Reklama

Reklama

Železný věk

(seriál)
  • Česko Třicetiletá válka - vláda železa (více)

Obsahy(1)

Výpravný koprodukční projekt Železný věk vzniknul ku 400. výročí třicetileté války, krvavého konfliktu, který navždy změnil Evropu. Během třicetileté války došlo ke geografickému, náboženskému a kulturnímu vymezení evropských států, ale také se během ní budovala identita Evropy. Ta se po dlouhém válečném konfliktu ocitla na počátku zcela nové éry. Série šesti hodinových dokudramat líčí historické události první poloviny sedmnáctého století na příbězích několika postav, které byly záměrně vybrány tak, aby pocházely z různých společenských vrstev a zemí. Vzniklá mozaika pohnutých lidských osudů nabízí příležitost nejen porozumět příčinám a průběhu třicetileté války, ale rovněž se dovědět, jak tehdejší lidé žili a uvažovali. Rozsáhlý projekt zdařile kombinuje dramatické a akční scény s výpověďmi předních evropských historiků, zábavnou formou tak může divákům České televize zprostředkovat pohled na třicetiletou válku v širším, evropském kontextu. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Mlle 

všechny recenze uživatele

Dokumenty se snižují k polohraným verzím proto, aby byly k divákovi přátelštější, informace aby na něj působily hlouběji, jevily se mu zajímavější, a byly tak snadněji zapamatovatelné. To se však v tomto případě nekoná: divák je zahlcen obrovskou spoustu poměrně povšechných a povrchních informací z ranku vojenské strategie, intrik a historických reálií (snad s výjimkou Père Joseph, kterému je věnována důkladnější pozornost). Pro uvolnění jsou nezáživně formované, čistě deskriptivní výpovědi za stolem prostřídány scénami plně zaměřenými na relaxační, privátní tematiku. Tato část sice věcně vychází z Hagendorfova deníku, jeho slovům však přiřazuje tehdy neexistující moderní emoce a úvahy, což jeho ojedinělou výpověď znehodnocuje. Protiklad telenovely se zhuštěným komentářem se uprostřed nikde nestřetává. Fakticky je pak dokument pojatý z luteránského hlediska, což se projevuje v akcentaci některých událostí na úkor druhých a pochopitelně nenápadné favorizaci protestantských stran. Obávám se, že 80% hodnocení je ve skutečnosti jen projevem neznalosti dílčích událostí konfliktu, s nimiž se tu takto hodnotící diváci setkávají poprvé, a které vykazují románové kvality svou prostou existencí (dobývání La Rochelle a podobně). Stručně zhodnocuje dílo velmi trefně komentátor dr.fish. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tahle válka je strašnej bordel, ve kterým se toho za třicet let stihlo tolik, ze to zkrátka celé odvyprávět nejde. Tvůrci si museli vybrat pár záchytných bodů a něco málo postav, které jde sledovat. A to byla podle mne docela rozumná volba. Žoldnéř, co si psal deník a během kariéry stihnul rodinu založit i o ní přijít a třikrát změnit stranu. Holky, co jí vyvraždili vojáci rodinu v Magdeburgu a ona nakonec udělala štěstí se švédským mordýřem Wrangelem (který má v seriálu asi o padesát kilo míň než reálně měl). A taky špion Rubens. :) Řekl bych, že pro pochopení aspoň základních věcí je ten seriál dobrej. Velký plus je i zobrazení toho, jak se v tom všem žilo obyčejným lidem. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Na první pohled opulentní šestidílný dokument je ve skutečnosti tak stručný, že (například) téměř pomine postavu Albrechta z Valdštejna, z bitev třicetileté války zmíní pouze velmi malou část, také o dalších kontextech do značné míry mlčí. Snaha představit nejen politické dějiny a osudy mocných, ale také prožitky obyčejných lidí je velmi sympatická a chvály hodná... Celkový dojem: 80% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem dohnal rest (já zkrátka ty seriály dávám hrozně pomalu). Železný věk má silné i slabé stránky. Oceňuju hlavně záměr a snahu podat tento konflikt z pohledu lidí z různých skupin a s různým zázemím - obyčejný žoldnéř, hostinská, sirotek, ale i dvojice kardinál Richelieu/otec Josef, vojevůdci Valdštejn nebo Carl Gustav Vrangel či malíř Rubens. Hrané scény jsou slušně provedené. Na druhou stranu tomu chybí širší záběr. Příčiny konfliktu jsou podané velmi stručně a průběh sám je podán velmi orientačně (se záchytnými body jako Bílá hora, Magdeburg, Lützen). Řada důležitých osob je jen letmo zmíněna nebo chybí vůbec, o císaři třeba se jen mluví a trochu se podkuřuje Švédsku, jehož řádění v českých zemích je absolutně pominuto. Přesto dám čtyři kousky, podobné věci mi dneska dost chybí. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Zatím zhlédnuto pět dílů z šesti a jsem (jakožto vystudovaný učitel historie) spokojen. Tvůrci se nepustili ani na vratkou půdu ryzího dokudramatu či historické fikce, na druhou stranu to nejsou ani hodinové mluvící hlavy, které člověka vždy po deseti minutách zaručeně uspí. Zlatá střední cesta, zajímavý výběr postav a informací, občasné hrané scény dávají lépe pochopit popisované události. V rámci filmové zkratky jsou i historická fakta víceméně v pořádku - hlavní je zde příběh a souvislosti. A těch příběhů je tady navíc docela dost a zajímavě se prolínají. Oceňuji obzvlášť první díl o českém povstání a čtvtý díl, kde zase výraznou roli hraje Albrecht z Valdštejna. A těším se na díl poslední. ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama