Reklama

Reklama

Lesy na prodej

  • Česko Čas lesů (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Lesy nejsou jenom rekreačním přírodním rájem, domovem zvířat a zdrojem kyslíku. Postupem času se z jejich výsadby a kácení stal především byznys. Starodávné lesnictví se dnes proměnilo na čistě komerční výsadbu monokultur... Těžaři dřeva vyzbrojení monstrózní mechanikou, díky níž připomínají Transformers, vidí les pouze jako vysoce lukrativní plantáž na dřevo. Podle nich není v lesích místo pro žádné živé tvory. A proti nim stojí ochranáři, lesníci či dřevorubci, kteří chápou les jako živoucí kontinuum a usilují o jeho záchranu a zachování pro budoucí generace. Díky tomuto celovečernímu filmu nahlédneme do každodenní rutiny pestré škály lidí spjatých s lesem v dobrém i ve zlém. Vyslechněte si jejich argumenty a sledujte je v jejich vlastním přirozeném prostředí. Poznejte širší aspekty lesního hospodaření a osobní filozofii těch, kdo se na něm tak či onak podílejí. Ať už prosazují myšlenku „továrny na dřevo“, nebo zastávají ideu šetrné kultivace. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

GiuseppeS 

všechny recenze uživatele

Aktivistický dokument, který od prvního záběru nenechá nikoho na pochybách, na které straně stojí. Na druhou stranu ukazuje reálný problém a popisuje řadu problemických praktik. Řada záběrů moc pěkných. Škoda, že u příčin zůstává u obecných proklamací. Také to nejzajímavější (situaci ve francouzských státních lesích) popisuje jen jednostranně. ()

Radek273 

všechny recenze uživatele

Klasický francouzský dokument točený s rozvahou a klidem, který se ubírá stylem dát diváku informace a pak ho nechat ať je zpracuje v poklidu nekomentovaných záběrů. Hodně připomíná dokument Příběh lesa, na který do jisté míry navazuje, ale zde se soustředí především na nejaktuálnější situaci a budoucnost statného zeleného porostu. Problém je trochu délka, nicméně nedá se tvůrcům upřít komplexnost, s jakou téma zpracovali. Každopádně "aktivistický" je pro tohle dílo urážka. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Jedle, borovicovité douglasky i smrkové monokultury. Přesto se sází vyloženě za účelem výdělku, prostě les je pole, na kterém rostou stromy pro budoucí výdělek. A na to je potřeba i monstrózní mechanizaci, pochopitelně na úvěr/leasing a mastnou splátku je třeba splácet, takže se pracuje za každého počasí. Pracovní místo dřevorubce s motorovkou tak prakticky vymizí. A pak se proces opakuje zase "špatným zalesňováním" monokultur. A navíc Francie je přeci ta země, kde se stávkuje každou chvíli kvůli kde čemu, takže třeba i kvůli prodeji státních lesů. Je to smutné, ale je to tak. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama