Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Daniel Day-Lewis jako statečný přítel Indiánů ve filmovém přepisu slavného románu J. F. Coopera... Filmaři již mnohokráte zvolili za předlohu svých děl pentalogii spisovatele Jamese Fenimora Coopera o dobrodružstvích bílého lovce, přezdívaného Sokolí Oko, a jeho indiánských přátel v době bojů Francouzů a Angličanů o nová území v Severní Americe. Nejslavnější se stala kniha úvodní Poslední Mohykán. Sokolí Oko spolu s posledními potomky z kmene Mohykánů Čingačgúkem a jeho synem Unkasem pomáhají anglické posádce bránit jednu z pevností. Znepřátelené strany využívají pro své cíle indiánské bojovníky. Huron Magua, který bojuje se svými muži po boku Francouzů, přísahal veliteli dobývané pevnosti pomstu za vyvraždění své rodiny. Po podpisu kapitulace se rozhodne vyprovokovat střetnutí s odcházejícími britskými jednotkami, při němž velitele zabije a zmocňuje se jeho dvou dcer Cory a Alice. Sokolí Oko se zavázal ochránit čest dívek a nechce je nechat ve spárech primitivního divocha. Navíc ke Coře cítí více než přátelství a také Unkasovi není Alice lhostejná. Pro postavu bílého lovce zvolil režisér Michael Mann u nás tehdy nepříliš známého Daniela Day-Lewise, který si však již získal uznání v podobě Oscara za hlavní roli ve snímku Moje levá noha (1989). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 019)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Geniální limonáda se vším všudy – fenomenální hudbou Trevora Jonese (titulní motiv je hrdinsky klenutý jako schody do Valhally), nádhernými exteriéry, výbornými herci, jednoduše napsanými postavami, velmi prostou stavbou a nádherně trefenou romantickou složkou. Jak nemusím romantické linie, Mann tu svoji i díky jiskření mezi Stoweovou a Lewisem převedl na plátno mistrovsky. Posledí mohykán je možná překvapivě zkratkovitý a nepříliš rozevlátý, přesto se umí ve správnou chvíli zpomalit a vykouzlit překrásný záběr i působivou zpomalovačku. Hollywood se na předloze dost možná dopustil jistého zločinu, nicméně ta sladkobolná romantika je přesně v intencích toho, co jsem jako dospívající jinoch cítil při četbě Lovce jelenů. Nádherná připomínka dávno zašlých let a zároveň film, který mě vždycky dostane znovu. A překvapivě stále víc a víc. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Posledný Mohykán" - dobrodružný, vojnový, romantický western na ktorý si vždy spomeniem, keď počujem rovnomennú skladbu od legendárnej slovenskej, punkovej kapely Zóna A: "Nikto už neodporuje, nikto sa nevzpiera vláde, nikto sa nesnaží byť sám sebou - prečo? Nikto už neprovokuje, každý radšej pochoduje a drží krok s módou z televízie. Posledný rebel, posledný mohykán. On nemá žiadne idoly, pozná len vlastné zákony, nemení názory zo dňa na deň - jak ty! Hore sú z neho zhrození a chcú ho vidieť pri zemi, ako sa plazí a prosí o milosť. Posledný rebel, "Posledný Mohykán". http://www.youtube.com/watch?v=dVGQJJFWCKw *** ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Druhá nejsilnější, nejupřímnější a nejoduševnělejší historická romantika (po Braveheart). Hudebně naprosto geniální, ústřední motiv je používán v každém druhém traileru. Madeleine Stowe je fantastická. Lewis je samozřejmě bez debat herecká persona a sledovat ho v jedné ze svých nejlepších rolí je zážitek. Mann geniálně spojuje silnou romantickou linii s krvavou bitvou dvou velmocí té doby, přičemž celek je uhlazený, kompaktní a celistvý. Dvojka Mann - Spinotti je sázka na jistotu. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

"Rozejděte se, děti Lenapů. Hněv Manitouův dosud nepominul. Proč má Tamenund dále vládnout? Bledé tváře jsou pány země a čas rudých ještě neprišel. Žil jsem příliš dlouho. Za jitra jsem viděl syny Želvy štastné a silné a přece, než nadešla noc, dožil jsem se konce posledního bojovníka moudrého kmene Mohykánů." ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je nejlepší film Michaela Manna Mohykán nebo Nelítostný Souboj? Dá se říct, že je to jako rozhodnout se mezi AC Cobrou a Porsche 911 (zdravíme Mizery:)). Mohykán má v rukávu jedno eso, a tím je snad nejlepší soundtrack všech dob od Trevora Jonese a Randyho Edelmana. Nebo spíš od Randyho Edelmana a Trevora Jonese? Říct o hudbě, že je podmanivá a atmosférická ani zdaleka nevystihuje její kvalitu. Plus nádherná výprava, exteriéry, příběh....prostě pět hvězd je málo. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (40)

  • Keď vo finálnej scéne Sokolie oko (Daniel Day-Lewis) vybehne spoza pukliny v skale, táto "umelá skala" sa pod dotykom jeho ruky zjavne prehne. (ČSFD)
  • Niektorí herci a štáb spolu strávili mesiac v divočine Severnej Karolíny, kým sa začalo natáčanie. Daniel Day-Lewis kvôli svojej postave prežil úplne sám pol roka v tejto divočine. (westerns)

Související novinky

HBO se vydá za Mohykány

HBO se vydá za Mohykány

09.01.2020

Režisér nové bondovky Cary Fukunaga spojí síly s režisérkou seriálových Watchmenů Nicole Kassell a společně teď pro HBO Max připraví seriálovou adaptaci knihy Poslední Mohykán. Fukunaga napíše scénář… (více)

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

23.10.2019

Legendární režisér Nelítostného souboje nebo Posledního Mohykána Michael Mann se upsal režii pilotu krimi Tokyo Vice pro chystanou streamovací službu HBO Max. Seriál napsal JT Rodgers podle knihy… (více)

Poslední Mohykán míří do televize

Poslední Mohykán míří do televize

14.04.2019

Oceňovaný tvůrce Cary Joji Fukunaga se spojil s režisérkou a jednou z tvůrkyň Pozůstalých a Westworldu Nicole Kassellovou a společně nyní připravují televizní adaptaci knižního románu od Poslední… (více)

Reklama

Reklama