Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Daniel Day-Lewis jako statečný přítel Indiánů ve filmovém přepisu slavného románu J. F. Coopera... Filmaři již mnohokráte zvolili za předlohu svých děl pentalogii spisovatele Jamese Fenimora Coopera o dobrodružstvích bílého lovce, přezdívaného Sokolí Oko, a jeho indiánských přátel v době bojů Francouzů a Angličanů o nová území v Severní Americe. Nejslavnější se stala kniha úvodní Poslední Mohykán. Sokolí Oko spolu s posledními potomky z kmene Mohykánů Čingačgúkem a jeho synem Unkasem pomáhají anglické posádce bránit jednu z pevností. Znepřátelené strany využívají pro své cíle indiánské bojovníky. Huron Magua, který bojuje se svými muži po boku Francouzů, přísahal veliteli dobývané pevnosti pomstu za vyvraždění své rodiny. Po podpisu kapitulace se rozhodne vyprovokovat střetnutí s odcházejícími britskými jednotkami, při němž velitele zabije a zmocňuje se jeho dvou dcer Cory a Alice. Sokolí Oko se zavázal ochránit čest dívek a nechce je nechat ve spárech primitivního divocha. Navíc ke Coře cítí více než přátelství a také Unkasovi není Alice lhostejná. Pro postavu bílého lovce zvolil režisér Michael Mann u nás tehdy nepříliš známého Daniela Day-Lewise, který si však již získal uznání v podobě Oscara za hlavní roli ve snímku Moje levá noha (1989). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 019)

lamps 

všechny recenze uživatele

Včera jsem viděl nějakou Dunu od Villeneuva a z těch majestátních záběrů na mě dýchal chlad a emoční odtažitost. Tak jsem si dal po dlouhé době Posledního mohykána a moje srdce náhle plesá - takhle má vypadat snímek, který nechává vyprávět svůj úžasný audiovizuál a přitom nezapomíná na dojemný, až shakespearovský příběh svých hrdinů. Hlavně zásluhou ikonické hudby a Mannovy dynamické režie husina od samého začátku. A závěrečná půlhodinka je hotový nářez, z něhož jdu pokaždé do kolen. Magua je neuvěřitelný a plnokrevný sviňák, takoví záporáci se už dnes moc nevidí.. 90 % ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nádherný film podkreslený geniální hudbou s velkolepými bitevními scénami. Román od Jamese Fenimora Coopera jsem četl. Celý. Všechny části. Kdyby se měl celý beze zbytku zfilmovat, musel by zabrat minimálně desetidílný seriál. Ale Michael Mann vybral z této románové ságy nádherný příběh o odvaze, lásce a cti. Celý film je neskutečně napínavý, zvláště na konci filmu tuhne krev v žilách. Závěr není příliš happyend, je to téměř Shakespeare. Na filmu jsou silné rovněž herecké výkony Daniela Dey Lewise, Madeleine Stoweové, Russela Meanse a Wese Studiho. Jeho Magua je ten nejlepší indiánský záporák ve filmových dějinách. Nebývá zvykem, že by western, natočený v devadesátých letech byl dokonalým filmem a klasikou. "Poslední Mohykán" to dokázal. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Úžasný historický film, na který se s velkou radostí podívám znovu a znovu. Snímek vás ohromý překrásnou výpravou, excelentními hereckými výkony, silným příběhem a přenádhernou hudbou, která pro mne zcela nepochopitelně nebyla oceněna Oscarem. Daniel Day-Lewis odehrál mnoho skvělých rolí, ale pro mě to navždy zůstane "Poslední Mohykán". Film, který Michaela Manna katapultoval do režisérské extratřídy a společně s Nelítostným soubojem to nejlepší co zatím natočil. Poslední dvacetimutovka je něco naprosto nezapomenutelného, ale o tom nemá cenu psát, to se musí vidět......... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Poslední Mohykán je klasika. A rozhodně povedeně zfilmovaná. Budu se opakovat po ostatních, ale nezmínit úžasnou hudbu u tohoto snímku, je hřích. Posouvá dané scény mnohem dál, než je jim předurčeno, tudíž divácký zážitek je umocněnější. Několik posledních minut je famózní podívaná, skvěle natočená, perfektně zaranžovaná, dokonale podbarvená hudbou, avšak já slzavé údolí neměl, jak mnozí jiní. Snad jsem očekával něco jiného, proto jsem zůstal "jen" u diváckého naplnění, a dojetí si ponechám pro jiný film. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Po řadě let jsem si znovu užil Posledního Mohykána, konečně na blu-ray a v originálním znění. A je to stále úžasný film, co vám budu povídat. Sokolí Oko, Čingačgúk a Unkas jsou naprosto skvělí hrdinové zrovna tak jako je Magua jedním z nejlepších záporáků, které jsem ve filmu viděl, Mannova režie se mazlí s dechberoucími přírodními scenériemi, dokáže budovat napětí před akcí a potom dokonale vtáhnout do ní, romantická zápletka vůbec není na překážku, protože k takovým dobrodružným příběhům zkrátka patří. A pak je tady samozřejmě to strhující finále, při němž máte i díky Jonesově a Edelmanově hudbě pocit, že jde vážně o všechno. Jak jsem psal v úvodu, úžasný film. Pro dějiny kinematografie asi nijak zásadní, ale úžasný. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (40)

  • Během lovu vysoké na začátku filmu je v lese možné vidět muže v červené kšiltovce, který jelena nahání do záběru. (Viko)
  • Scéna odehrávající se pod vodopády, kdy se Sokolí oko (Daniel Day-Lewis) loučí s Corou (Madeleine Stowe) a prchá před Hurony, se nenatáčela ve volné přírodě, ale vznikala ve filmových studiích. (Lynette)
  • Eric Schweig sa v jednom rozhovore vyjadril, že bola natočená milostná scéna medzi ním a Alice, ale bola vystrihnutá. (Catwoman30)

Související novinky

HBO se vydá za Mohykány

HBO se vydá za Mohykány

09.01.2020

Režisér nové bondovky Cary Fukunaga spojí síly s režisérkou seriálových Watchmenů Nicole Kassell a společně teď pro HBO Max připraví seriálovou adaptaci knihy Poslední Mohykán. Fukunaga napíše scénář… (více)

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

23.10.2019

Legendární režisér Nelítostného souboje nebo Posledního Mohykána Michael Mann se upsal režii pilotu krimi Tokyo Vice pro chystanou streamovací službu HBO Max. Seriál napsal JT Rodgers podle knihy… (více)

Poslední Mohykán míří do televize

Poslední Mohykán míří do televize

14.04.2019

Oceňovaný tvůrce Cary Joji Fukunaga se spojil s režisérkou a jednou z tvůrkyň Pozůstalých a Westworldu Nicole Kassellovou a společně nyní připravují televizní adaptaci knižního románu od Poslední… (více)

Reklama

Reklama