Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Daniel Day-Lewis jako statečný přítel Indiánů ve filmovém přepisu slavného románu J. F. Coopera... Filmaři již mnohokráte zvolili za předlohu svých děl pentalogii spisovatele Jamese Fenimora Coopera o dobrodružstvích bílého lovce, přezdívaného Sokolí Oko, a jeho indiánských přátel v době bojů Francouzů a Angličanů o nová území v Severní Americe. Nejslavnější se stala kniha úvodní Poslední Mohykán. Sokolí Oko spolu s posledními potomky z kmene Mohykánů Čingačgúkem a jeho synem Unkasem pomáhají anglické posádce bránit jednu z pevností. Znepřátelené strany využívají pro své cíle indiánské bojovníky. Huron Magua, který bojuje se svými muži po boku Francouzů, přísahal veliteli dobývané pevnosti pomstu za vyvraždění své rodiny. Po podpisu kapitulace se rozhodne vyprovokovat střetnutí s odcházejícími britskými jednotkami, při němž velitele zabije a zmocňuje se jeho dvou dcer Cory a Alice. Sokolí Oko se zavázal ochránit čest dívek a nechce je nechat ve spárech primitivního divocha. Navíc ke Coře cítí více než přátelství a také Unkasovi není Alice lhostejná. Pro postavu bílého lovce zvolil režisér Michael Mann u nás tehdy nepříliš známého Daniela Day-Lewise, který si však již získal uznání v podobě Oscara za hlavní roli ve snímku Moje levá noha (1989). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 019)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Westernová klasika. Daniel Day-Lewis skvělý, ale jakoby tomu něco chybělo, hrozně utahané a přijde mi to hrozně přeceňované, možná jsem jen těmito historickými filmy přesycen. Každopádně viděno podruhé v kině a dojem se nezlepšil. Ten soundtrack je ovšem stále suprový...60% ... [8.4.2019_Moviezone popkulturní milníky Kino Aero_Praha] ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Poslední Mohykán je klasika. A rozhodně povedeně zfilmovaná. Budu se opakovat po ostatních, ale nezmínit úžasnou hudbu u tohoto snímku, je hřích. Posouvá dané scény mnohem dál, než je jim předurčeno, tudíž divácký zážitek je umocněnější. Několik posledních minut je famózní podívaná, skvěle natočená, perfektně zaranžovaná, dokonale podbarvená hudbou, avšak já slzavé údolí neměl, jak mnozí jiní. Snad jsem očekával něco jiného, proto jsem zůstal "jen" u diváckého naplnění, a dojetí si ponechám pro jiný film. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Druhá nejsilnější, nejupřímnější a nejoduševnělejší historická romantika (po Braveheart). Hudebně naprosto geniální, ústřední motiv je používán v každém druhém traileru. Madeleine Stowe je fantastická. Lewis je samozřejmě bez debat herecká persona a sledovat ho v jedné ze svých nejlepších rolí je zážitek. Mann geniálně spojuje silnou romantickou linii s krvavou bitvou dvou velmocí té doby, přičemž celek je uhlazený, kompaktní a celistvý. Dvojka Mann - Spinotti je sázka na jistotu. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Poslední Mohykán jde proti zavedeným zvyklostem dobrodružného filmu, ať už se jedná o výstavbu děje či jeho vyvrcholení. To samozřejmě prozrazovat nebudu, ale co se týče vývoje postav a příběhu, nestřídá, jak je většinou obvyklé, čistě napínavé a akční pasáže s těmi pozvolnými, ale raději téměř půldruhé hodiny rozvážně dodává hloubku svým postavám a nenápadně rozsévá stopy všudypřítomného napětí, aby v závěrečné čtvrthodině vměstnal všechnu osudovost, romantiku i akci do přímočaré a o to geniálnější pasáže. Cooperova adaptace v žádném případě není dokonalá, ale za závěr by si Mann snad zasloužil nějakou cenu, protože hlavně díky němu má většina diváků pocit, že právě viděla bezchybný film. Jestli je v tomhle filmu něco dokonalé na každý pád, je to soundtrack, jedna z nejlepších hudebních kompozic v historii. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Len ak by si mieril lepšie, ako rozmýšľaš.“ Magua je v podaní indiánskeho herca Wesa Studiho mimoriadne pôsobivý a uveriteľný zlosyn, ktorý pôsobí dojmom, že ním nie vždy bol. Ale kruté udalosti ho zmenili, ako sa to niekedy stáva. Bohužiaľ, scenár je dosť priemerný a niekedy sa hrozne vlečie (dlhá a úplne zbytočná, hoci pekne zrežírovaná, pasáž v obliehanej pevnosti). Akonáhle však Mannov historický triler za pekných 40 miliónov chytí dych (čo sa stane len v akčných scénach, našťastie je ich požehnane - úvodný nástup Sokolieho oka, masakra osadenstva pevnosti a mrazivé vysokohorské finále, u ktorého si prajete jediné - aby niekde existovala utajená, o 10 minút dlhšia režisérska verzia), dosahuje jedinečné obrátky. Na tom má dozaista podiel i perfektné herecké obsadenie (Day-Lewis predovšetkým, ale mne sa vždy páčil aj Steven Waddington) a dôraz kladený na atmosféru. Výborná hudba, silná a krásna výprava jedinečných, vtedy ešte nepoškvrnených lesov Severnej Ameriky a podľa mňa jedno z najlepších finále americkej kinematografie, kde režisér brutálne dobre pracuje so strihom či extrémnymi zvukovými trikmi. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (40)

  • Michael Mann před ani během natáčení nečetl původní knihu "Poslední Mohykán". (Xixao)
  • Sokolí oko (Daniel Day-Lewis) používá v boji převážně americkou dlouhou předovku s křesadlovým zámkem ("Pennsylvania rifle" nebo jen "Long rifle"). Tato puška měla již drážkovanou hlaveň, proto byla s oblibou používána lovci a hraničáři jako dalekonosná puška. Účinný dostřel se uvádí běžně do 100 m a přes 200 m u zkušených střelců, obvyklá ráže pušky byla 10 mm (.40 cal). (Kirman)
  • Od původní knihy je ve filmu mnoho odlišností. Unkasovi (Eric Schweig) je v knize 16 let a Sokolí oko (Daniel Day-Lewis) je 40letý muž. (ČSFD)

Související novinky

HBO se vydá za Mohykány

HBO se vydá za Mohykány

09.01.2020

Režisér nové bondovky Cary Fukunaga spojí síly s režisérkou seriálových Watchmenů Nicole Kassell a společně teď pro HBO Max připraví seriálovou adaptaci knihy Poslední Mohykán. Fukunaga napíše scénář… (více)

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

23.10.2019

Legendární režisér Nelítostného souboje nebo Posledního Mohykána Michael Mann se upsal režii pilotu krimi Tokyo Vice pro chystanou streamovací službu HBO Max. Seriál napsal JT Rodgers podle knihy… (více)

Poslední Mohykán míří do televize

Poslední Mohykán míří do televize

14.04.2019

Oceňovaný tvůrce Cary Joji Fukunaga se spojil s režisérkou a jednou z tvůrkyň Pozůstalých a Westworldu Nicole Kassellovou a společně nyní připravují televizní adaptaci knižního románu od Poslední… (více)

Reklama

Reklama