Reklama

Reklama

Bez jištění na El Capitan

  • Česko Free Solo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Free Solo je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. (National Geographic)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (219)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Jasně, přelomová věc, kus filmařiny, super všechno... ale paradoxně se mi víc líbil Dawn Wall, a může za to asi hlavně hrdina. Zatímco Tommy z Down Wallu je vlastně normální kluk co má jen bizár osud, a tím pádem mu tak nějak přejete, aby lezením překonal svoje traumata -- tak tady je Alex prostě blázen jedné polohy, který fuckuje na všechny a všechno, háže suchý hlášky a leze. Je těžké si k němu najít cestu. A když zároveň víte, že to není film o tom, jak spadl a zabil se, tak to trochu obrousí i to vzrušení z toho, že leze bez jištění. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Znáte takové ty kratičké propagační citáty, které se dávají na obaly filmů nebo filmové plakáty a které jsou často spíš nechtěně úsměvné a s realitou mají pramálo společného (Nejlepší romantická komedie všech dob. Horor tak děsivý, že už se doma nikdy neodvážíte zhasnout světlo. TheFilmGuru.blog)? Free Solo se takto chlubí citátem z The New York Times, jenž tvrdí, že Honnoldův free solo výstup by měl být oslavován jako jeden z největších sportovních výkonů všech dob. V tom však s autorem nemůžu souhlasit, Honnoldův free solo výstup na El Capitan je totiž největší sportovní výkon všech dob. ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Vynikající horolezecký dokument mapující strhující sólo výstup na věhlasnou stěnu El Capitano v podání Alexe Honnolda. Stopáž filmu je dostačující na to zdokumentovat přípravy na výstup, vlastní výstup (skvělé záběry v režii jeho horolezeckých přátel), ale současně i objasňování pohnutek, které hlavního hrdinu vedou k uskutečňování cílů nad hranicemi lidských možností. Při extrémním lezení bez jištění se samozřejmě žádná chybička neodpouští a těch pomníčků skvělých lezců, kteří absolvovali mnoho extrémních výstupů, bohužel rovněž přibývá. Pevně věřím, že nové přítelkyni se úspěšně podaří "vyvážit" Alexovy priority horolezecké, osobní i třeba budoucí rodinné bez toho, aby znásilňovala jeho motivace a adrenalinové touhy, a že další pomníček nepřibude. Třeba Alex s přibývajícím věkem zjistí, že všechny naplánované adrenalinové touhy už si splnil a je na čase se věnovat těm méně nebezpečným, ale třeba podstatně příjemnějším a život vyplňujícím radostem. Ona ta relativita, cíle i priority se v průběhu času dost často mění. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Zajímavej člověk ten Honnold. Škoda jen, že většinu času leze na nějakou přiblblou skálu. Zámořská fascinace tímto neuchopitelným lezcem je nicméně pochopitelná. Velký příběh nezdolného lidského ducha, vůle k boji a překonání svých limitů je pochopitelně naprostá mana pro všechny motivation freaky, kteří potřebují velké lidské příběhy, aby je to donutilo něco dělat. Skvěle však s tím pak kontrastuje Honnoldova naprostá neschopnost sebeprezentace, uzavřenost a odzbrojující pragmatická upřímnost, která v zemi běžící na mantře expresivního sebevyjádření musí působit jako takřka mysteriózní element, jakkoli třeba u nás je podobných lidí plný Barréčko. Úmorné pokusy o komunikaci s jeho průměrnou, nezajímavou a trošku připitomělou přítelkyní vás pak alespoň identifikují na které straně stojíte. Protože tak trochu podezírám tvůrce, že ona tam je jako identifikační element pro diváka. ()

cocrHeLL 

všechny recenze uživatele

Reklamní kampaň tohoto filmu nabudila jako kráva, obzvláště pro někoho, kdo má k horolezení velké sklony. Ale výstup na El Capitan natáhnutý na 100 minut je docela blbost. Spousta nudné omáčky, narcistické pobleptávání Alexe a románek s jeho Sonni (tělem i duší typickou americkou pipinou) doprovázen romantickou hudbou celý "dokumentární" zážitek srážely. Nicméně výkon pěknej, chyty a pazáže El Capitana dobře vysvětleny i laikovi a záběry taky stály za to (kdo má strach z výšek, i v kině by se mu dělalo nevolno). Celé Free solo lezení tady však postrádá prapůvodní smysl, když k tomu je celý štáb, ale řekněme, že když už měl potřebu to ve filmu zmínit, tak se tím živí a tak to chtěl prostě zachytit. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Na masivu hory El Capitan, kolem které se točí celé dějství snímku, si udělal zářez i český horolozec Adam Ondra, který zdolal cestu Down Wall s obtížností až 8b za celých osm dní. Adam narozdíl od Alexe lezl volným způsobem, nikoli stylem Freesolo (bez kompletního jištění), jakým Alex Halmond zdolal cestu Freerider o obtížnosti až 7c+, nicméně už jen fakt, že Adam Ondra byl teprve druhým člověkem na světě, který byl schopen tuto cestu přelézt a ke všemu překonal dosavadní rekord o 11 dní, hovoří za vše. (Platom)
  • Tento dokument natočili Honnoldovi přátelé. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 31. srpna 2018 na filmovém festivalu v Telluride. (Varan)

Související novinky

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

08.04.2019

Režiséři oscarového dokumentu Free Solo Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi jednají o natočení adaptace známé švédské knihy The Helicopter Heist. Příběh podle skutečných událostí od spisovatele… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama