Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Budovatelská témata, byť jakkoli modifikovaná, do znárodněné kinematografie pronikala po celou její existence. Tentokrát si režisér Július Matula soustředil na mladého konstruktéra, jenž s velkými nadějemi přijme místo v jednom proslulém zemědělském družstvu. Záhy však pozná, že za vyhlašovanými frázemi se ve skutečnosti skrývá pokrytectví a protekcionismus. Tvůrci kritizují, že neschopnost bývá zastírána, že nedostatky končí obratně zakamuflovány, že společenské naladění přeje veskrze průměrným a všemu přizpůsobivým. Hauři předkládají výpověď odvážnou tak říkajíc v mezích zákona, vybízejí ke zvýšení pracovní uvědomělosti. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu zazní i píseň „Zum-zum“ od písničkáře Pavla Dobeše. O písni prozradil, že za ní obdržel 20 tisíc Kčs, což byla částka, která mu umožnila odejít „na volnou nohu“ a mít v občanském průkazu vytoužené razítko „svobodné povolání“ a nemuset být nikde zaměstnán. (sator)
  • Na filmu z roku 1987 jde vidět, že perestrojka pokročila a komunistický systém se pomalu začínal sypat. Paralela JZD Podhůra se Slušovicemi je zcela jasná. Scénu, kdy se Pepa (Boris Rösner) dozví, že je zcela zdráv a životní pojistka je mu k ničemu, kometoval slovy: „Zasraný bolševici!“ To by pár let zpátky zcela jistě neprošlo. (Warden75)
  • Natáčeno převážně v Praze. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Jedná se o první český film o kapitalismu, přitom natočený dva roky před revolucí. (hippyman)
  • Scéna, ve které Pavel Jaroš (Marek Vašut) skáče přes kapotu svého vozu, byla natočena u vstupu do JZD Blatnice pod Svatým Antonínkem. (Kovaja)

Reklama

Reklama