Reklama

Reklama

Slavný americký western o šerifovi, který osaměle hájí zákon. Do malého městečka přichází lovec Morgan Hickman, který přiváží těla dvou dopadených mrtvých lupičů a žádá za ně odměnu 500 dolarů. Větší část města je jeho požadavkem pohoršena. Při čekání na odměnu se Morgan Hickman spřátelí s mladičkým šerifem Benem Owensem. Postupně jej učí důležitým znalostem pro jeho nebezpečnou profesi. Díky tomu se Owens postaví muži, který delší čas násilím ovládá město… Působivý western natočil klasik americké kinematografie, režisér Anthony Mann, jenž má na svém uměleckém kontě další výrazné tituly stejného žánru (Winchester ’73, Muž ze Západu, Muž z Laramie a Odhalená stopa), historické velkofilmy Cid a Pád říše římské či životopisný snímek Příběh Glenna Millera. Do hlavních rolí v Šerifské hvězdě obsadil dvě herecké hvězdy: lovce Morgana ztvárnil Henry Fonda, šerifa Bena Owense hraje Anthony Perkins. (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Klasický skvělý western tématicky připomínající slavný snímek V pravé poledne, tentokrát s excelentním Henry Fondou v hlavní roli. Na jeho mladém příteli Perkinsovi bylo sice vidět, že je nejen šerifský, ale i herecký začátečník, ale nějak mi to nevadilo. Zajímavý příběh, komorní atmosféra, příjemná hudba, humorné hlášky, málo násilí. Moc se mi to líbilo, zvláště proto, že se nám na ranči včera narodilo nové hříbátko poníka. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Doteraz pre mňa absolútne neznámy Mannov western, ktorý ale patrí k jeho najlepším. Keď máte k dispozícii Henryho Fondu, tak ani nepotrebujete Jamesa Stewarta. Vyjde to na rovnako, proste je to opäť klasický výborný western s obhajovaním tých správnych humánnych hodnôt. Mann tu išiel aj proti zabehaným klišé tých zlých indiánov a možno reagoval aj na súdobú politickú situáciu, kedy obhajoval právo na spravodlivý súd a tým pádom aj na dodržiavanie zákona. Lebo kde by sme bez neho boli a Mccarthyizmus ničil životy rad radom. Ale možno mu išlo iba o dodržiavanie westernových scenáristických formuliek. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Šerifská hvězda je méně známým westernkem, který třímá v otěžích silné trumfy. Henryho Fondu a výborně napsaný scénář a dialogy. Normanu Batesovi to na Divokém západě moc nejde. Světem protřelý kovboj v podání Fondy přichází, aby nezkušeného mladého šerifa naučil vše potřebné k tomu, aby znovu získal otěže v rukou nad malým městečkem a respekt jeho obyvatel. Člověk prostě nemůže být šerifem a zároveň nosit kolty příliš nízko:) V jedné z vedlejších rolí září i mladý Lee Van Cleef. "Jestli jste tu vycítil přílišný chlad, můžete počkat venku.", "Když šerif nezarazí prvního, kterej ho neuposlechne, jeho oddíl se promění v lůzu.", "Vemte si brokovnici. Ta mluví k davu hlasitěji." ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ak si chlap, staraj sa o to, aby si prácu, ktorú máš zverenú aj riadne vykonával, je hádam mottom westernu o šerifovi, ktorý sa učí ako vypiecť so zločinom, s desperátmi v radoch mestečka aj s pokryteckým miestnym zastupiteľstvom, od všetkého závažnejšieho dávajúceho ruky preč. V neposlednom rade sa musí popasovať s vlastnou odvahu a schopnosťou dať najavo svoju vôľu, aj keby bola táto zásadne iná od kolektívnej mienky. V tom mu pomáha lovec zločincov, ktorý sám kedysi nosil šerifskú hviezdu, no tragédia v rodine mu ju nedovoľuje si opäť pripnúť. Klasický päťdesiatkový western s Henrym Fondom a Anthony Perkinsom v hlavných úlohách. Klasika sa prejavuje najmä v snahe zasadiť sa o ten správny politický názor a to totiž o ten, že v Amerike, krajine neobmedzených možností sa v každom mestečku nájde jeden - dvaja správni muži, ktorí svojou charizmou dokážu prinavrátiť vládu práva od vlády lúzy, ktorá by chcela spravodlivosť vziať do vlastných rúk. Stovky podobných filmov divákov presviedčali, že v USA sa to vždy podarí a spravodlivosť vlády zákona vždy zvíťazí. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Příjemný, trochu pomalejší western, zato s hvězdným Henry Fondou v roli lovce odměn a bývalého šerifa, který zaučuje nováčka v šerifském úřadu. Poté, co spolu zatknou dva zločince a zavřou je do vězení, jejich protivník uspořádá lynčovací slavnost. A zde už šerif musí dospět a bránit zákon. Slušně vystavěný snímek s oscarovou nominací, i když Anthony Mann už natočil i lepší westerny. Špičkové jsou jeho Stewartovky jako Muž z Laramie, Winchester '73 a Vzdálená země, nebo drama o osídlování Oklahomy Cimarron. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (3)

  • Plakát k tomuto filmu je prominentně uveden během úvodních titulků první série televizního sitcomu Happy Days (od r. 1974).
    (Zetwenka)

Reklama

Reklama