Nahota
Drama / Psychologický
Československo, 1970, 102 min
Václav MatějkaHudba:
Luboš FišerHrají:
Petr Čepek, Kristina Hanzalová, Vlado Müller, Věra Galatíková, Emma Černá, Sylvia Turbová, Bohuslav Čáp, P. Karel Mach, Jarmila Kurandová, Emil Iserle, Vlasta Jelínková, Adam Matejka, Václav Mareš, Viktor Maurer, Zdena Burdová, Alexandra Korytová, Vladimír Jedenáctík, Miloslav Šindler, Milan Morávek, Libuše Švormová, Blanka Bohdanová, Jiří NěmečekPlakáty
Mladý vězeň, jenž se pokusil o sebevraždu, získá několik dnů volna, aby se zotavil. Vypraví se do míst spjatých s jeho mládím, během krátké dovolené se seznámí s osamělou vesnickou učitelkou. Zaujme zvláště herecké ztvárnění, plně soustředěné na přiblížení vnitřních dilemat... Film s Petrem Čepkem v hlavní roli nemohl být do kin uveden kvůli účasti Kristýny Hanzalové, Československé Miss 1969, která před premiérou filmu emigrovala. (oficiální text distributora)
LiVentura
Petr Čepek už svou přítomností v mnoha snímcích jim zajistil originalitu a "jinost". Jeho naprosto nezapomenutelný přednes a osobnost vzbuzují u mne ještě dnes mrazení.(3.12.2009)
swed
"Nahota" ve svých nejsilnějších momentech připomene poetiku nové vlny, ale jedná se opravdu jen o dozvuky. Daleko více snímek signalizuje filmařské tápání, které bude v následujících letech naši kinematografii provázet - zde se to projevuje převážně obsahovou prázdnotou a neschopností něco sdělit (film postrádá výraznější myšlenku). Čepek jako vždy výborný. 6/10(26.12.2009)
Vojcl
Tak trochu jiný český film s netradičním námětem o propuštěném vězni. Snímek je postavený především na neskutečném výkonu Petra Čepka (bez diskuze jeden z deseti nejlepších českých herců všech dob), ale má i správně depresivní atmosféru a místy na svoji dobu odvážné repliky, z čehož usuzuji, že by skončil v trezoru tak jako tak. Škoda jen, že příběh se zhruba v polovině jakoby zasekne a ve výsledku není jasné, jaké vlastně mělo být jeho poselství. Už kvůli Čepkovi a jeho nevyrovnanému "drsňákovi" však rozhodně stojí za vidění.(4.1.2011)
NoFiction
P. Čepek drsňák v hl. roli.(27.9.2010)
Maq
Psychologické drama. Ve filmu se toho mnoho nenamluví a je těžké vyrozumět, co chce vlastně divákovi říct. Snad že pustý život může náhle získat díky lásce hodnotu, a tehdy člověk teprve může začít náležitě litovat svých hříchů. --- Téměř celý film je představením Petra Čepka. Hledá lásku sveřepě a náležitě nerudně. Je dobrý, ale do nebes bych jeho výkon nevynášel; hraje jen totožný typ jako již předtím v silnějším (a vůbec hodně podobném) Vláčilově Údolí včel. --- Nostalgicky působí obrazy venkova v historickém okamžiku, kdy poslední generace českých sedláků vymírala a na místo vzápětí dorazily bohaté normalizační strukturální fondy a všeobecná kulturní devastace. Je to tak zřetelně protisocialistické, že by to možná zůstalo v trezoru i nebýt emigrační aféry představitelky vedlejší role. --- Dobrá filmařina, dobrý Čepek, ale Matějkův scénář a dialogy nejsou na výši tak náročného námětu. Není vůbec snadné psát s onou koncentrovanou intenzitou jako Hemingway. --- (Mimochodem, zamyslel jsem se i nad názvem filmu. Napíšeme „Čepek - Hanzalová“, a pod to „NAHOTA“. To zaboduje. Matějka tak jde ve šlépějích jistého zapomenutého českého génia, který kterousi svou hru uváděl pod vhodně zvoleným názvem „Jitrnice zdarma“.)(29.9.2010)
pulnicek
Film o hledacích, ale nenalézajících lidech, a sebestředném sociapatovi " Jeníčkovi ". Libuše Švormová ve filmu nehraje, ale propůjčila svůj hlas Hanzalové. Ta byla- mimo jiné -semifinalistkou na Miss universum 1970. http://en.wikipedia.org/wiki/Miss_Universe_1970(28.12.2009)
dr.fish
Petr Čepek se coby sirotek potácí životem odnikud nikam a tak trochu"roste pro šibenici". Je nesnášenlivý, nečitelný a prchlivý. Nikdo se k němu nemůže dostat blíž, jelikož nikomu nevěří, nikoho k sobě nepustí. Střídá ženy, ty se na něj lepí, chtějí ho změnit, nebo mu aspoň pomoct. Hledá své rodiče a při té pouti prochází životy jiných lidí. Ta setkání jsou středobodem filmu, který jinak nemá výraznou dějovou linku a jede ve stylu "nepropadejme žádné naději". Hrdina potkává stejně ztracenou učitelku ve vesnici, kde žila jeho matka. Naučit se ale v sobě najít a ovládnout city je pro něj velmi těžký úkol. Snímek je typickou ukázkou Čepkova herectví, Kristina Hanzalová s hlasem "Angeliky" Libuše Švormové zdatně sekunduje. Takové filmy se už dnes netočí a je to škoda, rád bych jich podobného ražení užil víc. 85%(3.5.2011)
Páně
Petr Čepek je démon v lidské podobě a Nahota je jako depresivní cákanec na ošuntělé zdi. Podstatné je, že z trezoru si tento vyjímečný film našel cestu na světlo. Je třeba takovýchto ponurých věcí, aby člověk poznal, že i u nás se něco takového dá stvořit. Skutečně temná nakládačka se vším všudy. Všechna čest.(25.12.2009)
dainio
Petr Čepek v tomto pozapomenutém trezorovém snímku předvádí, další ze svých výborných výkonů. Do role vězně, jenž má pětidenní dovolenou se vžil naprosto dokonale. Charakter postavy, která se zlobí na celý svět, nemluví o své minulosti a seznámí se s vesnickou učitelkou, mě zaujal hned ze začátku filmu. I proto jsem film, i přes pozdní vysílací čas dokoukal celý. Určitě jsem nelitoval. Jak jsem už zmínil na začátku, tak celý snímek drží v nadprůměru, právě výkon Petra Čepka. Nevím, jak by na mě film zapůsobil, kdyby v hl.roli, hrál někdo jiný. Pozorovat jeho mimiku, gesta a vnitřní prázdnotu, kterou dokonale vystihnul, je skutečně úžasné. Mé hodnocení bude vysoké. Toto psychologické drama na mě zapůsobilo, tudíž **** jsou nasnadě.(28.9.2010)
vitekpe
Emma Cerna v MBX! To se nevidi jen tak... :-) Cepek standardne strasidelnej (rozumej vybornej = hrajici psychouse) a prekrasna Kristina Hanzalova. Zvlastni, ale dobrej film. Taky se zde prezentuje podivny zpusob chovani k zenam (zen), a to tim, ze pokud je Cepek propleskne, vrhaji se mu vasnive kolem krku. To teda jako nevim... :-) Navic jsem zjistil, ze pan Matejka natocil vice mych oblibenych filmu, coz jsem doted nejak neregistroval.(31.1.2012)
ViktorD
Jeden z vrcholů českého filmového existencialismu s ďábelsky uhrančivým Petrem Čepkem, krásnou Kristinou Hanzalovou a mrazivě velkolepou hudbou Luboše Fišera, jež dala za vznik mysteriózně nejúchvatnější milostné scéně českého filmu vůbec...(31.12.2009)
IBBY
...tak jak je Petr Čepek v tomto filmu vynikající tak je celý film celkově hluchý...ani skvělá hudba ani výtvarná poetika (např.scény na hřbitově) ani intimita předkládaná s citem a s erotickým nábojem to nezachránila...hledání a vnitřní neklid se snoubí s drsností místy nevhodnou a málo uvěřitelnou...za pochvalu stojí spíše forma než obsah...např. scény s komparsem (pohřeb...tancovačka) jsou úžasné a typické pro český film v tomto období...(29.9.2010)
farmnf
Asi nejlepší, co jsem od Matějky viděl. Čepek skvělý. Kristina Hanzalová krásná. Hudba vynikající. Scénář sem tam uletí do fantazie postrádající reality-jak typické pro dnešní českou tvorbu-tedy škvár. Suma sumárum hezká věc.(20.2.2011)
Tiiso
S postupujícím časem sledování filmu můj zájem zvolna ochaboval. První polovina byla určitě silnější a to díky tomu, že postava vynikajícího Petra Čepka je zajímavější než jeho ženské partnerky, která na mě působila méně přesvědčivě a taky možná z mužského hlediska méně pochopitelná. Atmosféra snímku se zdařila výborně. Režisér ji dokázal udržet navozenou po celý čas příběhu. Situace neustále provokovaly k přemýšlení. Jen ráz krajiny mě neseděl ze skutečností pěstování vína. Spíše jsem měl pocit, že se nacházíme někde na vysočině.(26.12.2009)
T.S.Garp
Petr Čepek je prostě jenom jeden a z jeho hereckého projevu jsem dodnes na větvi.(25.12.2009)
Nerajohn
Ou, tohle jsem nějak nezvládl a ani P. Čepek mě nedonutil to dokoukat. Vzkaz pro Tisa: Natáčelo se v okolí Mikulova, tam na jihu Pálavy to takhle opravdu vypadá.(27.12.2009)
Yahey
Rozhodně ojedinělý film s bravurním Čepkem. Můj pocit: bezvýchodná situace, beznaděj.(28.12.2009)
Jiljí
překvapení . čekal jsem nějakou béčkovou novou vlnu a zatím se na mě vyřítil tento skvost. ten film je hlavně vysoce originální, alespoň v čs kontextu. nevim o ničem podobnym - a to i přes různobarevný podoby nový vlny. spíš mi to některými prvky evokovalo americkou nezávislou scénu konce 60. let(13.1.2011)
ALchemik
Někdy mám chuť být právě takovým Petrem Čepkem a někdy se tak i cítím. Hezký film a skvěle zahraný.(20.10.2011)