Reklama

Reklama

Aznavour & Rostropovič

(koncert)
  • Francie Concert Charles Aznavour & Mstislav Rostropovitch
Hudební / Dokumentární
Francie, 1995, 52 min

Obsahy(1)

Setkání dvou géniů, při kterém zazní šansony i Dvořákův violoncellový koncert. Arménsko-francouzský šansoniér, hudebník a herec Charles Aznavour složil během své osmdesátileté hudební cesty přes tisíc písní, s nimiž na koncertech rozdával nostalgii, ale i radost a naději. Tento pařížský rodák přišel na svět v roce 1924 arménským rodičům, kteří uprchli z vlasti před genocidou. Po válce spolupracoval s Edith Piaf, byl jejím dvorním skladatelem, textařem i osobním řidičem. Mstislav Rostropovič (1927–2007) byl ruský violoncellista a dirigent. Už v padesátých letech se zastal svých pedagogů Dmitrije Šostakoviče a Sergeje Prokofjeva, když byli obvinění z tzv. „formalismu“. Nejvýraznějším projevem jeho odporu k sovětskému režimu byl dopis, který poslal do deníku „Pravda“. Zastal se disidentů v čele s nositelem Nobelovy ceny Alexandrem Solženicynem. Kritizoval potlačování svobody projevu a utiskování umělců, hudebníků a spisovatelů. Dopis nikdy nebyl zveřejněn, ale dostal se přes hranice a objevil se v západoevropském tisku... Kromě doprovodu několika písni Charlese Aznavoura zde Rostropovič zahraje proslulý violoncellový koncert h-moll Antonína Dvořáka. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích pořadu uvedeno: český název Charles Aznavour, Mstislav Rostropovič; originální název Charles Aznavour, Mstislav Rostropovitch; režie Serge Kaufmann. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Skvělý záznam neopakovatelného setkání dvou hudebních géniů - Charlese Aznavoura a Mstislava Rostropoviče (cellový koncert Antonína Dvořáka) s doprovodem Štrassburgské filharmonie je nezapomenutelným zážitkem. Drobnou chybičkou je jen, že se do záznamu nevešlo více Aznavourových písní (jeho charisma je opravdu nezapomenutelné). Malinko mi rovněž vadily (resp. vybavovaly se nepříjemné asociace) Rostropovičovy "Brežněvovské hubance", ale vzhledem k tomu, že určitě nepatřil k podporovatelům tehdejšího režimu, přešel jsem to jako velkoruský folklór a na skvělý hudební zážitek i jeho hodnocení to nezanechalo následky. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama