Reklama

Reklama

Klér

  • Polsko Kler (více)
Trailer
Polsko, 2018, 132 min

Kamera:

Tomasz Madejski

Hrají:

Arkadiusz Jakubik, Robert Więckiewicz, Jacek Braciak, Janusz Gajos, Joanna Kulig, Adrian Zaremba, Ignacy Klim, Michał Gadomski, Katarzyna Chlebny (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Církev a víra, jak blízko a daleko mají k sobě... Tři kněží, tři pohledy na polskou katolickou církev, na její „poklesky“ jako pedofilie, korupce, chamtivost, přetvářka a s tím spojená problematika celibátu, alkoholismu, touhy po penězích, moci a funkcích. Režisér Wojciech Smarzowski vstupuje na fary, do kanceláří vysokých církevních hodnostářů, doprovází do zákristií ministranty a faráře, vrací se do církevních útulků minulých let a nahlíží do duší kléru i farníků. Jako by desatero neexistovalo... V polských kinech film zaznamenal rekordní návštěvnost, film vidělo více než pět milionů diváků. V roce 2018 získal řadu národních cen. Úspěšně byl uveden i v zahraniční distribuci a na mezinárodních festivalech. Film se z velké části natáčel v České republice, především scény v kostelích, kam byl filmařům vstup na polském území „zapovězen“. Renomovaný režisér Wojciech Smarzowski ve svých filmech otvírá nejpalčivější rány polské společnosti. Nechodí kolem, nezměkčuje, pojmenovává věci napřímo, i když bolestivě. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Jojo, to už si fakt nikdo nebere servítky, když zhanobí národní poklad, což v Polsku víra bezpochyby je! Kler sleduje příběh dvou zkrachovanců a jednoho vyvoleného, probíjející se denní rutinou dle Pána, která se povětšinou skládá z vodky, srážení chodců a znásilňování ministrantů. Vrcholem byl bezpochyby biskup vezoucí své pozadí v Bentley Continental v kůži z bezvěrců. 86 % ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Přestal mě bít…už mě nemá rád.“ Tak k těmto pánům byste na zpověď jít nechtěli…Smarzowski mě nadchnul už snímkem Volyň, takže jsem měl vysoká očekávání…a ta byla naplněna! Zpočátku mě překvapilo, že byl film místy až černohumorným dramatem ze života 3 „ctihodných a ctnostných“ farářů. Ale jak se dalo čekat, s postupujícím časem mi úsměv ztvrdnul na rtech. Klér je hořkou, mrazivou, cynickou a až překvapivě kritickou výpovědí o polské katolické církvi (ne, pořád nechápu, že to v Polsku prošlo). Chlast, lži, falešné naděje, vydírání, úplatky (ruka ruku myje na všech úrovních), pedofilie („hra se zajíčky“ dostává zcela nový rozměr), potraty (na ty se jezdí do sousední „pohanské“ ČR), účinné odklízení problémů (zametání průserů pod koberec, vyhnívání do ztracena či staré osvědčené podplácení). Směrem ke konci je snímek čím dál palčivější a vlastně jediná věc, za kterou strhnu půl hvězdy, je dle mého až zbytečně extrémní závěr. „Jsem těhotná.“ - „Ale…jak?! Nebrala jsi antikoncepci?!“ - „Moje víra mi to nedovolila!“ ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní sociální drama s poněkud těžko stravitelným obsahem hlavně asi pro striktní křesťany a třičtvrtě obyvatel Polska. Vzhledem k tomu, že se mě víra netýká, tak mě nic z toho asi nepohoršilo, ale jako taková sonda do zákulisí církve je Clergy velice zajímavé, o to víc, jestli je to pravdivý obraz.. Už jen číst zajímavosti k tomuto filmu naznačuje, že to vážně asi nebude jen tak vycucáno z prstu. Film na zamyšlení nad dnešním zkorumpovaným světem a tím, že si církev hraje až příliš na Boha. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Chápu, jaký poprask může tenhle film, který začíná jako rozmařilá satira a končí jako sžíravé drama, vyvolat v Polsku - byť podle reakcí publika je festivalová bublina celkem na vlně katolického hejtu. Určitě by to mohlo být natočeno syrověji, určitě by to mohlo být soustředěnější, ale ne druhou stranu odvyprávět příběh s tolika postavami tak relativně funkčně taky není jen tak. A bylo hodně zábavné sledovat "kam až si troufnou zajít". A troufli si... ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Církev je svatá, ale tvoří ji lidi hříšní…." Nejsem katolík, ale v zásadě se s tímto závěrem ztotožňuji a tak mi to jednoznačně antiklerikální poselství snímku moc nesedlo. Neříkám, že se má zavírat oči před individuálními poklesky některých kněží, zejména pokud jde o zneužívání dětí. Neříkám, že je dobře, že se katolická církev (nejen v Polsku) v minulosti snažila před tímto strkat hlavu do písku, a celé toto bagatelizovat. Ale nevěřím, že tento film nabídl vyvážený pohled na katolickou církev. Nevěřím, že je vše tak černobílé a že jediné, co zbývá, jsou ultimativní řešení, k jakému na konci přistoupil jeden z kněžích. Musím říct, že právě ten závěr mi přišel hodně prvoplánový a jakože na efekt. Věřím, že u řady lidé se ten efekt (ve smyslu vyvolání šoku) dostavil, u mě tedy nikoliv (ač jinak uznávám jisté filmařské kvality tohoto snímku). ()

Galerie (18)

Zajímavosti (9)

  • Sdružení katolických novinářů prohlásilo, že za filmem stojí nepřátelé Polska, a dodalo: „Vyzýváme všechny, kteří se každou neděli modlí k Bohu, aby bojkotovali tento film ponižující katolíky. Braňme naše duchovní před veřejným haněním! (JoranProvenzano)
  • Scénář k filmu vznikal od roku 2013 do roku 2018. Všechny scény mají podle scenáristy Rzehaka reálné předobrazy. Smyšlený je pouze hon na kněze. Podle Rzehaka by se farníci ke svému duchovnímu ve skutečnosti nikdy takto nezachovali a bránili by ho do posledního dechu. (klukluka)
  • „Kdybychom čekali na povolení natáčet v polských církevních budovách, tak na něj čekáme dodnes. Proto jsme natáčeli v České republice. Povolení jsme dostali do 14 dnů,“ prohlásil režisér Smarzowski na LFŠ 2019 v Uherském Hradišti. (klukluka)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama