Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Vyšetřovatelka Kate Ashbyová, adoptovaná obhájcem lidských práv po rwandské genocidě, naráží při řešení válečných zločinů na svoji minulost. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (4)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nemám v oblibě snímky, které do skutečných historických událostí cpou další a zcela vymyšlená dramata. O příšerné rwandské genocidě to pro mě platí stoprocentně. To ale není hlavní mínus seriálu. Tím je podle mě jeho stupidita. Vždyť to působí jako nějaká severská detektivka nebo spíš přeplácaná rádoby mysterióznost typu Šifry mistra Leonarda: psychicky narušené holce furt všichni něco naznačují, ale nikdy jí to neřeknou. Tajné bratrstvo s provinivším se členem, kterého kryjí. Zabijáci, co se plíží příšeřím. Zachránci, kteří se tam plíží taktéž. Zámek postavený za krvavé peníze. Katakomby plné lebek. Pomsta čekající léta na vykonání. Bloudění Rwandou, kdy si jakousi neznámou nicku z Londýna najme rwandská vláda, aby prověřila její justici. A to kobra, to už byl snad jen vtip, ne? _____ Všichni velmi zkušení a úspěšní lidé spolu mluví květnatým jazykem a přitom plácají blbosti. Všichni jsou hrozně naivní a hlavně sentimentální, což jistě jsou typické vlastnosti úspěšných právníků a politiků, že? Taky se zde dost často zvrací. ____ Ne, že by seriál nepřinášel některé zajímavé myšlenky. Například pocit Evropanů, že se můžou furt montovat do Afriky. Tentokrát už ne jako kolonisté, ale jako rádci a ochránci…. Což je obojí stejně přezíravé. Také úvaha, že demokracie není systém, který nutně funguje všude. Že evropské pojetí světa nemusí být jediné…. Což všechno v souvislosti se seriálem, který se zabývá rwandskou minulostí i současností, působí velice ironicky. Protože ho natočili Britové a zase si tak přisvojili právo vykládat minulost i současnost jiného národa. Jo, a taky rádi využili příležitosti, aby si kopli do Francouzů. P. S. Když z genocidy uděláš detektivku. A dost hloupou. ()

flu 

všechny recenze uživatele

Přestože by se nějaké ty mouchy najít daly, lze říci, že Hugo Blick (The Shadow Line, The Honourable Woman) opět dokázal dát dohromady aktuální, mnohovrstevnaté a komplexní politické drama, které po všech stránkách výrazně převyšuje žánrový televizní mainstream. A na rozdíl třeba od ukrutně vyhajpovaného a nepochopitelně přeceňovaného „Bodyguarda“ patří „Black Earth Rising“ skutečně k tomu nejlepšímu, co BBC v roce 2018 vyprodukovala. ()

Reklama

ER 

všechny recenze uživatele

Seriálová paráda s precizní režií, kamerou, hudbou a herci. Story o genocidě ve Rwandě se tu odvypráví přes soudy, právníky a politiky. Jde o obsáhlý děj, který nabízí nájemné vraždy, právní kličky, politické pletichy, ale hlavně se zabývá svědomím lidí, kteří byly událostmi dotčeni. Tady se ukazuje, jak skvělý je casting v čele s Goodmanem. Jenže se tu objeví těch témat povícero a rozbíjí ústřední motiv, který sice rezonuje v každé epizodě, ale je trochu upozaděn. Je pak těžší si najít osobnější přístup k tomu, co se v seriálu děje . Finále se pak snaží všechny nitky dát dohromady, což se daří, ale vyznění není tak silné, jak by si téma genocidy zasloužilo. I přes výhrady jde o seriál, který dokáže zaujmout a zaslouží si pozornost náročnějšího diváka. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Rwandská genocída poslúžila len ako kulisa pre tuctový politický thriller, ktorého dej by sa vtesnal do skromnejšej stopáže. Hviezda dole za neúnosne rozťahanú druhú polovicu. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama