Reklama

Reklama

Švédi z osady

  • angličtina Swedes from the Slum (festivalový název)
všechny plakáty

VOD (1)

Obsahy(1)

Osudy troch rómskych zverencov detského domova, ktorí dostali druhú šancu..., prežiť plnohodnotne  svoje detstvo v novej rodine  vo vzdialenom Švédsku a po rokoch spoznať aj svojich biologických rodičov. Alexander, Christofer a Erik sa teda po rokoch znova vrátili na Slovensko, aby sa dozvedeli, odkiaľ pochádzajú a kto sú ich biologickí rodičia, kto sú ich súrodenci, ktorých vlastne vôbec nepoznajú ?! Dojímavý príbeh troch rodín zo Slovenska, ktoré sa dobrovoľne vzdali svojich detí, aby ich tri rodiny vo vzdialenom Švédsku prijali s láskou do svojho náručia a ponúkli im nový, lepší život. (RTVS)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele

Na vysoké škole na předmětu Náhradní rodinná péče nám říkali, že v Evropě kvůli nízké porodnosti o potratům (dřív zbouchnutá vysokoškolačka radši dítě donosila a věnovala k adopci) velmi málo dětí a největší vývozní artikl v Česku v této oblasti jsou romské děti do demograficky vymírajícího Švédska. Zde se o ně náhradní rodina velmi stará a udržuje dítěti povědomí o jeho romské kultuře. Zdá se , že u našich braťěj je to stejné. Právě  setkání adoptovaného "Švéda" se svými příbuznými v romských osadách, kde všichni jen celé dny "čumí" do prázdna , respektive v pořadu Pošta pro tebe, patří k nejsilnějším okamžikům. Výzkumy ukázalo, že pokud se dítěti nedostane řádná výchova, některé jeho talenty, geny se vůbec neaktivují. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

V rámci letošních třebíčských Dokumentů pod širákem nejlepší volba. Dojemné a naopak odlehčené momenty se střídaly zcela nenuceně a trojice "snědých švédů" byla ohromně sympatická. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dosť zaujímavá cesta zo Švédska späť ku koreňom. A tie korene nie sú nijak lákavé - osada pod Krásnou Hôrkou alebo inde nebýva cieľom zahraničných návštev hľadajúcich pokrvné príbuzenstvo. Prvé stretnutie bolo celkom vlažné, keď matka poriadne nevedela, kto by mohol byť otcom a odhadovalo sa to len podľa toho, kto vtedy práve nebol v base. Druhé stretnutie už bola celkom iná káva a slzám sa neubránili ani adoptívni rodičia, keď to videli vo filme. Našťastie (aj pre film), tie osadnícke rodiny nie sú tou úplnou spodinou, ich domy nie sú úplne chatrče a pred návštevou si viditeľne urobili poriadok aj v okolí. Tretie stretnutie v Pošte pre teba, to sa musí vidieť. –––– No, a že sa dajú deti z ústavov zachrániť! A to by som nemala povedať, ale vtedy u nás cigánov aj tak nikto nechcel. –––– Myslím, že moji rodičia ma zachránili pred zlým životom. –––– Toto ja už nikdy viac nebudem robiť! ()

Danqo 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný, prekvapivo úprimný dokument aj so scénami, ktoré by možno niekto vyhodil ako nevhodné, s jemným komentárom chronologicky rozpráva o stretnutí dvoch svetov. Bez umelých zásahov, nevysvetľuje, nemoralizuje, nedokresľuje, proste len sprevádza a ukazuje, a esteticky to zvláda tiež veľmi dobre. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Skvelý trpkosmiešny dokument o troch šťastlivcoch počernej pleti. Tej pani doktorke by mali dávať mesačné provízie z platu.. ()

Pellik 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument o rómskych deťoch, ktorí sa po rokoch vrátili do svojej vlasti, aby spoznali svojich biologických rodičov. Jeden z nich chodí na Slovensko pravidelne, dokonca sa naučil po slovensky. Jediné, čo by som vytkol, je krátka minutáž :) ()

Reklama

Reklama