Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediů

  • Česko Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Luke Skywalker nechce nechat svého přítele Han Sola uvězněného v karbonitu, a proto přilétá na svou rodnou planetu Tatooine, aby ho zachránil. Solo je teď v rukou Jabby Hutta, který Sola získal z rukou lovce, Boba Fetty. O záchranu Sola se však pokusila i princezna Leia se svými přáteli. Bohužel neuspěli a jsou také v držení odporného Jabby. Luke se nechá Jabbovými poskoky naoko chytit a ve chvíli, kdy mají být on a jeho přátelé předhozeni pouštnímu monstru, všechny osvobodí. Luke následně odlétá na planetu Dagobah, kde vyhledá starého mistra Yodu. Luke po něm chce dokončení výcviku, místo toho se však od umírajícího Yody dozvídá, že je hotovým Jediem. Yoda také Lukovi oznámí, že je poslední nadějí Jediů při boji s Temnou sílou a jejími představiteli, Darth Vaderem (Lukův otec) a císařem Palpatinem. Po smrti Yody se Lukovi zjeví Obi-Wan a oznámí mu, že princezna Leia je ve skutečnosti jeho sestrou. Císař zatím dokončuje novou bitevní stanici, Hvězdu smrti. S ní hodlá úplně rozdrtit povstalce a donutit Luka, aby přešel na jeho stranu. Společně s Lukovým otcem, Darth Vaderem, by pak byli navěky neporazitelní. Luke se vrací za svými přáteli a společně s nimi plánuje útok na Hvězdu smrti. Plán je jednoduchý – část povstalců vedená Solem se má vylodit na měsíci Endoru, kde je ovládací stanice ochranného štítu Hvězdy smrti. Solo se svými lidmi má tuto stanici zničit, a tím Hvězdu připravit o její ochranu. Toho mají využít letecké jednotky povstalců a mají na Hvězdu smrti zaútočit a zničit její energetické zdroje... (TV Prima)

(více)

Recenze (956)

Gemini 

všechny recenze uživatele

V kvalitativní rovině Star Wars výborné (prozatímní) zakončení ságy. I když naivní, velmi naivní...zajímalo by mě, jestli E3 konečně vyřeší otázku ascendování některých Jedi na vyšší level existence, protože tady je logika přinejmenším podivná:P (psáno po E3 - E3 nic nevyřešila, a to je jenom jeden z mnoha šrámů na logice děje podle mnohých dokonalé ságy - paradoxně spíš přidala všem těm bořičům domečku z karet zvaného Dokonalá Sága Star Wars. Sakra proberte se, lidi, Lucas a jeho scénárističtí melody makers se ani náhodou nemůžou měřit s někým, jako byl na literárním poli Tolkien nebo Card) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Chápu, že infantilizace (spielbergizace) příběhu vyplývá z pojetí trilogie jako tříaktového dramatu s expozicí, krizí a katarzí. Uvolnění je ale přílišné v kontrastu s naprosto vážnými scénami, v nichž vystupuje Darth Vader. Působivé zakončování nesmrtelnými mýty inspirovaného hlavního příběhu (přičemž ony mýty se zde díky částečně fantasy stylizaci derou na povrch více než dříve) je tak neustále bržděno natahovanými akčními scénami (už jen ten nastavovaný prolog), v nichž jsou všichni kromě Lukea víceméně jen do počtu a vztahy mezi nimi se příliš nevyvíjí (vyjma dalšího "velkého" rodinného odhalení). Vyprávění je navíc zaplevelené nadbytečnými příšerkami (z nichž Ewokové jsou alespoň nechutně roztomilí), které zřejmě bylo Lucasovi líto nepoužít. Být z celého filmu použito jen závěrečných třicet minut (třeba jejich přilepením na konec předchozí epizody), nepůjde o velkou ztrátu, nepopírám zároveň, že z čistě atrakčního hlediska jde stále o výbornou zábavu. 75% Zajímavé komentáře: Amarcord_1, Rex Mundi, PALINO, Indy ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Pro tento díl platí hodnocení jako pro předchozí. V komentáři bych chtěl dodat, že hlášky 3CPO k R2D2 mi připadly spíše trapné. Ještě, že se zde vyskytují herci jako Alec Guinness či Harrison Ford, z jejichž úst v šechny ty toporné věty zní jaksi uvěřitelněji. Jednu sekci epizod máme tedy za sebou. Pro mě to opravdu kult není... ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Dost rozporuplné vyvrcholení nejpřeceňovanějšího příběhu v dějinách kinematografie. Scény s Imperátorem a Darth Vaderem skvělé, dění na lesním měsíci zbytečně negativně poznamenané infantilními Ewoky, úvodní půlhodinka na Tatooine dokonce takřka nesnesitelná. Zábava určitě slušná, ale stavět svět Star Wars na úroveň jiných fantasy a sci-fi světů je neskutečně přestřelené. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak to se mě snad zdá na cokoli si vzpomenu to bylo uděsný vyjma několiak soubojů-honiček.Za to dvě hvězdičky.Ale i tak nesmím moc myslet na ty koaly nebo co to bylo za eskamotéry.To jako i šmoulové jsou proti nim drsńáci.A ta diskoška ??? tam chyběla fakt už jen Dáda Patrasová se svým magahitem "Chytila jsem na pasece Felixe" a blití by mohlo začít. Ještě že to skončilo ,mám chuť se přidat na temnou stranu a tenhle kýč bych zničil. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Veľkolepé vyvrcholenie pôvodných a vlastne jediných pravých Star Wars. Bohužiaľ, už vtedy bolo zľahka vidieť, kam to spadne pri pokuse o comeback. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Asi nejpohádkovější díl celé dosavadní série Hvězdných válek. Skoro to vypadá, jak kdyby se George Lucas našel v efektech, které zrodily Critters, Gremlins nebo legendární seriál Dinosauři. Všechny ty obludky a zrůdky vypadají stejně dobře. Nicméně musím říct, že tenhle odklon mi vůbec nevadí. Naopak jsem měl radost nejenom z nich, ale i ze Žvejkala, kterej je na scéně také daleko víc než obvykle. A když není na scéně, tak ty jeho pazvuky beztak někde v zákoutí slyšíte. No a závěr? To je vysloveně špice. Škoda, že nikdy nepoznám ty pocity, co musel mít tehdejší fanoušek, který film dokoukal a pak si uvědomil, že vlastně neví, jak to všechno začalo a musel si na to počkat skoro dvacet let. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $32,5miliónaTržby USA $309,306,177Tržby Celosvetovo $572,800,000Tržby za predaj DVD v USA $13,013,191 //počet predaných kusov 704,084║ V prvej hodinke sa akoby všetci zúčastnení hľadali nebolo to úplne ono, Ewokovia milí ale nie úplne kompaktný a až moc povrchnej zábavy sa tam pchalo, záver už išiel na plné obrátky, hlavne súhra Luke Skywalker-Darth Vader. /85%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

V Epizodě VI se už jakoby připravuje půda pro boom infantilních bejkáren z Epizody I, přesto závěr a osudový souboj s Darth Vaderem i samotným Císařem patří k vrcholným číslům celé série. Je zkrátka vidět, že Lucas pomalu podléhal velikosti svého fikčního světa a jeho možné flexibilní přizpůsobitelnosti divákům různého věku. Trochu slabší článek, přesto mu stále stačí dech na udržení kontaktu se špičkou sci-fi... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velký konec jedné z největších sérií všech dob (po letech aktualizováno, v podstatě jde o mezičlánek). Návrat Jediho není můj nejoblíbenější díl, protože je z mého pohledu o něco více roztažený a první část u Jabby má atmosféru, ale nemá spád. Přesto zapadá do série perfektně a přináší Luka Skywalkera jako muže a už ne jako vystrašeného kloučka. Navíc film v závěru přináší do budoucna klasické střídání 2-3 příběhových linií (boj o planetu - boj s Hvězdou smrti - Luke proti Darthu Vaderovi a Císařovi) do jednoho střídajícího celku. Možná škoda, že návrat není ještě temnější (temné jsou jen scény s Darthem Vaderem...) a ten velký happyend se prostě koná. Navíc v "druhé" edici dotvořené triky je těch oslav na mě už trochu moc:-). Má, ale smysl hodnotit původní verzi když jí v podstatě uvidí minimum diváků? PS: já bych tak chtěl vidět tenhle film v režii Davida Lynche, jak bylo plánováno... Duna by se styděla v rohu... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Marquand má smůlu, že přišel na řadu až po brilantní páté Epizodě. U Návratu Jediho se navíc Lucas, na rozdíl od minulého dílu, režisérovi výrazně pletl do práce a tak oživlí afektovaní mončičáci málem pohřbili celý film. Oproti tomu, co si Lucas nachystal v Epizodě I, jde alespoň o stěží snesitelnou dávku dětinské trapnosti. Oproti minulé části to má zpočátku až přespříliš pozvolné tempo. A v závěru je to naopak zbytečně uspěchané. Každopádně se jedná o důstojné uzavření původní trilogie, které však mohlo (a mělo!) být výrazně lepší. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Skywalkerovi do cíle určitě nekulhají, ale těch klopýtnutí tam pár je. Velmi pozvolný nástup hlavních postav na scénu se totitž dost míjí účinkem a až když vzal Luke do ruky světelný meč, dostal jsem konečně atmosféru klasických Star Wars. Co ale Návrat ztrácí na začátku, získává na konci. Finální hodinka s konečným zkřížením mečů, neustávající akcí, posledními odhaleními a neodvratným loučením uchvacuje i dojímá najednou. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ako sa máš?“ – „Ako obvykle.“ – „Takže zle, čo?“ Veľkolepý záver veľkolepej trilógie strýka Lucasa. Mýtus o boji. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Závěr ságy přináší návrat nejen titulního jediho, ale i lucasovské nevážnosti, rozvernosti a naivity. Ačkoli si to fanoušci nehodlají přiznat, zdejší dovádění s ewoky nebylo nesoudným úletem či odklonem vůči zamýšlenému vývoji stylu. Naopak "Impérium vrací úder" je vinou fanfikčního přístupu režiséra Irvina Kershnera onou anomálií v Lucasově pohádkové space opeře. Jestliže pátá, původně druhá epizoda postavila pilíře starwarsovského fandomu, pak šestá / třetí nevyhnutelně vzbuzuje nelibost fanů, když styl navrací zpět k naivitě prvního filmu, doslovně konstatuje cílení na děti a mimoděk podkopává vše pro fandy svaté - příkladem za všechny budiž Boba Fett, který se z cool badasse stává směšným joudou s dehonestujícím a nedramatickým skonem. Největší nenávist se snesla na roztomilé ewoky, které z předního místa na fanovském hitlistu posunl až Jar Jar Binks. Ewokové se stali personifikací dětinskosti série a tedy i zosobněním domnělé zrady Lucase na jeho domněle dospělých fanech. Jenže ač to zní děsivě, jestli si někdo zaslouží pokárat, je to Irvin Kershner, který udělal to nejhorší, co mohl – ukázal, jaký by Star Wars sága měla potenciál, kdyby nebyla v rukou George Lucase, který ji vždy koncipoval jako spektakulární sci-fi pohádku pro celou rodinu. ()

Související novinky

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

03.12.2023

Já, legenda bylo hitem, zejména na domácí půdě. Postapokalyptický snímek, v němž se Will Smith jako vědec a domnělý poslední člověk na světě snaží vypořádat s následky nákazy, jež zdecimovala lidstvo… (více)

Super Mario zdolal 1 miliardu

Super Mario zdolal 1 miliardu

01.05.2023

Snímek Super Mario Bros. ve filmu od společností Nintendo a Illumination oficiálně po 26 dnech od premiéry překonal hranici 1 miliardy dolarů. Dohromady to je 490 milionů ze Severní Ameriky a 532 ze… (více)

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Reklama

Reklama