Reklama

Reklama

Tajemství Voynichova rukopisu

(TV film)
Česko, 2015, 53 min

Scénář:

Arnošt Vašíček

Hrají:

Tomáš Jirman (vypravěč)

Obsahy(1)

Přední český záhadolog Arnošt Vašíček přichází s originální hypotézou, která odhaluje nejen, kdo byl autorem nejzáhadnější knihy světa - Voynichova rukopisu, ale s pomoci výkladů fascinujících kreseb, kterými je doprovázena, se pokouší i o rozluštění jejího šokujícího obsahu. Ten, jak se ukazuje, skrývá pravděpodobně nejtajnější a nejpodivnější kapitolu české historie... (CS Film)

(více)

Recenze (5)

Stegman 

všechny recenze uživatele

Tohle je můj první zhlédnutý dokument od Vašíčka, ale nejspíš taky poslední. Jeho mystéria jsou tak natahovaná a "tajemná", až to bolí. A navíc - bráchovi prý stačilo chvíli googlovat, aby přišel na to, že to s tím tajemstvím nebude až tak horké. SPOILER: Rostliny z toho herbáře opravdu ve Středomoří existovaly, autor jen neuměl dobře malovat. :) Ilustrace podivných systémů a vzorců představují orgány a jejich fungování v těle. Zašifrované to tedy bylo z docela prozaického důvodu: autor chtěl pomocí rukopisu šířit nabyté znalosti, ale nechtěl přijít o hlavu (pitva lidského těla byla tehdy křesťanům zapovězena). ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem o Voynichově rukopisu neslyšel a tak jsem byl docela zvědavý, o co vlastně jde. Ono se dá vlastně říct, že se stoprocentní jistotou nebudeme nikdy vědět ani to, kdo postavil Karlštejn, když jsme v té době nežili a není to zaznamenáno na kameru nebo jako zvukový záznam. Můžeme mít devadesáti devíti procentní jistotu, ale stoprocentní není nic ani dnes. Dokavaď nám autor sám neřekne, jak to myslel, a on nám to neřekne, všechno jsou jen domněnky a dohady. Škoda jen, že v dokumentu nepromluví více odborníků třeba i z té Yaleovy univerzity. Nevím tedy kolik je pravdy na komentáři Stegmana, ale s jistotou se dá jen říct, že u něj platí totéž, co on tvrdí v komentáři. Tedy, že ani jeho tvrzení se nedá určitě ověřit. Protože kde jsou důkazy, že autor maloval to, co Stegman tvrdí, že maloval. Arnošta Vašíčka mám rád, stejně jako jeho dokumenty, a též mám rád záhady, tajemno a tajemství. Na celou řadu jevů věřím a jsem si jistý, že všechny taje planety jsme nejen nevyřešili, ale nejspíš ani nikdy nevyřešíme. Ale hledat odpovědi a dohadovat se o těchto věcech je právě to nejvíc. Některým místům nebo jevům by odhalení spíše ublížilo, neboť by ztratili své kouzlo. To ale nikomu nezabrání se o to snažit. Jen se ptám, kdo, když ne Arnošt Vašíček? Až nebude, kdo dál? ()

kpt_ROCOR 

všechny recenze uživatele

šokující odhalení: tak sem si na známém úložišti stáhnul ten pdf soubor, kterej má 1,5gb!!! je to asi poctivě naskenovaný...,  a ten drzej web chtěl po mně, abych opsal  do tej captcha kolonky slovo gate..., no ale zatím sem teda žádnou branou teda neprošel, to dřív asi projdu uchem jehly...., no ale možná, že mně ten drzej web chtěl sdělit, že disponuje personifikací na mistrovské úrovni, možná ()

Reklama

Reklama