Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Daniel Day-Lewis jako statečný přítel Indiánů ve filmovém přepisu slavného románu J. F. Coopera... Filmaři již mnohokráte zvolili za předlohu svých děl pentalogii spisovatele Jamese Fenimora Coopera o dobrodružstvích bílého lovce, přezdívaného Sokolí Oko, a jeho indiánských přátel v době bojů Francouzů a Angličanů o nová území v Severní Americe. Nejslavnější se stala kniha úvodní Poslední Mohykán. Sokolí Oko spolu s posledními potomky z kmene Mohykánů Čingačgúkem a jeho synem Unkasem pomáhají anglické posádce bránit jednu z pevností. Znepřátelené strany využívají pro své cíle indiánské bojovníky. Huron Magua, který bojuje se svými muži po boku Francouzů, přísahal veliteli dobývané pevnosti pomstu za vyvraždění své rodiny. Po podpisu kapitulace se rozhodne vyprovokovat střetnutí s odcházejícími britskými jednotkami, při němž velitele zabije a zmocňuje se jeho dvou dcer Cory a Alice. Sokolí Oko se zavázal ochránit čest dívek a nechce je nechat ve spárech primitivního divocha. Navíc ke Coře cítí více než přátelství a také Unkasovi není Alice lhostejná. Pro postavu bílého lovce zvolil režisér Michael Mann u nás tehdy nepříliš známého Daniela Day-Lewise, který si však již získal uznání v podobě Oscara za hlavní roli ve snímku Moje levá noha (1989). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 021)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Za slabší bych označil překladatelskou pasáž, neustálé opakování hlavního hudebního motivu (jinak vpravdě skvostného) zas působilo už trochu úsměvně, a já osobně bych uvítal směrem k „vyhlídkovému“ závěru dřívější střih (už přece o nic nešlo). Jinak ovšem filmu nemám co vytknout. Od herců přes bitevní scény, příběh, dobové reálie až po technickou stránku, prostě paráda. Kdyby se jen v Hollywoodu točily všechny historické velkofilmy podobné kvality jako Poslední Mohykán… to bych se jim snad přestal po jistých neblahých zkušenostech cíleně vyhýbat, právě jako v případě tohoto filmu, který jsem si bohužel nechal unikat nepěkně dlouho. Za mě to bude slabších 5*. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nemám co bych vytknul , některé záběry kamery /a není jich málo/ jsou na vrcholu geniality a příběh sám je skutečně uchvátný , pastva pro oči a pro uši je to uplný ráj .Vše vyvrcholí koncem, který mě uplně rozbořil, to se hned tak nevidí takhle kdyby končili všechny filmy tak se tady bude objevovat jen plný počet hvězdiček.Michael Mann je hodně dobrej. ()

Reklama

Wade Wright

všechny recenze uživatele

Omlouvám se všem, ale bohužel s těžkým srdcem musím říct, že Poslední Mohykán mnou zůstává nepochopen. Nedokážu říct, zdali je to až moc velkým očekáváním, nebo jen mým subjektivním vhledem, ale jsem trochu zklamaný. Nemůžu říct půl slova proti perfektní kameře a technice. Moc jsem si užíval ty opulentní celky, které v souladu se známým a opěvovaným soundtrackem skutečně tvoří až spirituální prožitek. Po stránce emoční mně však film nechal chladným. To co ostatní nazývají jemná drobnokresba postav, já nazývám slovem banalita. I přes nadprůměrné herecké výkony jsem postavám, až na výjimky, nevěřil jejich pohnutky a nikdy jsem se s nimi emočně nespojil. Nedávám to za vinu scénáři, jako spíš stopáži. Celá fabule mi přišla taková z rychlíku a já si nemůžu pomoct, ale kdyby měl snímek alespoň o půl hodinu navíc výsledek by pro mě byl stravitelnější. Tam kde bych v jiných případech pozérsky přidával body za minimalismus, u Mohýkána přidávat nemůžu, jelikož na mě snímek působí až moc sterilně, abych si ho užil na duchovní rovině. Je mi to tedy strašně moc líto, ale Poslední Mohykán asi bude jeden z těch filmů, kde půjdu proti všeobecnému davu. Nevytýkám mu však jeho kvalitu, ani kvality Michaela Manna jako režiséra. Pro tuto chvíli, ale raději ustoupím a nechám ostatní aby snímek posoudili. Asi to není prostě film pro mě.  Přidám sem však pár filmů, které mi přišli podobné, ale dokázal jsem si je užít víc (Highlander, Poslední Samurai, Dračí srdce, Jestřábí žena). ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Pro mě je poslední mohykán jednoznačně a bez debat nejlepším filmem Michael Manna a zároveň jednim z nejlepších dobrodružněakčněromantických filmů všech dob. Hned od prvního záběru dokáže Poslední Mohykán neskutečně upoutat, sice mi přišlo, že to nastolený tempo neudrží po celou dobu, hlavně prostřední část je trochu chudší, ale ta závěrečná pulhodina je úplně nadpozemská, něco tak skvělýho jsem už hodně dlouho neviděl nebo možná vůbec. A do toho všeho zní tak úchvatná hudba až úplně mrazí. U mě se tenhle soundtrack staví hned vedle původně nedotknutelnýho Conana. A o hereckým zastoupení se snad ani nemá cenu bavit. Daniel Day-Lewis ve svý nejlepší roli, nejdrsnější herec indiánských rolí vůbec Wes Studi a skvělá Madeleine Stowe, tomuhle prostě dám pět i kdybyste mě mučili ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

At long last... dlouho jsem tenhle starší filmek sháněl, zaváněl příslibem historické romance, Mannova prvního slavného kusu, krásnou Madeline Stowe a skvělým Day-Lewisem a v první řadě grandiózně elektrizujícím soundtracekem... ten jsem totiž poslouchal už roky před tím a ona píseň, která osudově burácí při poslední dlouhé scéně pomsty, ve mě vždycky probouzela úžasný pocit něčeho vznešeného... teď, když jsem viděl, při jaké scéně zní, mám ji ještě raději. Celkově tak jde říct, že se mé očekávání dopuntíku splnila. Krásný, pěkně (třebaže ještě ne tak precizně jak později u Heat, Collateralu) vyprávěný příběh, oduševněle krásná Madeline Stowe, heroický Day-Lewis a překrásné exteriéry, snímané bohovskou (Mannovskou) kamerou... To všechno a ještě víc je Poslední Mohykán. Bravo! 90% ()

Galerie (57)

Zajímavosti (41)

  • Sokolí oko (Daniel Day-Lewis) používá v boji převážně americkou dlouhou předovku s křesadlovým zámkem ("Pennsylvania rifle" nebo jen "Long rifle"). Tato puška měla již drážkovanou hlaveň, proto byla s oblibou používána lovci a hraničáři jako dalekonosná puška. Účinný dostřel se uvádí běžně do 100 m a přes 200 m u zkušených střelců, obvyklá ráže pušky byla 10 mm (.40 cal). (Kirman)
  • Daniel Day-Lewis počas natáčania trénoval s plukovníkom americkej armády, aby rozvíjal svoje strelecké a bojové schopnosti. (westerns)
  • Od původní knihy je ve filmu mnoho odlišností. Unkasovi (Eric Schweig) je v knize 16 let a Sokolí oko (Daniel Day-Lewis) je 40letý muž. (ČSFD)

Související novinky

HBO se vydá za Mohykány

HBO se vydá za Mohykány

09.01.2020

Režisér nové bondovky Cary Fukunaga spojí síly s režisérkou seriálových Watchmenů Nicole Kassell a společně teď pro HBO Max připraví seriálovou adaptaci knihy Poslední Mohykán. Fukunaga napíše scénář… (více)

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

23.10.2019

Legendární režisér Nelítostného souboje nebo Posledního Mohykána Michael Mann se upsal režii pilotu krimi Tokyo Vice pro chystanou streamovací službu HBO Max. Seriál napsal JT Rodgers podle knihy… (více)

Poslední Mohykán míří do televize

Poslední Mohykán míří do televize

14.04.2019

Oceňovaný tvůrce Cary Joji Fukunaga se spojil s režisérkou a jednou z tvůrkyň Pozůstalých a Westworldu Nicole Kassellovou a společně nyní připravují televizní adaptaci knižního románu od Poslední… (více)

Reklama

Reklama