Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Karel, mladý muž s neznámou minulostí, ale s vyhraněným žebříčkem hodnot a ideálním morálním kodexem, přichází uprostřed žní do vesnice. Pro obyčejné, přízemní venkovany je Karlův životní styl málo pochopitelný, a tak ho mezi sebe prostě nepřijmou. Léto končí a on odchází se svým poselstvím zase někam jinam. Snad se sem vrátí za rok, aby se pokusil svou podivnou misi opakovat... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Neprávem polozapomenutý debut režiséra Julia Matuly, které tvoří podhoubí o dekádu později realizované veleslavné Menzelovy komedie Vesničko má středisková. Komedie z idealizovaného prostředí českého združstevněného venkova má v našem prostředí silnou tradici, té Matulově chybí především geniální a do posledního detailu i slova cizelovaný scénář Zdeňka Svěráka. Velkým plusem je naopak nadčasová hudba Deža Ursínyho... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Mladý Ondřej Havelka ve filmu jako mládenec Karel ve své první filmové roli, a pak hudba od vynikajícího Slovenského zpěváka a skladatele Deža Ursínyho s texty písní od Pavla Kopty, mě zajali více jak celý tento ne zrovna moc vydařený pokus o nenáročnou letní komedii z družstevní vesnice v době žní. Svatopluk Skopal, jak jinak než v roli venkovského balíka. Markéta Fišerová docela sexy. Celkově mně ale Juliús Matula, svým prvním filmem nijak zvlášť neoslovil, a stále ho považuji jen za průměrného režiséra. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Právě jsem tento film úplně náhodou viděl na TV Prima a bylo tak strašně nudný a nezajímavý, že už skoro ani nevim, o co tam vlastně šlo. Mam pocit, že prostě pár vidláků v tom filmu nemělo rádo postavu, kterou hrál Ondřej Havelka, tak mu to dávali pěkně sežrat. Ale on z toho nakonec vlastně vyšel, jako vítěz (teda aspoň morální vítěz). No jedna hvězdička za "akční" scénu, kdy se Ondřej Havelka řítí s nebrzdícim traktorem z kopce za doprovodu docela zajímavý hudby a druhá hvězdička za to, že jsem to dokoukal do konce. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Další z normalizačních filmů s trošku netradičně obsazeným Ondřejem Havelkou jako traktoristou. Nevím co film měl vlastně říci, asi že lidi jsou lidi a je třeba je brát takové jací jsou bez neustálého hledání ideálního stavu? Ve světě reálného socialismu, kdy kdo neokrádal stít okrádal rodinu a na venkově to fungovalo úplně stejně to měl hlavní hrdina hodně těžké ne-li nesplnitelné. Přesto věřím, že se takoví našli a díky své poctivosti a trvání na určitém standardu společenského chování to asi měli těžké. Havelka se typově pro tuto roli dost dobře hodil. Je zajímavé, že i u takového filmu už Havelka koketoval s prvorepublikovou hudbou, v Zetoru místo tehdy šílených kšiltovek s nápisem Škoda nosil slamáček, ve filmu jezdí ve veteránu... prostě, že i v takovémhle braku tam má to své. Celý film až na drobnou sabotážní zápletku v podstaě plně naplňuje charakteristiku nomalizačního filmu. Bavit, nenechat diváka moc přemýšlet hlavně o poitických událostech. K tomu se vždy dobře hodil venkov jako prostředí pro satiru přímo stvořené. Malý prostor každý se z ná s každým, nevěry, hospodské rvačky, družstevníci, žně, plnění plánu... Toho je film plný. Co zaujalo byl závod traktorů i zrušení Renaulta, tehdy dost drahého vozu. Zaujme i uhrančivá Markéta Fišerová. Když se divák podrobněji dívá na film vidí už v tom roce 1977 ten totální zmar všeho, hlavně památek. Náměstí zarostlá travou, barokní boží muka na kopečku sotva stojící... JZD jako jeden velký bordel všeho možného... Strašná doba. Dávám za dvě fůry obilí a hvězdu za hudbu Ursiniho. * * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ondřej Havelka uměl a umí. Zajímavý humor i lehoučký nádech dramatu. Perfektní obraz poctivé dřiny na polích a odhodlanosti k práci. Dočkáš se i odvážných scén Markéty Fišerové. Jinak režie, scénář i celkové pojetí filmu je spíše průměrné. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Ale ak fandíte starším filmom s nádychom socializmu a máte radi traktory, tak hurá na to. Nie je to vrcholné dielo, ale dívať sa na to dá. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Snímek by rád byl odpovědí třeba na takové romantizující chlapské drama Grandes gueules s Lino Venturou, ale za boha mu to nejde málo nápaditou režií a nevhodným výběrem většiny hlavních představitelů (Haničinec a Filipovský jsou pořád teatrální) a jejich vedením (snad až na Kozderkovu, Vochoče a Myslíkovou), naštěstí dlouhá scéna ze zábavy je hodně realistická (a je v ní pěkné Havelkovo a Zedníčkovo hudební číslo, které je navíc velmi vtipné) a o něco zlepšila můj divácký dojem. Ursínyho jazzrock je sice fajn a 70. létům hodně odpovídá, ale k podobnému typu filmů je zcela nevhodný (jinak Matula měl Ursínyho evidentně rád, jeho hudba zněla i v Nevěstě k zulíbaní). Námět a i jeho scénaristické zpracování mi nepřišel tak úplně pitomý, odpovídá vystižení mentality vesničanů (a nejen českých), příjemně mě překvapila i absence dobového vychovávajícího akcentu, ale jak už jsem řekl, režisér si s tématem nevěděl bohužel rady. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

V 15 letech se mi to líbilo, protože jsem se chtěl toulat světem nezávazně stejně jako hlavní hrdina, a protože jsem byl zamilovaný do Markéty Fišerové. Teď po letech za obě tyto položky dávám z nostalgie 2 hvězdičky, jinak je to o ničem, navíc ten úděsný střih mi nedává spát a budím se z něj hrůzou ještě dnes. Na druhou stranu prostředí vesnice, přírody, polí ale také hraje svou roli. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Film, ktery mi svym stylem tak trochu pripominal "kultovni" Matulovy Haury, nicmene na to, aby to bylo tak blbe, az vlastne ve finale dobre a abych se nad to vse dokazal povznest plny sarkasmu, to prece jen nemelo. Rehtal jsem se zase jako kun, zejmena u akcnich scen jezdicich traktoru snimanych frontalne s durazem na bojovy vyraz traktoristu, podbarvenych opravdu hodne akcni a dramatickou hudbou, kdy v jednom pripade byla tato scena "ozvlastnena" prostrihem na Zednicka v brutalnim kovbojskem klobouku. Bavil jsem se tezovitosti a prvoplanovitosti postav, nicmene zadna si me "neziskala" tak, jako Vasut v Haurech. Neucarovala mi ani jezedacka sexbomba Fisarova, snad mi spolecnost odpusti, ze tohle pisu i s plnym vedomim toho, jak nakonec skoncila a jak se s tim dokazala vyporadat. Za kultovni blbost na entou jsem schopen dat v dobre nalade z hecu 5 hvezdicek. Zde nalada urcite byla, ale vyhecovan jsem nakonec nebyl, cili davam jen jednu. Hodnoceni 2-4 hvezdicek u techto normalizacnich perel samozrejme nepripada v uvahu a na odpad to take nebylo, nebot mi u toho filmu nebylo zle od zaludku, jako treba u jineho Matulova skvostu Posledni vlak, kde se tento agilni propagator soudruzskych myslenek zejmena v zaveru predvedl ve sve "nejlepsi" forme. Vse vyse uvedene nemeni nic na tom, ze jeste dnes by mel Matula chodit kanaly. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Příběh mladého muže, který hledá místo ve společnosti..je talentovaný, šikovný, ale s lidmi mu to moc nevychází. Ani láska nedokáže změnit jeho postoj a on opět odchází do neznáma. Zajímavý film a vynikající role pro pana Havelku a nádhernou Markétu Fišerovou. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Prazvláštní komedie z JZD. Hudba a Ursinyho zpěv navozuje snovou melanchlolii, kterou pak masakrují pod svými obřími koly kombajny E512 Fortschritt. Všudypřítomní záletní mužové jen doplňují pytláky, zloděje, hlupáky, podvodníky a alkoholiky. Pravdou je, že ženy na tom v této koláži nejsou o moc lépe. Kromě Markéty Fišerové, která je kouzelná a vpravdě neodolatelná. Každopádně není špatné se podívat a nasát onu atmosféru klidu a "pohody", kdy nikdo nic nemusel a přestože jsme k sobě měli tak nějak blíž, držel si každý toho druhého pěkně od těla... ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Markety Fiserove je mi vzdycky lito, kdyz ji vidim jako mladou a krasnou holku...ach jo. Jinak Havelka hraje takovyho ublizenyho kluka, ktery se necha naverbovat jako traktorista do jzd na sklizen. Zakouka se do Markety, ale nakonec to (opet) vzdava... k videni jsou lepsi i horsi filmy z obdobi socialismu. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Film je to priemerný z prostredia družstva... No zaujali ma dve veci : debut O.Havelky vo filme a hudba Deža Ursiniho. Hodnotím 55%. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda, nuda - na tomhle filmu je špatně skoro všechno. Slabý příběh jednoho léta z jednoho JZD. Havelka se na tuhle roli rebela vůbec ale vůbec nehodí a dokonce i ta muzika božského Deža je tu tak nějak jako pěst na voko. Nezachraňuje to bohužel ani krásná Markéta... ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Ondra Havelka ve své první roli a hned v ní ukázal lásku k hudbě 20. let min. století. Jinak tady krom hudebního motivu (který se ale po čase celkem ohraje, protože ho režisér cpe do každé druhé scény) není moc co vypíchnout - takže pouze další "letní komančská nuda" (neboli podprůměrná komedie). ()

Reklama

Reklama