Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Daniel Day-Lewis jako statečný přítel Indiánů ve filmovém přepisu slavného románu J. F. Coopera... Filmaři již mnohokráte zvolili za předlohu svých děl pentalogii spisovatele Jamese Fenimora Coopera o dobrodružstvích bílého lovce, přezdívaného Sokolí Oko, a jeho indiánských přátel v době bojů Francouzů a Angličanů o nová území v Severní Americe. Nejslavnější se stala kniha úvodní Poslední Mohykán. Sokolí Oko spolu s posledními potomky z kmene Mohykánů Čingačgúkem a jeho synem Unkasem pomáhají anglické posádce bránit jednu z pevností. Znepřátelené strany využívají pro své cíle indiánské bojovníky. Huron Magua, který bojuje se svými muži po boku Francouzů, přísahal veliteli dobývané pevnosti pomstu za vyvraždění své rodiny. Po podpisu kapitulace se rozhodne vyprovokovat střetnutí s odcházejícími britskými jednotkami, při němž velitele zabije a zmocňuje se jeho dvou dcer Cory a Alice. Sokolí Oko se zavázal ochránit čest dívek a nechce je nechat ve spárech primitivního divocha. Navíc ke Coře cítí více než přátelství a také Unkasovi není Alice lhostejná. Pro postavu bílého lovce zvolil režisér Michael Mann u nás tehdy nepříliš známého Daniela Day-Lewise, který si však již získal uznání v podobě Oscara za hlavní roli ve snímku Moje levá noha (1989). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 021)

Molly 

všechny recenze uživatele

Při adaptaci knihy lze předpokládat, že si tvůrci děj tak trošku přizpůsobí obrazu svému, přece jenom, co funguje v knize, nemusí fungovat na plátně a opačně. V případě tohoto filmu ale došlo k něčemu většímu než k malému přizpůsobení. Postavy ve filmu jsou poháněny pohnutkami, které v knize nenajdete, ba co víc, umírají úplně jiní hrdinové. A tak ani úžasná hudba ani skvělý Daniel Day-Lewis prostě nemohou vybojovat maximální hodnocení. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Zatímco 80. léta se nesla v duchu béčkovosti (Barbar Conan) a 21. století v duchu audiovizuální postmoderny bez srdce (Apocalypto), poctivá filmařina vznikala v letech 90tých (Tanec s vlky). Poslední Mohykán možná není dokonalý, ale je v tom tak pořádný kus dobrodružný romantiky + ta nadpozemská hudba + ten fenomenální konec na skále (možná nejsilnější závěr, jaký se kdy v kinematografii objevil) + démonický Wes Studi, že u mě jiné než plné hodnocení nepřipadá v úvahu. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem tento film obcházel, až jsem nakonec neodolal. Titulní skladba je mi víceméně dost známá a tak jsem byl zvědavej, jak dobře jí tvůrci zakomponují do filmu. O to horší bylo, když jsem během filmu pochopil, že film táhne jenom ta jedna známá písnička a nic jinýho na něm vlastně dobrého, co se týče muziky, není a to mě vcelku zamrzelo. Důlěžité je ale to, že příběhově je to suprový film, kterých se po světě tolik netočí. Nápad je to také zajímavý. Přecijen, jak často se ve filmu objevuje téma indián, když nebudu brát v potaz Odpadlíka. Jen tomu prostě nemůžu dát plný počet. Pro někoho je to dost možná historická pecka, pro mě jenom film, od kterého jsem čekal o dost víc a i když jsem dostal dost, stejnak to bylo dost málo na to, aby to bylo obodování na plno. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus si to knihu příliš přizpůsobuje obrazu svému a vybírá z ní jen to, co se hodí, to vše pro to, abychom si mohli odplivnout nad hanebností koloniální nadvlády a ocenit prostotu, statečnost a jiné vlastnosti osadníků. Kromě toho bych dodal, že generál Montcalm se ve skutečnosti snažil celý masakr zastavit a pak vynaložil nemalé prostředky na vykoupení přeživších Angličanů - svých bývalých nepřátel - z indiánského zajetí. Veleschopný generál (mimo jiné porazil čtyřikrát silnější anglickou armádu v bitvě u Cariollonu roku 1758) a pravý kavalír své doby, který by si zasloužil zpracování svého osudu. Když to ovšem člověk vyignoruje, zůstává parádní závěrečná pasáž. Záběr, ve kterém proti sobě stojí Magua a Čingačgůk, navíc podtržený padnoucí hudbou, je jedinečný. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dobrodružných filmů vůbec. Daniel Day-Lewis je správný správňák, Britové jsou správní idioti stejně tak francouzi a Magua je neuvěřitelně hustej. Navíc akční scény jsou zvládnuté na jedničku. A závěrečné "běžecké" finále je jednou z nejpůsobivějších a nejdojemnějších scén kinematografie vůbec. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (41)

  • Počas natáčania jednej scény na kanoe, ktoré sa omylom prevrátilo, musel štáb z vody zachrániť rozrušenú mladú herečku Jodhi May. (westerns)
  • Čingačgúk (Russell Means), Unkas (Eric Schweig) a Magua (Wes Studi) používají v boji britské předovky s křesadlovým zámkem "Brown Bess" (hnědá Bětka). Jedná se o mušketu s hladkým vývrtem hlavně, která měla ráži 19 mm (.75 cal) a účinný dostřel cca 100 m. (Kirman)

Související novinky

HBO se vydá za Mohykány

HBO se vydá za Mohykány

09.01.2020

Režisér nové bondovky Cary Fukunaga spojí síly s režisérkou seriálových Watchmenů Nicole Kassell a společně teď pro HBO Max připraví seriálovou adaptaci knihy Poslední Mohykán. Fukunaga napíše scénář… (více)

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

23.10.2019

Legendární režisér Nelítostného souboje nebo Posledního Mohykána Michael Mann se upsal režii pilotu krimi Tokyo Vice pro chystanou streamovací službu HBO Max. Seriál napsal JT Rodgers podle knihy… (více)

Poslední Mohykán míří do televize

Poslední Mohykán míří do televize

14.04.2019

Oceňovaný tvůrce Cary Joji Fukunaga se spojil s režisérkou a jednou z tvůrkyň Pozůstalých a Westworldu Nicole Kassellovou a společně nyní připravují televizní adaptaci knižního románu od Poslední… (více)

Reklama

Reklama