Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Daniel Day-Lewis jako statečný přítel Indiánů ve filmovém přepisu slavného románu J. F. Coopera... Filmaři již mnohokráte zvolili za předlohu svých děl pentalogii spisovatele Jamese Fenimora Coopera o dobrodružstvích bílého lovce, přezdívaného Sokolí Oko, a jeho indiánských přátel v době bojů Francouzů a Angličanů o nová území v Severní Americe. Nejslavnější se stala kniha úvodní Poslední Mohykán. Sokolí Oko spolu s posledními potomky z kmene Mohykánů Čingačgúkem a jeho synem Unkasem pomáhají anglické posádce bránit jednu z pevností. Znepřátelené strany využívají pro své cíle indiánské bojovníky. Huron Magua, který bojuje se svými muži po boku Francouzů, přísahal veliteli dobývané pevnosti pomstu za vyvraždění své rodiny. Po podpisu kapitulace se rozhodne vyprovokovat střetnutí s odcházejícími britskými jednotkami, při němž velitele zabije a zmocňuje se jeho dvou dcer Cory a Alice. Sokolí Oko se zavázal ochránit čest dívek a nechce je nechat ve spárech primitivního divocha. Navíc ke Coře cítí více než přátelství a také Unkasovi není Alice lhostejná. Pro postavu bílého lovce zvolil režisér Michael Mann u nás tehdy nepříliš známého Daniela Day-Lewise, který si však již získal uznání v podobě Oscara za hlavní roli ve snímku Moje levá noha (1989). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 019)

genetique 

všechny recenze uživatele

Mann si len raz odskočil od filmov točených v žiare veľkomesta a hneď tu mám skoro najlepší jeho výtvor. V prvom rade hudobný motív pozdvihol tento film, síce si netrúfnem povedať o koľko percent ale podľa jeho ospevovania o hodne. Vo viacerých variantoch znie prakticky počas celého film a neomrzí. Hrdinskosť, hrdosť, obetavosť a Day-Lewis spravili z tohto filmu presne to čo, dokázal Gibson, i keď on o trošku lepšie. 85%. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Už od úvodních záběrů, když k tomu ještě navíc spustí fantasticky podmanivá hudba, cosi se v člověku jakoby sevře. Skvělá práce s kamerou, vizuálně dokonalé zpracování, výborní herci v čele s úúúúžasným Danielem Day-Lewisem, precizně záporným Wesem Studim a romanticky krásnou Madeleine Stoweovou. A když se k tomu přidá ještě již zmíněná hudba, která by si zasloužila svého Oscara, není pochyb o tom, že tento westernový příběh je vskutku velmi, ale opravdu velmi zdařilý. ()

Reklama

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

"Rozejděte se, děti Lenapů. Hněv Manitouův dosud nepominul. Proč má Tamenund dále vládnout? Bledé tváře jsou pány země a čas rudých ještě neprišel. Žil jsem příliš dlouho. Za jitra jsem viděl syny Želvy štastné a silné a přece, než nadešla noc, dožil jsem se konce posledního bojovníka moudrého kmene Mohykánů." ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Nádherný film s geniální hudbou, která tento podmanivý příběh skvěle doplnuje. Lewis je opravdu skvělej, pro roli Sokolího Oka se nedal vybrat lepší představitel, charisma z něho teče a je přesně ten typ velmi zapamatovatelného zálesáka, jaký mám rád (zdravím Oldu) a celkove i tenhle film je lepší než ty westernové mayovky (kromě zpracování Vinnetoua a Pokladu samozřejmě, ale i ty nemaj ten nádech dobrodružství v nejkrásnějším prostředí severní ameriky). Tahle doba mně vždy zajímala z amerických dějin nejvíce, ta romantičnost zálesáků a indiánů ve sporu vysoce převyšujícím jejich typické problémy, stopování, kanadské lesy apod... Při tom 8-minutovém závěru sem se skoro povznesl jako dr. Jackson.. Jeden z nejlepších soundtracků v historii filmu a osobně můj nejoblíbenější a nejposlouchanější vůbec. Skladba Promentory je z jiné dimenze, kde ji sepsalo duo bohů ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Při adaptaci knihy lze předpokládat, že si tvůrci děj tak trošku přizpůsobí obrazu svému, přece jenom, co funguje v knize, nemusí fungovat na plátně a opačně. V případě tohoto filmu ale došlo k něčemu většímu než k malému přizpůsobení. Postavy ve filmu jsou poháněny pohnutkami, které v knize nenajdete, ba co víc, umírají úplně jiní hrdinové. A tak ani úžasná hudba ani skvělý Daniel Day-Lewis prostě nemohou vybojovat maximální hodnocení. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (40)

  • Vo filme sa objaví viac ako 900 skutočných indiánov z celých Spojených štátov, väčšinou z kmeňa Cherokee. (westerns)

Související novinky

HBO se vydá za Mohykány

HBO se vydá za Mohykány

09.01.2020

Režisér nové bondovky Cary Fukunaga spojí síly s režisérkou seriálových Watchmenů Nicole Kassell a společně teď pro HBO Max připraví seriálovou adaptaci knihy Poslední Mohykán. Fukunaga napíše scénář… (více)

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

23.10.2019

Legendární režisér Nelítostného souboje nebo Posledního Mohykána Michael Mann se upsal režii pilotu krimi Tokyo Vice pro chystanou streamovací službu HBO Max. Seriál napsal JT Rodgers podle knihy… (více)

Poslední Mohykán míří do televize

Poslední Mohykán míří do televize

14.04.2019

Oceňovaný tvůrce Cary Joji Fukunaga se spojil s režisérkou a jednou z tvůrkyň Pozůstalých a Westworldu Nicole Kassellovou a společně nyní připravují televizní adaptaci knižního románu od Poslední… (více)

Reklama

Reklama