Reklama

Reklama

Ali

Trailer 1
Drama / Sportovní / Životopisný
USA, 2001, 158 min (Director's Cut: 165 min, Alternativní 150 min)

Režie:

Michael Mann

Hrají:

Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight, Mario Van Peebles, Ron Silver, Jeffrey Wright, Mykelti Williamson, Jada Pinkett Smith, Nona Gaye, Michael Michele (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Legenda světového boxu žije! Will Smith jako Muhammad Ali, nejslavnější boxer všech dob... Americký boxer Muhammad Ali (1942–2016) bývá někdy označován za největšího sportovce minulého století. Ve světě sportu proslul jako osobnost s neochvějným sebevědomím a vírou v sebe sama. První titul mistra světa dokázal vyhrát už ve 22 letech, zároveň však dokázal veřejnost šokovat svými občanskými postoji a konverzí k islámu. Aliho životní příběh a sportovní kariéra neustále vzbuzuje obrovský zájem, proto o něm vzniklo nebývalé množství dokumentárních snímků. Jeho pozoruhodný osud upoutal také amerického režiséra a scenáristu Michaela Manna (Poslední mohykán, Collateral), jenž ve své tvorbě systematicky reflektuje silné dramatické příběhy. Mann patřil k předním proponentům digitálního natáčení, což si poprvé vyzkoušel právě při práci na celovečerním životopisném snímku o Muhammadovi Alim. V hlavní roli se představil Will Smith a za svůj životní herecký výkon byl po zásluze nominován na Oscara a Zlatý glóbus... Děj snímku strhujícím způsobem pokrývá všechny důležité momenty Aliho sportovní kariéry a vrcholí legendárním utkáním o titul s Georgem Foremanem, který proběhl v tehdejším Zairu s podtitulem Rachot v džungli (The Rumble in the Jungle). Na pozadí slavných zápasů se ovšem odvíjela mnohem důležitější bitva, která souvisela s jeho vírou a politickým přesvědčením. Po zisku prvního titulu šokoval svět, když se prakticky ze dne na den nechal přejmenovat. Jméno Cassius Marcellus Clay Jr. prohlásil za otrocké a nejprve si změnil jméno na Cassius X, následně se pod vlivem vůdce Národu islámu rozhodl převzít jméno Muhammad Ali. Později skandálně odmítl vojenskou službu ve válce ve Vietnamu a stal se nejkontroverznějším sportovcem všech dob. (Česká televize)

(více)

Recenze (331)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Box mi je ukradený, nejsem fanoušek Aliho, přesto se mi Ali moc líbil a přikládám to právě Mannově režii, kterou tu tolik kritizujete. Maximálně mi vyhovovalo jak tempo, tak i fakt, že to není film o boxu, ale o člověku, který měl dar, notnou dávku sebedůvěry a píle, sociálního cítění, touhu po respektu .... na druhé straně v něm přetrvával jistý mindrák, náboženský zmatek, přelétavost. Tím, že Mann ukázal Aliho jako křehkou člověčí nádobu nikoli jako stroj, u mě zabodoval. A pak i Will Smith, Jamie Foxx a John Voight. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Životopis podle mého gusta. Málo biografických plků a hereckého exhibování, zato hodně hudby a dokonale zinscenovaných bitek v ringu. V málokterém filmu hraje tak výraznou úlohu muzika, která kupříkladu sama táhne celou první půlhodinku, do níž Mann neskutečným způsobem stříhá výjevy z Aliho života. V tomhle filmu stačí jeden úder pěstí a zpomalený běh Kinshasou k vyjádření desítky myšlenek. Úžasná práce mistra Manna a zejména úvodní bitka s tepajícím klavírem nezapomenutelná. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Politické pletichaření, milostné avantýry a plky o rasové segregaci nemůžou vyvážit absenci pachu tělocvičny, tvrdé údery házející diváka do provazů či krev prýštící z omlácených obličejů. Na ekvilibristiky s kamerovými technologiemi jsem si už zvykl, bohužel přehnaný apel a otřesné tempo mému srdci nikdy blízké nebude. Nespraví to ani výtečné aplikování dobové hudby a kvalitní herecké obsazení. Zbytečně dlouhý průměr, který nepojednává o zakončení životní poutě, americkém snu ani o sexuální nejistotě. Velké šlápnutí vedle, které si přehnanou toleranci nezaslouží... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavý, patetický a příliš didaktický životopisný film. Nebýt skvělého Willa Smithe a kinetické režie Michaela Manna . 75% Zajímavé komentáře: Tsunami_X, milicjant ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Mann se svázal okovy životopisného filmu, ze kterého na nás ale po celou dobu pomrkává jeden hulvátský rváč z italské čtvrti. Zatímco formálně je opět Mann sympaticky svůj (kamera, hudba), v dialozích a tempu mu chybí Scorseseho výbušnost a doba se odráží docela matně. Tematicky si toho film naložil opravdu hodně (osobní výpověď, sportovní drama, agitace za rasovou snášenlivost), aby nakonec nevyřešil nic ani na dvouapůlhodinové ploše. Krutě promarněná šance. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi pomalý film, ukazující všechny strany mince jménem Muhhamed Ali. Tento arogantní super boxer byl ve své době opravdu někdo a film to patřičně dává najevo. V provedení mýtusu Aliho do filmového podoby si myslím, že Michael Mann předběhl Martina Scorseseho a jeho Letce. Ali ve filmu je opravdu tím kým byl naživo a film není jen spojením tohoto špatného ci naopak jen dobrého. Velká škoda je v pomalosti snímku. Bohužel Michael Mann je režisér, který točí pomalé snímky, které mě osobně něpadnou moc dobře. Will Smithe se se pro roli Aliho narodil a je dokonalý. Všechno ve filmu mu padne jako ušitě, dokáže křičet arogantní urážky a nebo běhat malynkými uličkami s černošskými fanoušky. Dobrý film,. který měl být lepší. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Brilantně převedený životní příběh Muhamada Aliho, který se soustřeďuje jen na to důležité v jeho životě. Což je zároveň i jediný výraznější zápor, jelikož v těch cca 150 minutách zůstane spousta zajímavých věcí pouze naznačena. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Další z těch dobrých boxerských filmů, tentokrát v reži Michaela Manna, který "Aliho" opatřil opět tou zvláštní vizuální stránkou ala "Collateral." Will Smith v netradičně opravdu vážné roli dost září. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Lisa Gerrard, Pieter Bourke: 1. The World's Greatest - R. Kelly [4:35] ,2. Fight - Alicia Keys [4:13] ,3. Hold On - R. Kelly [4:20] ,4. A Change is Gonna Come - Al Green [5:27] ,5. Ain't No Way - Aretha Franklin [4:12] ,6. Sometimes - Bilal [7:11] ,7. 20 Dollars - Angie Stone [4:42] ,8. For Your Precious Love - Truth Hurts [5:26] ,9. Bring it on Home to Me - David Elliot [2:28] ,10. E - Ali The Greatest-Everlast [5:24] ,11. Mistreated - Shawn Kane [3:57] ,12. Tomorrow - Salif Keita [5:11] ,13. All Along The Watchtower - Watchtower Four [4:24] ,14. Odessa - Martin Tillman [3:42] ,15. See the Sun - Lisa Gerrard/Pieter Bourke [3:27], ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Životopis bez příkras od vizuálního mistra. Michael Mann stejně jako u o dva roky staršího Insidera vypráví příběh pozoruhodné osoby, který nevypovídá jen o dané tématice, ale i o nejrůznějších sociálních problémech a o tom, jací umí lidé být ve vypjatých podmínkách. A stejně jako u Insidera je v příběhu poutavý, v audiovizuální formě strhující a v celkovém vyznění zajímavý. Ale ve stopáži příliš štědrý a v tempu velmi nevyvážený. Jakmile se tedy kamera nevěnuje Alimu, nemám se pořádně čeho chytit a rodinné problémy se stávají nezajímavou vatou. Naopak ve chvílích, kdy se hlavní hrdina potkává se svými osudovými ženami, patří k nejsilnějším, protože Mann v nich uplatňuje svůj přirozený cit pro romantiku. Nejlepším pomocníkem je mu samozřejmě Will Smith, který zde našel svoji nejsilnější životní roli a na jedinou sekundu jsem mu tuhle komplikovanou postavu nepřestal věřit. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ale sloboda nie je príjemná. Je to kurva, ktorá ťa hryzie.“ Michael Mann je zručný režisér a ak sa na Willa Smitha zatlačí, je schopný podať veľmi dobrý výkon. Ali je kvalitná dráma o slávnom (a zásadovom) boxerovi, ktorý väčšinu života tvrdo platil za svoju povahu. Mňa osobne šport nezaujíma, ani box, ale Ali sa vydaril nielen vďaka silnej atmosfére (tradičná mannovská "špeciálna" kamera), ale i kvalitnému scenáru a zdatnému hereckému obsadeniu (nájdete Jona Voighta?). Trocha pridlhé, ale nezáživné nie. Neviem tomu dať len 3*, ale zároveň mi to stačilo vidieť raz v živote. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle me trochu zklamalo. Je to sice neco jineho nez Rocky nebo Zurici byk, ale neni to ono. Herci jsou fakt vyborny, Smith toho oskara mel dostat, Jon Voight byl taky dobrej a hodne slusnej byl i Jamie Foxx, jehoz proplesatelej Bundini nemel chybu. Film se docela verne drzi tech nejdulezitejsich veci v Aliho zivote, coz je dobre, ale je vam dopredu jasny, jak kerej zapas dopadne. Navic tech zapasu tu neni tolik. Ty co tu sou, jsou natoceny docela dobre (zabery kamery skrz ruce jsou skvely), ale prisly mi malo drsny. No a kdyz se nebojuje tak se dejou dve veci. Bud Ali pobiha a machruje, coz je aspon vtipny a nebo se resi veci jako rasismus nebo Aliho obvineni a ty sou desne nudny. Celej film je strasne roztahanej a chybi mu tempo (i ty zapasy by mohli bejt sviznejsi). Povedla se hudba, ta film hezky doplnuje a diky ni to neni tak strasne nudny. Kdyz nepocitam zapasy, tak je to takove bez napeti, skoro jako by to byl dokument o Alim. Kdyby film mel hodinu a pul, pak bych dal mozna vyssi hodnoceni, ale takle nemuzu, protoze jsem se fakt dost nudil a to jsem nevidel Director's cut. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Skvělé zpracování života největší boxera všech dob Cassius Claye alias Muhammada Aliho. Člověka, který byl nejlepší a věděl o tom a nebál se to říct nahlas. Svými neuvěřitelně sebevědomími narážkami dokázal soupeře přinejmenším vyvést z míry. FIlm samotný se mi velmi líbil akorát mě vadí, že na 150 minutový film je zpracována velmi malá část života tohoto bohéma (např. mne velmi chybí zmínka, že onemocněl Parkinsonovo chorobou, že ve 37 letech ukončil kariéru, ale musel se vráti zpět, protože vedl velmi rozhazovačný způsob života atd... ). Výkon Willa Smithe se povedl na jedničku (zasloužená nominace na Cenu akademie) a zdárně mu sekundoval Jamie Foxx. Velice se mi líbila kamera, především scény ze zápasů byly velmi povedené. Rád bych dal pět hvězdiček, ale musím dát jen čtyři. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nejmenuju se Cassius Clay, to je otrocký jméno a já jsem svobodnej. Jsem Muhammad Ali." Veršující muslimský rohovník tmavé pleti narozený jako Cassius Marcellus Aladdin Mulligan Montmoreney O'Toole Clay bezesporu prožil zajímavý život mezi nataženými špagáty a evidentně se nenudil ani mimo ně. Já jsem si, s lehkostí sobě vlastní, čas na nudu dokázal bez větší námahy najít, takže, i když jsem se Smithovým výkonem tradičně spokojen, tak mi docela chybělo pořádné dunivé mlasknutí po řádně trefeném úderu. Já mám totiž raději box než muslimy. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Není žádným překvapením, že Mannů boxerský film je opět více o lidech, resp. o člověku, než o boxu, Aliho postava se za ty monstrózní 2,5 hodiny pěkně vyprofiluje, takže pocit biografického zadostiučinění nemůže být jinak, než úplný. Vlažné tempo a slabší důraz na celkovou gradaci však u sportovního filmu nelze omluvit režisérovým "stylem", Mann, byť odvádí skvělou práci, na svůj přístup poměrně doplácí a zážitek z jeho filmu se nemůže rovnat vypravěčské slasti Zuřícího býka, emocionální náloži Těžké váhy, ba dokonce ani civilnímu Rockymu. Přesto za pár poctivých zápasů a kvalitně zpracované téma se nakonec přikloním k těsným 4*. 7/10 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Willa Smithe a Muhammad Ali je mi dost ukradenej, takže je asi moje blbost, že na takovej film vůbec koukám. Ale v komentářích se tu nad tim plno lidí úplně rozplývá, tak jsem to zkusil. A "překvapivě" mě to vůbec nebavilo. Snad akorát ta epizodka, když Muhammad Ali odmítá jít válčit do Vietnamu, byla celkem zajímavá. Na 2,5-hodinovej film je to dost málo. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

U mňa je často podstatou, keď si prostredníctvom životopisných filmov môžem priblížiť zákulisné, rodinné a iné udalosti, ktoré sfilmovaná postava prežíva. Napríklad spojitosti s Malcolmom X a inými témami mnohí určite ani netušili. Tie ale idú popri boxerských záležitostiach mierne do úzadia, čo mi ale teraz tiež až tak nevadilo, keďže tento šport (aspoň keď bol ešte v pomerne čistej forme) ma baví. Mann si zvolil Willa a urobil dobrú voľbu. Aj keď pri postave Muhammada a jeho telesných proporcií si veľmi vyberať nemohol. A Will zase dokázal, že nie len vďaka nim sa mu to oplatilo. 85%. ()

Související novinky

Ed jako slavný skladatel?

Ed jako slavný skladatel?

07.02.2005

Je to tak, Ed Harris, kterého jistě není třeba představovat, si zahraje postavu veleslavného hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena v připravovaném dramatu COPYING BEETHOVEN. Milostný příběh o… (více)

Reklama

Reklama