Reklama

Reklama

13. komnata - Série 15 (2018) (série)


13. komnata Jana Cimického (S15E01)

(epizoda)

Obsahy(1)

Známého psychiatra a spisovatele i jeho rodinu celoživotně provázejí dramatické dopravní nehody, z nichž jedna skončila tragicky. Jan Cimický, známý psychiatr i úspěšný spisovatel a básník, se narodil před sedmdesáti lety. Vystudoval medicínu a od počátku své lékařské dráhy se specializoval na psychiatrii, ale věnoval se také literatuře. Psal a dodnes píše detektivky, romány i básničky, miluje Francii a překládá z francouzštiny. Je čestným předsedou České sekce Mezinárodní organizace autorů dobrodružné a detektivní literatury, členem Obce spisovatelů i Psychiatrické a akupunkturní společnosti J. E. Purkyně a také francouzské psychiatrické společnosti FIFP. Vším, co dělá, pomáhá léčit duši. Jako psychiatr pomohl mnoha pacientům, které v těžkých životních situacích vyslechl, včetně desítek populárních umělců, zpěváků i herců. Ačkoliv je na ledacos zvyklý, i on se musel ve svém životě opakovaně vyrovnávat s těžkými nenadálými situacemi. Bratr, matka i on sám se postupně stali účastníky dramatických dopravních nehod, z nichž jedna skončila tragicky. První událost se stala v době, kdy jako čerstvý absolvent vojenské služby nastoupil do Psychiatrické léčebny v Bohnicích. Jeho bratra to táhlo do přírody, proto na začátku osmdesátých let s kamarády odjel autem na Ural. Při zpáteční cestě do jejich vozidla ve městě Slavjansk v Doněcké oblasti plnou rychlostí najel opilý řidič náklaďáku. Bratr upadl do bezvědomí, auto bylo celé zdemolované. Rodiče i Jan se dozvěděli až po týdnu, že kamarádi odjeli domů vlakem, ale bratra museli nechat v Rusku s těžkým zraněním. Měl na třikrát přeraženou páteř a vypadalo to, že umře. Jan slíbil rodičům, že bratra přiveze domů.
Za hlubokého socialismu se však do Ruska nedalo normálně odjet, Cimický letěl s delegací spisovatelů a byl s piloty domluven, že bratra přiveze. Z utajeného města a nemocnice, kde se po chodbách rozléhal nářek zraněných horníků z doněckých dolů a kolem leželi mrtví, kde nebylo nejen žádné vybavení pro léčbu, ale ani léky proti bolesti, nýbrž jen špína, minimum jídla a nedalo se odtamtud nikam dovolat. Bratrovi hrozilo, že ochrne. Jan musel prokázat velké úsilí, než se mu bratra podařilo transportovat do Československa. Bratr se nakonec i díky jeho pomoci uzdravil. Poté před pár lety o vánocích Janova maminka přecházela silnici na přechodu a srazilo ji auto. V Thomayerově nemocnici ležela v místě, kde Jan jako mladý doktor začínal. Byla těžce zraněná a při životě ji držely jen přístroje. Nešlo jí už pomoci, a tak Jan po poradě s bratrem dal souhlas k odpojení od přístrojů; zažil tak nejtěžší chvíle svého života, když musel nechat zemřít vlastní mámu. Jako psychiatr to dokázal vzít racionálně, ale jako člověk to těžko zvládal. Ale ani tato tragická nehoda nebyla v jeho životě poslední. U Humpolce do auta, v němž cestoval jako spolujezdec, narazilo sportovní auto. Jejich vůz se třikrát přetočil přes střechu. Přetrhl se mu bezpečnostní pás, náraz ho vymrštil z auta ven. Ale probudil se v jihlavské nemocnici a nad ním se skláněla jeho spolužačka z medicíny. Konstatovala, že má na několikrát zlomenou nohu, dostane nový kyčelní kloub, ale utekl hrobníkovi z lopaty. Vážné dopravní nehody, které potkaly rodinu Jana Cimického i jeho osobně, mu změnily pohled na život a přeskládaly priority. Nezlobí se kvůli maličkostem, váží si prožívání všech okamžiků, protože už tu nemusel být… (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hlavním tématem je nebezpečnost silničního provozu. Díval jsem se na to odstupem, protože autem se snažím nejezdit ani jako spolujezdec. Když se započítá sraz posádky, zácpy a přestávky na pumpách, je to nejpomalejší a nejnebezpečnější způsob dopravy. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavý člověk, jen to uchopení dokumentu bylo slabé. Například - jak se má člověk rozhodnout, pokud je na něm, zda někoho blízkého odpojit od přístrojů? Existuje na to nějaký návod? Obávám se, že je to čistě na tom, v jakém stavu je pacient, jakkoliv je to bolestné rozhodování. Hledat v tomto za každou cenu třináctou komnatu je nešťastné. Naopak cesta do Sovětského Svazu pro zraněného bratra, to byl dobrodružný příběh. Jen si dovolím nesouhlasit, že máme v životě něco předurčeného, že se něco přihodí. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama