Reklama

Reklama

Noční můry z temnot

  • USA Scary Stories to Tell in the Dark (více)
Trailer 2

V opuštěném domě úplně na konci města najde parta teenagerů knihu, která je strašnější, než cokoliv, co si kdy dovedli představit. Zanechala ji tu mladá dívka s hrozivým tajemstvím ještě před tím, než sama beze stopy zmizela. Starobylá kniha je plná děsivých příběhů a ještě děsivějších monster, ale není tak úplně ke čtení. Kniha naopak čte toho, kdo s ní přijde do styku. Přečte jeho největší noční můry, napíše z nich příběh a začne ho vyprávět a odvíjet i ve skutečném životě. A to včetně hrozivých příšer. Parta teenagerů se dostala na místo neobvyklého zla. Neměli tuhle knihu nikdy otevírat a měli včas utéct. Neutekli. Proto teď musí čelit svému strachu, nočním můrám a děsům, které je přišly zabít. (Bontonfilm)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (293)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

André Øvredal patří mezi tvůrce, jejichž tvorbu na rozdíl od ostatních považuji spíše za průměrnou a nějak zvlášť oslňující, takže jsem ani od tohoto kousku neměl žádná velká očekávání. Což se taky následně potvrdilo, takže zklamání jsem určitě nezažil. Navíc omezení PG-13 vysílalo již jasné signály dávno předtím, než se objevily úvodní titulky. Tvůrčí nápad dát dohromady několik strašidelných povídek přitom nebyl vůbec špatný, jen celkové provedení prostě pokulhávalo. Ono je hezké, že nám zde doslova ožívají noční můry jednotlivých postav, z nichž každá bude postavena svému strachu, ale co na tom, když všechno bylo uděláno jen tak napůl. Pěkné masky některých stvoření beru jako plus, občas se dostaví i slušná atmosféra – ale setkal jsem se (viděl jsem už jinde) mnohem lepší setkání s oživlým strašákem, stejně tak i líhnutí pavouků z těla (beďaru) nebo pronásledování oživlou mrtvolou – snad jen ten The Jangly Man z vězení snese přísnější měřítka. Bylo z toho vážně cítit to, že to bylo dělané spíš pro mladší publikum. To však neznamená, že bych se u toho vyloženě nudil. To vůbec ne. Pokud probíhaly ony „můry“ ještě to ušlo, horší už byla ta omáčka okolo a propojení mezi jednotlivými hrůzami. Tady bylo cítit, že je to jen doslova „sešité horkou jehlou“, moc mě to nebavilo, některé situaci mi přišly chabé, u jiných (lovení hoven ze záchodu) jsem se alespoň trochu zasmál. Jako celek to však vidím na obyčejný průměr, který sice neurazí, ale ani nějak zvlášť nenadchne. 50% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vizuál není zlý, mladí herci se snaží, atmosféra amerického maloměsta je fajn, pár momentů se taky povedlo. A celé to nápadně připomíná Stranger Things, respektive snaha svést se na téhle retro vlně je znát. Omladina se dostane do opuštěného strašidelného domu s tragickou minulostí, najde v ní magickou knihu a odstartuje kolotoč více či méně vydařených linií. Díky nim vystřídáme farmu se strašákem v kukuřičném poli, psychiatrickou léčebnu nebo policejní stanici. Mladá ucha v kině si zakřičí, dospělejšího diváka však výsledek nemá moc čím dostat, nehledě na to, že se na něm producentsky a částečně i scenáristicky podílel (mnohdy přeceňovaný, viz Tvář vody) Guillermo del Toro. Celkově mi chyběl spád, statických scén je s ohledem na délku dost. Od spojení s Norskem bych čekal víc. ()

Reklama

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Z pátky k táborovým ohňům, zpátky k povídkám před spaním, z pátky k původním hrůzám a děsům, kterými se divák kdysi nechal děsit, zpátky k Příběhům ze záhrobí !!! Nebo k Creepshow 1+2, kde se najdou i právě některé děsivé povídky, které patří do tohohle filmového vesmíru a tam byli zpracovány. A musím uznat, že tenhle hororový film, mně příjemně překvapil, ano najdou se tady klasické hororové klišé, ale film to zase vynahrazuje jinými věcmi. Jako třeba fajn parta školáků, až na jednoho tedy, ten si svůj vlastní příběh zasloužil, tak sou super, sice mezi nimi neni žádná velká chemie, což je škoda, ale jinak sou super. A víte co je ještě super, monstra, bubáci a taky pavouci, až na Sarah Bellows která je taková nic moc, ale ten zbytek je prostě parádní. A ano film je PG-13 a opět se plašilo, že to nebude hororové protože tam nebude krev a gore, (smrtící logika) tak je to sakra hororové, lekaček sice neni moc, za což sem rád, ale ve třech případech, ze čtyř to bylo pěkně nechutné a drsné. Jedno úmrtí je mimo kameru a ta úmrtnost tady neni nijak velká, ale to je asi tak vše co by se dalo vyčíst, zbytek je parádní.Takže velice silné čtyři, moc nechybělo a mohla tam být pátá. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Len tak, tak, s odretými ušami a s jazykom po topánky, dobehol tento teen horor aspoň do mierne nadpriemerného hodnotenia. A to hlavne vďaka maskám ( trikom ) a slušnému, strašidelnému záveru. Spielbergoviny a ani carpenteroviny z rokov 80. keď žáner v podobnom štýle eskaloval, sa v tomto prípade nekonajú. Ale mohli. Možno keby Guillermo chytil sám režijné oprate. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Dlouho očekávaný “DelTorovský” film, který bohužel rekordy netrhal, ale i tak je to dostačující jednohubka. Největším tahounem jsou šíleně originální monstra, kdy každé dostane nějaký ten prostor (i když by si určitě zasloužily prostoru více) a u každého jsem žasnul nad kreativitou filmařů. Dalším zachraňujícím prvkem je solidní příběh, historie “hlavní záporačky” a důvod, proč že se to všechno děje. Děj skáče od jednoho bubáka ke druhému a ve výplni mezi nimi nelze hledat nic světoborného, je to víceméně nudná vata na doplnění příběhu, což je obrovská škoda. Hlavní dětské postavy jsou nemastné, neslané a opět se zde objevovaly neskutečně iritující hororové klišé a hlášky, které můžou dělat jen mentálně retardované postavy. Scary stories jsou určitě vizuálně i technicky slušným tahounem, ale ve scénáři to prostě trochz hapruje, což je prostě velká škoda, protože tohle mělo větší potenciál. Z výsledku jsem trochu rozpačitý a čekal jsem větší bombu, ale i tak se jedná o slušnou, zábavnou a místy strašidelnou jízdu. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Natáčelo se od 27. srpna do 1. listopadu 2018 v Toronto (Ontario, Kanada). (rakovnik)
  • Film je natočený podle knížky Alvina Schwartze „Scary Stories to Tell in the Dark Treasury“ (soubor knih „Scary Stories to Tell in the Dark“). (RammsteinDE)

Související novinky

Del Toro konečně na chodníku slávy

Del Toro konečně na chodníku slávy

08.08.2019

Oscarový režisér a scenárista Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch, Hellboy) byl po letech práce ve filmové branži konečně poctěn hvězdou na hollywoodském chodníku slávy na Hollywood… (více)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

Reklama

Reklama