Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Daniel Day-Lewis jako statečný přítel Indiánů ve filmovém přepisu slavného románu J. F. Coopera... Filmaři již mnohokráte zvolili za předlohu svých děl pentalogii spisovatele Jamese Fenimora Coopera o dobrodružstvích bílého lovce, přezdívaného Sokolí Oko, a jeho indiánských přátel v době bojů Francouzů a Angličanů o nová území v Severní Americe. Nejslavnější se stala kniha úvodní Poslední Mohykán. Sokolí Oko spolu s posledními potomky z kmene Mohykánů Čingačgúkem a jeho synem Unkasem pomáhají anglické posádce bránit jednu z pevností. Znepřátelené strany využívají pro své cíle indiánské bojovníky. Huron Magua, který bojuje se svými muži po boku Francouzů, přísahal veliteli dobývané pevnosti pomstu za vyvraždění své rodiny. Po podpisu kapitulace se rozhodne vyprovokovat střetnutí s odcházejícími britskými jednotkami, při němž velitele zabije a zmocňuje se jeho dvou dcer Cory a Alice. Sokolí Oko se zavázal ochránit čest dívek a nechce je nechat ve spárech primitivního divocha. Navíc ke Coře cítí více než přátelství a také Unkasovi není Alice lhostejná. Pro postavu bílého lovce zvolil režisér Michael Mann u nás tehdy nepříliš známého Daniela Day-Lewise, který si však již získal uznání v podobě Oscara za hlavní roli ve snímku Moje levá noha (1989). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 019)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„I will find you. No matter how long it takes, no matter how far, I will find you.“ Mimo Morriconeho děl neznám klasičtější případ, kdy byla hudba tak dokonale snoubena s obrazem. Díky Jonesovi je závěrečné nahánění Maguovy tlupy a jeho souboj s Čingačgúkem podívanou, dotýkající se konečky prstů filmových nebes. Vše pochopitelně zaštítěno kvalitní prací Manna a Day-Lewisem, hravě zvládajícím romantickou i válečnickou polovinu Sokolího Oka. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nádherný film podkreslený geniální hudbou s velkolepými bitevními scénami. Román od Jamese Fenimora Coopera jsem četl. Celý. Všechny části. Kdyby se měl celý beze zbytku zfilmovat, musel by zabrat minimálně desetidílný seriál. Ale Michael Mann vybral z této románové ságy nádherný příběh o odvaze, lásce a cti. Celý film je neskutečně napínavý, zvláště na konci filmu tuhne krev v žilách. Závěr není příliš happyend, je to téměř Shakespeare. Na filmu jsou silné rovněž herecké výkony Daniela Dey Lewise, Madeleine Stoweové, Russela Meanse a Wese Studiho. Jeho Magua je ten nejlepší indiánský záporák ve filmových dějinách. Nebývá zvykem, že by western, natočený v devadesátých letech byl dokonalým filmem a klasikou. "Poslední Mohykán" to dokázal. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, že tady kazím hodnocení, ale na mě tenhle film kdovíjak úžasně nezapůsobil (ostatně ani knižní předloha není moje srdcovka). Budiž mi omluvou, že jsem "Posledního Mohykána" poprvé a naposledy viděla před cca 15-ti lety, kdy jsem byla mladičká a blboučká (dnes už nejsem mladá:-)). Pokud budu mít příležitost se někdy podívat znova, velmi ráda se nechám přesvědčit, že je mé (lehce nadprůměrné) hodnocení mimózní. EDIT 9/2011: Tak jsem film absolvovala znovu a ráda přihazuji hvězdičku, "Poslednímu Mohykánovi" skutečně není co vytknout, naopak, chválit je zapotřebí vše - od nádherné hudby, krásné výpravy, skvělých kostýmů, přes sympatické herecké výkony až po dobrou režii. Málo platné, film mě navzdory několika silnějším scénám neuchvátil dokonale. Zatímco mayovky jsem četla pořád dokolečka, "Poslední Mohykán" mi prostě k aortě nepřirostl - ten příběh mě nepohltil. 75% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Druhá nejsilnější, nejupřímnější a nejoduševnělejší historická romantika (po Braveheart). Hudebně naprosto geniální, ústřední motiv je používán v každém druhém traileru. Madeleine Stowe je fantastická. Lewis je samozřejmě bez debat herecká persona a sledovat ho v jedné ze svých nejlepších rolí je zážitek. Mann geniálně spojuje silnou romantickou linii s krvavou bitvou dvou velmocí té doby, přičemž celek je uhlazený, kompaktní a celistvý. Dvojka Mann - Spinotti je sázka na jistotu. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Já jsem byla tímhle filmem hodně zklamaná. Kamera, výprava a hlavně hudba jsou sice naprosto fantastické, herci také nejsou zrovna k zahození, ale nějak mi tu pokulhává lepší vyprávění příběhu, plynulost a asi bude něco špatně i se scénářem. Některé pasáže mě docela nadchly, proto mě mrzí, že celkový dojem byl tolik mdlý a vcelku nudný. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (40)

  • Scéna odehrávající se pod vodopády, kdy se Sokolí oko (Daniel Day-Lewis) loučí s Corou (Madeleine Stowe) a prchá před Hurony, se nenatáčela ve volné přírodě, ale vznikala ve filmových studiích. (Lynette)

Související novinky

HBO se vydá za Mohykány

HBO se vydá za Mohykány

09.01.2020

Režisér nové bondovky Cary Fukunaga spojí síly s režisérkou seriálových Watchmenů Nicole Kassell a společně teď pro HBO Max připraví seriálovou adaptaci knihy Poslední Mohykán. Fukunaga napíše scénář… (více)

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

23.10.2019

Legendární režisér Nelítostného souboje nebo Posledního Mohykána Michael Mann se upsal režii pilotu krimi Tokyo Vice pro chystanou streamovací službu HBO Max. Seriál napsal JT Rodgers podle knihy… (více)

Poslední Mohykán míří do televize

Poslední Mohykán míří do televize

14.04.2019

Oceňovaný tvůrce Cary Joji Fukunaga se spojil s režisérkou a jednou z tvůrkyň Pozůstalých a Westworldu Nicole Kassellovou a společně nyní připravují televizní adaptaci knižního románu od Poslední… (více)

Reklama

Reklama