Reklama

Reklama

Afghánistán 1979: Válka, která změnila svět

(TV film)
  • Francie Afghanistan 1979, la guerre qui a changé le monde (více)

Obsahy(1)

27. prosince 1979 vstoupily sovětské jednotky do Afghánistánu. Jejich intervence v tamní občanské válce přispěla k proměně politické tváře světa osmdesátých let 20. století... Západní země nazvaly vstup invazí, Sověti a východní blok hovořil o omezeném kontingentu sovětských vojsk v Afghánistánu. Pobyt onoho omezeného kontingentu v zemi trval deset let. Nepříliš úspěšný a finančně i lidsky náročný vojenský zásah Sovětské armády (15 000 padlých a desetitisíce zraněných a zmrzačených sovětských vojáků) přispěl nakonec i k rozpadu SSSR. Byl to poslední horký konflikt studené války a zároveň předehra ke světovému konfliktu s militantním islámem, který trvá dodnes. Francouzští dokumentaristé nabízejí pohled na afghánskou válku očima sovětských veteránů i samotného Michaila Gorbačova. Nechávají promlouvat agenty CIA, kteří podporu mudžahedínů řídili, a konečně dávají slovo i Afgháncům z obou dvou válčících stran. Konečně byli to právě Afghánci, kteří zaplatili cenu nejvyšší – statisíce mrtvých a miliony lidí, kteří museli odejít ze svých domovů. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Země, která ráda vyměňovala cizí komunismus za svůj komunismus a která si doteď libuje ve více, či méně diskrétních intervencích a proti ní jiná, která skrze zpravodajské služby mile ráda podporuje, svrhává a dosazuje režimy ve jménu svobody a trochy toho geopolitického zájmu. Je smutné, že nejvíc trpí ti, na jejichž hřišti se vše odehrává a obvykle končí ve větším marastu, než v kterém se nacházeli předtím.. Dekáda, kdy si Američané vzpomněli na Napoleonovo „dělá-li soupeř chybu, netřeba ho rušit“ a pomohli připravit Sovětům jejich vlastní Vietnam, je v dokumentu střízlivě shrnuta včetně přesahu do budoucích let, kdy jedna velmoc našla nového nepřítele a druhá ho pracně hledá, aby odvedla pozornost od svých vnitřních problémů. A ať už tomu budete říkat invaze, nebo internacionální pomoc, nezapomeňte, že nejlepší protijed je Coca-Cola! ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Konečne dokument, ktorý prehľadnou, pútavou a modernou formou vysvetľuje sovietsku vojenskú misiu v Afganistane. Jeho obyvatelia si za posledné desaťročia vytrpeli svoje. Po tom čo odišli Sovieti, prišli o pár rokov Američania a spôsobili ešte väčší chaos a bordel. Skutočne nešťastný kút sveta, kde je tragédia sa narodiť. Vďaka na našu Európu! 80 %!! ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Tohle je suverénně jeden z nejlepších válečných dokumentů, které jsem v životě viděl. Perfektně zpracovaný, velice zajímavý, nestranný, se spoustou rozhovorů se skutečnými účastníky této nesmyslné války. V rozhovorech dostali přiměřený prostor představitelé snad všech zúčastněných stran a je v nich krásně vidět, že každá strana měla své zájmy a v podstatě se dá říci, že ničeho jiného nedbala, a to platí jak pro hlavní protagonisty války, tak i všechny zákulisní hráče. ()

Nick321 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, kde je to velmi dobře vysvětleno, co té sovětské intervenci předcházelo i jak to probíhalo. Sověti si nejspíš mysleli, že Afghánistán obsadí bez odporu stejně jako Československo. Afghánci ale nejsou Češi. Tupit okupantské síly je u nich národní sport a přestože to jsou víceméně negramotní pasáci koz a pěstitelé opia, dokázali nedávno vyhnat i moderně vyzbrojenou americkou armádu. Něco jim ta válka ale přece jen vzala- naději na důstojný bohatý moderní život. Nekompromisně je ta invaze vrátila zpět do středověku, ve kterém už nejspíš zůstanou. Ale za mě ať si žijí tak jak sami chtějí, ať už jim svět dá konečně pokoj. ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama