky vždy zmizí. Nejsou to prdy, není to chrápání, není to vřískot u honění, podobá se to spíše zvukům, jaké vydává hlodavec, když se chce někam prokousat. Manželka si vezme do hlavy, že mají v pokoji myš. Manžel jí to samozřejmě neustále vyvrací, jedná se přece o byt v paneláku, kde by se tam vzala myš, ale celé záhadě se prostě jednoho dne musí přijít na Kloub(kovou). A tak manželka slídí, až se divák v této mysteriozní povídce přistihne, že byl ošálen scenáristou. Pointa je vskutku šokující. Nejlepší práci na povídce odvedl zvukař. Dostat ten záhadný zvuk do repráků, to chtělo repráky "hír". Já bych to rovnou nominoval na Oskara za zvuk in memoriam. Kam se hrabe zvuk v Mad Maxovi. Tohle je mistrovský zvuk, panečku. Takový mix a ostrost zvuku nemůže zůstat bez ocenění. A samozřejmě další ceny by měly následovat. Po mega pointách v Lůžku a Pytli se tzv. point trilogie završila supermegaultra pointou v Myši. Je moudré, že i přes obrovské výdělky v kinech a obrovské tantiémy, už tvůrci dál nepokračovali. Další pointu by totiž divák jen těžce rozdýchával. 20% ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama