Reklama

Reklama

Záhada Hitlerovy smrti

(TV film)
  • Francie Le Mystère de la mort d'Hitler (více)

Obsahy(1)

Vůdce spáchal ve svém bunkru sebevraždu, aby unikl vojákům Rudé armády, kteří vstoupili do Berlína. Po mnoha desetiletích přetrvávají stíny pochybností, které může rozptýlit pátrání v tajných ruských archivech... Tento dokument řeší poslední záhady kolem Hitlerova mrtvého těla. Za účelem jejich vyřešení byl povolán jeden z nejlepších odborníků na podezřelá historická úmrtí. Philippe Charlier je soudní lékař a antropolog. Vyšetřoval už smrt Jindřicha IV., svatého Ludvíka či Richarda Lví srdce. Po dvou letech jednání s ruskými úřady získal přístup k důvěrným spisům uloženým ve vojenském archivu a archivu ruské tajné služby. Zde se ukrývají poslední lidské ostatky, které Moskva vydává za ostatky Hitlera. Jedná se o kus lebky a čelist. Dokumentaristé byli první, kteří měli právo vědecky studovat Hitlerovy zuby. Také si mohli prohlédnout stovky stránek tajných zpráv, které vznikly na základě Stalinova příkazu v případu Hitlerovy smrti. Fascinující vyšetřování kombinující historické dokumenty a špičkové vědecké nástroje, má udělat konečnou tečku za otazníky nad Hitlerovou smrtí. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

mira007 

všechny recenze uživatele

Ze třetiny historický ze dvou třetin vědecký dokument - rozbor posledního dne Hitlera a následné historie ruských dezinformací a pak rozbor údajných Hitlerových ostatků z ruského archívu, kam se poprvé dostal zahraniční štáb. Byl jsem opravdu fascinován vědeckým pokrokem, který umožnil do detailů prozkoumat ani ne milimetrový kousek zubů ... ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Nedávno som komentoval niekoľko francúzskych dokumentov a vyjadril som sa k nim, že oni nie sú práve tí najkompetentnejší, ktorí by sa k takýmto udalostiam mali vyjadrovať. Obdobný francúzsky dokument bol „Duben 1945: Soumrak bohů v Hitlerově bunkru“. Aj v tomto sa nás snažili presvedčiť o svojej svetovej jedinečnosti. Neviem, či je vhodné a účelné sa vyjadrovať k témam, ktoré historický im nepatria. Myslím si, že je neskutočne veľa udalosti týkajúcich sa práve Francúzska ku ktorým by mali podať svoje historické svedectvá. Keď už nič iné s nimi nehýbe tak aspoň otázka prečo taká rýchla porážka v dobe 2. svetovej vojny. A k tomu by som si rád vypočul názory aj tých najlepších francúzskych historikov. Na tému Hitlerova smrť existuje 62 dokumentov a filmov. A ani v tejto zlátanine sme sa nedozvedeli nič nové, ak si odmyslíme subjektívne hodnotenia francúzskych historikov. Zase sa musím opakovať, že správna podstata historických dokumentov musí zahltiť fanúšika histórie údajmi a ten si musí vytvárať svoj názor na danú vec, udalosť. Nie je najlepším riešením keď sa mu podsúva názor niekoho iného. Téma otvárania archívov je úplne skreslená. Najviac archívov sa otvára v Rusku, najmenej v USA, Nemecku a Francúzsku. ()

Reklama

Mamutol odpad!

všechny recenze uživatele

Sovětský svaz 11. května 1945 měl k dispozici Hitlerova zubaře Huga Blaschkeho, který potvrdil, že nalezené ostatky patří Hitlerovi a Braunové. Dokument jen potvrdil to, co už všichni víme 75 let. V tomto případě jsou náklady na vytvoření tohoto dokumentu (tak jak to umí naše Česká televize) opět vyhozený peníze do kanálu evidentně se nudícího soudního lékaře a antropologa Philippe Charlier. Ti Rusové se musejí nad tímto dokumentem chechtat jako lachtani na rybím trhu. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Za takúto dokumentárnu frašku a ostudu, byť v koži Francúzov by som sa radšej nepriznal. Natočiť takúto bezpredmetnú hovädinu je priam umenie. Vypadalo to, ako v groteske, keď Francúzky postrach súdneho lekárstva a antropológie pohľadom skúmal lepku v bakelite či je, alebo nie je Hitlerova a to pod ruským ironickým dohľadom skladníka a archivárky, ktorí sa pri tom museli náramne baviť. S chrupom to bolo ešte zábavnejšie. Záverečné konštatovanie bolo najpôsobivejšie. Philippe Charlier súdny lekár a antropológ, ktorý vyšetroval smrť Jindricha IV., svätého Ludvíka, či Richarda I. Levie srdce, potvrdil čo nikto nikdy nespochybňoval. Ale nepochybne jeho najväčší úspech, že sa dostal až do Moskovskej KGB Lubianky a to je už niečo. ()

Drslw odpad!

všechny recenze uživatele

Francúz sa vypravil do Moskvy, aby si poťažkal Hitlerovu lebku a mal sa čím chváliť na večierkoch. Rusi mu to logicky nechcú dovoliť, lebo by po ňom prišlo ďalších milión podobných chumajov. A tak si aspoň natočil dokument o svojej osobe, v ktorom sa mstí Rusom. Aby sa mal čím chváliť na večierkoch. Jediná záhada na tom celom je, prečo to vysiela aj niekto iný než francúzska televízia. Otras. Číslo 150. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama