Reklama

Reklama

Jsou stejně schopní a stejně posedlí. A stojí proti sobě... Lupič Neil McCauley se specializuje na akce, při kterých jde o velké peníze. Ať už připravuje přepadení pancéřového vozu nebo vyloupení banky, vždy se může opřít o spolehlivé spolupracovníky. Každý jeho zločin je pečlivě naplánovaný a provedený s dokonalou profesionalitou. Když McCauley připravuje svou poslední velkou loupež, po které se chystá na odpočinek, je mu už v patách policejní detektiv Vincent Hanna. Potíž je v tom, že Hanna je stejně schopný a stejně posedlý svou prací jako McCauley. Oba muži toho mají společného víc, než se na první pohled zdá: ani jednomu z nich to například v soukromí neklape. Vincentu Hannovi se hroutí už třetí manželství, McCauley pro jistotu nikdy s nikým nenavázal trvalý vztah. Oba by si vlastně mohli skvěle rozumět. Jenže stojí na opačných stranách zákona a jejich setkání nemůže skončit nijak jinak, než soubojem na život a na smrt… Režisér Michael Mann (Miami Vice, Lovec lidí, Poslední Mohykán) natočil strhující kriminální příběh, ve kterém se vedle akčních scén soustředil na podrobný popis toho, jak jeho hrdinové žijí v soukromí a jak své činy připravují. Při uvedení do kin se reklamní slogany zmiňovaly o tom, že se zde poprvé na plátně setkali dva z největších amerických herců Al Pacino a Robert De Niro. Pravda je, že oba předtím hráli ve filmu Kmotr II (1974), kde však neměli žádnou společnou scénu. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 454)

Cival 

všechny recenze uživatele

Excelentní a ne úplně standardně pojatá kriminálka s kvalitními a prověřenými herci a tradičně brilantní režií Michaela Manna. Zraje jako víno. 4 a 1/2*. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Napínavá podívaná, které nevadí ani předlouhá stopáž. De Niro a Al Pacino se po dlouhé době opět potkali v jednom filmu a stojí to za to. Brilantní mix akce a až jakéhosi jemně psychologického portrétu dvou mužů, kteří každý stáli na opačné straně zákona, ale cítili k sobě navzájem respekt a měli cosi společného. Některé fragmenty jsou natočeny podle skutečných událostí, např. stěžejní scéna dialogu postav DeNira a Pacina v restauraci se skutečně stala. Heat (ktrej blb proboha zase vymyslel ten příšerný název Nelítostný souboj - já vím, film se musí prodat) je jeden z nejlepších filmů 90.let. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert (Al Pacino a Robert De Niro jako osudoví protivníci jsou prostě perfektní), který je výborně zrežírovaný, s perfektním scénářem, ale stejně mu chybí nějaký ten krůček k dokonalosti, možná trocha originality a hlavně by snesl o něco kratší stopáž. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Snad po sedmi letech jsem si Nelítostný souboj zopakoval a mohu konstatovat, že neztratil nic ze své atraktivity a režisérské zdatnosti. Notně se mi zamlouvá Mannův městský styl, plný šedivosti, betonu a oceli, který díky kontrastním neonům působí až zajímavě futuristickým dojmem a ač to možná zní podivně, tak ze snímku cítím „feeling“ dobré francouzské kriminálky, který mi evokuje zejména „Belmondovky“ sedmdesátých let. Akční scény jsou zvládnuté bravurně a zejména podhledy, kterými je neskutečně šetřeno, berou dech stejně jako menší náběh na tzv. Bayův kamerový oblet /či snad jen oblet, jak chcete/ . Působivý film u nějž by měl být co možná nejkvalitnější formát podmínkou ke sledování, ale silný dojem zachová i tak... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kriminální akční drama, to jsou slova vystihující tenhle film. Vlastně ne tak úplně, ještě tam chybí pár slov jako "skvělé", "božské" a tak. Michael Mann vytvořil výborný příběh o zásadovém poldovi a sympatickém zločinci, skvěle ho obsadil, herci ho výborně zahráli, a všichni odešli domů s oprávněným pocitem perfektně odvedené práce. A opovažte se držkovat proti stopáži. U mě už víc než deset let na plných 100%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mannova neo-noirová elegie si přes svůj vizuální chlad udržuje punc velkých westernových duelů (finále na mne působilo hodně "leoneovsky"), oproti kterým ale odmítá třídit postavy na dobré a zlé. Není až tak podstatné, čím kdo vyplňuje svou existenci. Pacino i De Niro hrají profesionály, kteří si svou oddaností zvolenému řemeslu kompenzují neuspokojivé osobní životy. I když se film díky prostředí a celkovému ladění v paměti snadno usadí jako výhradně mužská záležitost, opakovaná zhlédnutí odhalují, že skutečnými pilíři životů obou mužů (a tudíž i vyprávění) jsou ženy, bez kterých by životy charismatických rivalů pozbyly významu. Bonusem k mnohovrstevnatému scénáři a prvotřídnímu hereckému obsazení je bezchybná rytmizace vyprávění, díky které vám film bude připadat mnohem akčnější, než by papírově měl být, obsahuje-li prakticky jedinou větší akční scénu (jež každopádně patří k tomu nejpřesvědčivějšímu z heist subžánru). 90% Zajímavé komentáře: tron, Falcor, novoten, genetique, Theraphosa, castor, vik, lennyd, TD ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Proč vlastně Michael Mann už roky nenatočil nic pořádnýho? Rozmáchlé vyprávění, které vyniká svou syrovostí, o dvou neústupných mužích a zločinu a lásce kolem nich, po jehož skončení jsem zjistil, sám tím překvapen, že o snímku zpětně přemýšlím jen jako o klasické historce o policajtovi a zloději. Škoda. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu je mě jasný, že nikdy nebudu lepší zloděj než DeNiro. Nikdy nebudu houževnatější policajt než Al Pacino. Pevně jen doufám, že v životě nikdy nebudu tak osamocen jako oni. Když vyloupím banku nikdy si tak dobře nezastřílím na ulici jako oni. A když jsem viděl DeNira a Al Pacina jak seděli u kávy a povídali si, tak jsem radši přestal chodit na kafe, lepší rozhovor bych už u kafe nikdy nedokázal. Především však nikdy, nikdy nenatočím lepší film než Michael Mann. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Skutečně kvalitní snímek o souboji policajta a mafiána v podání dvou hereckých veličin, Pacina a De Nira. Kromě nich ve filmu vystupuje další spousta známých herců, kteří do děje většinou přesně zapadají a dotvářejí tak atmosféru tohoto snímku, jemuž se dá vytknout snad jen poněkud přemrštěná délka. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Představuju si tu chemii mezi párem. Když Kirsten Dunst líbá Spider-mana, který je hlavou vzhůru a ta scéna má kurva šťávu. Jenže jsem ještě nezažil, když se smíchá chemie mezi dvěma chlapy a já si řeknu: Kurva to je neskutečnej vodvaz. Protože on to skutečně vodvaz je. Al Pacino a Robert De Niro je dost možná nejcharismatičtější dvojka, co se ve světě filmu kdy proti sobě objevila. Scény, kdy spolu sedí na kafi a klábosí o smyslu života a následně v další scéně proti sobě jdou na ostří hran. To mě dokáže oddělat. Krom toho tenhle film obsahuje přesně ten typ akčních scén, které já osobně vyhledávám. Realita a skutečnost. Během akční scény sestřelí řidiče auta. Auto nekontrolovatelně jede po silnici. Asi by se dal očekávat brutální náraz, tisíc otoček, milión výbuchů a kopa mrtvých těl. Ale ve skutečnosti tomu tak není. Brutální je na těch scénách hlavně fakt, že jsou skutečně brutální. A to ve všech ohledech, ale kladou značný důkaz na realitu. Nelítostný souboj je velký film. Velký jmény, velký akcí, velký příběhem, který se nerodí každým dnem. Michael Mann to zase zařídil, představil mi tříhodinový opus, který jsem mu žral. Žral jsem mu to v sedě, v pololehu, i za jízdy na rotopedu a všecko uběhlo tak rychle, že jsem nestačil zavřít oči. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $67,436,818Tržby Celosvetovo $187,436,818║ Režisér Michael Mann natočil jeden z najlepších thrillerov, kde nám nedá len tak vydýchnuť a na ploche dve a pol hodiny ponúka strhujúci príbeh, prešpikovaný do posledného detailu. Ako je u Manna zvykom nechýba tu ani hustá, nadupaná, hlučná akcia, kde si potrpí na poriadny rachot zbraní, samozrejme dôraz tu je kladený na všetky aspekty filmu, takže núdza tu nie je o nič. Do hlavných úloh tu boli obsadené dve veľké legendy ako Al Pacino na strane dobra ako tvrdý nekompromisný policajt a Robert De Niro na strane zla ako bankový zlodej čo nerobí chyby. Ich cesty sa samozrejme stretnú a od tej chvíle začne príbeh ešte naberať na otáčkach a gradovať do silného finále. Popri týchto významných hercoch si tu skvelé úlohy zahrajú aj taký Val Kilmer, Tom Sizemore, Danny Trejo či William Fichtner. Keď sa to celé zhrnie ide doslova o herecký koncert v bravúrne poskladanom príbehu. V konečnom dôsledku tento film bol aj inšpiráciou pre Christophera Nolana a tvorbu jeho filmu Temný Rytier. Takže dôležitosť filmu Neľútostný súboj/Horlivosť je pre históriu kinematografie nesporný a právom je označovaný za jeden z najlepších filmov čo vznikli. /100%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tohle žeru. Famózně postavený scénář, který nedělí dobro a zlo. Protichůdci pro sebe mají největší pochopení a divák nemusí nutně zaujímat stanovisko podle morálky a neslučitelných principů. Dva démoničtí vyděděnci, zcela oddaní svému poslání. Shodou okolností na sebe míří zbraněmi. Mann táhne film svojí precizní režií, která má neskutečně podmanivé tempo a načasování dramatických vrcholů. Závěrečná scéna: minimalistická, geniální. Přesně vyladěný soundtrack. V každém detailu dotažené obsazení a trefené herecké výkony. Všechno štymuje, akce, psychologie, zápletka. Jestli má nějak vypadat dobré kriminální drama, tak takto. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo Michael Manna, které nikdy nepřekonal a nepřekoná. Setkání všech filmových elementů, které mohou ze snímku udělat skutečný zážitek. Už jen ten zvuk, ty rány, ty výbuchy... realita přátelé. Kdo překousne délku nemůže nebýt spokojen. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Moc jsem se tesil na setkani mych dvou idolu - Pacina a De Nira - no nedopadlo to spatne, ale prece jen mi neco k uplne spokojenosti chybi. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Mann .. Brilantní kriminální drama, které zdobí motiv nuceného střetnutí dvou sympatických a své branži plně oddaných chlapů, jenž mají mnoho společného, ale oba rozděluje ten zpropadený zákon. Formální stránka je, díky pečlivosti scénáristy a režiséra v jedné osobě, velice kvalitní a zahalena do napínavé atmosféry. Stejných kvalit dosahuje kamera a stejně tak potěší hudební doprovod. Velmi obsáhlé a zářivé je obsazení. Vedle své oblíbené hlavní hvězdy, Los Angeles, krásně industriálně chladné a neonem prosvícené, režisér přivedl ještě mnoho zajímavých a kvalitních herců, které i tak zastiňují perfektní Robert De Niro a Al Pacino. Jejich společná linie „polda chytá zloděje“ by stačila na samotný (kratší) film, ale dočkáme se spousty pohledů (nejen) do jejich soukromí, díky němuž si oba velmi oblíbíte a ač to nebudete chtít, jeden v tom boji padne.. Finále je sice zajímavé, ale vyústění je nepřekvapivé až hanba a postrádá, stejně jako finále Collateral, odvahu náročnějšího diváka potěšit a snímek vyvést ze zaběhnutých žánrových kolejí. 95%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

První film, kde měli De Niro a Pacino společnou scénu (první film, kde spolu hráli, aniž by se setkali, byl Kmotr 2). Navíc je tu mnoho dalších skvělých herců (ale nejraději mám stejně Ala: nejlepší je scéna s televizorem). Film si přes značnou délku drží pořád napětí a je korunován brilantní a dlouhou přestřelkou v ulicích LA. I když film byl asi stejně natočen především kvůli té společné scéně. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý akční film. Nelítostný souboj je skutečná špička akčního žánru, skvělí herci, výborný scénář, trocha psychologie, dynamika, napětí, akce... (zvláště v porovnání s tímhle filmem jasně vystoupí důvody, proč se třeba Bayova Skála, neřku-li Armageddon, víceméně blíží k pouhému přeslazenému akčně patetickému blábolu s přemírou nesmyslně akcentovaného amerického patriotismu...) Podobné filmy: Collateral, Ronin, Dějiny násilí ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Stokrát prověřené téma, formou i obsahem se vesměs přidržující zajetých kolejí bohatě stačí na to, aby nám nabídlo bezesporu jednu z hvězd ve svém oboru - filmech o soubojích "bankovních lupičů" s policajty. Díky charizmatům obou představitelů hlavních hrdinů si mohl film dovolit obě postavy takřka vyrovnat a smazat tak většinu hranic mezi "tím dobrým" a "tím zlým", což může být jen ku prospěchu věci. Proto si dovolím přirovnat oťukávací rozhovor De Nira s Al Pacinem snad i k tomu nejkrásnějšímu, jaký kdy byl na plátně předveden, totiž k tomu mezi donem Corleone a jeho synem Michaelem těsně před donovou smrtí. Ne že by byly tak podobné obsahem či významem, avšak celý rozhovor a především jeho protagonisté jsou tu zkrátka neodolatelní a podle mého názoru tento rozhovor zastiňuje všechna ostatní, třeba i mnohem více efektní, místa nádherně plynulého, gradujícího, napínavého a atmosferického filmu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ultimátní souboj dvou ikon stříbrného plátna může začít, a věřte mi, že Michael Mann se toho zhostil se ctí. Pořád až fetišisticky zabírá noční město a vizuální stránce filmu se nedá nic vytknout. Jen škoda, že se snažil o přemrštěnou psychologii, takže každá i ta nejvedlejší postava tam má rodinu děti atd. proto film trvá olbřímí 3 hodiny a občas je to fakt na obtíž. Jinak ale zahrané to je bravurně a mezi thrillery se jedná o čistý nadprůměr. ()

Související novinky

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

03.11.2023

Pro hollywoodské režisérské matadory evidentně není vysoký věk žádnou překážkou v další tvorbě filmových spektáklů. Své o tom ví osmdesátiletý Martin Scorsese (Zabijáci rozkvetlého měsíce, Casino),… (více)

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama