Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policista John McClane přilétá na Vánoce do Los Angeles za svou manželkou Holly a dětmi. Holly pracuje pro japonskou společnost Nakatomi, v jejímž mrakodrapu se právě koná vánoční večírek. Holly odešla z New Yorku za prací, zatímco John tam zůstal. Nyní zjišťuje, že Holly používá v práci své jméno za svobodna. Jde se do koupelny upravit a mezitím do budovy přijíždějí ozbrojení muži. Zabijí strážce, uzamknou výtahy, všechny vchody a odpojí telefony. Potom proniknou na večírek a John z koupelny zaslechne střelbu. Podaří se mu nepozorovaně utéct do vyššího patra, kam později útočníci odvedou ředitele společnosti Nakatomi. Chtějí po něm přístupové heslo k počítači, který mimo jiné řídí trezor, ze kterého chtějí ukrást dluhopisy v hodnotě stovek milionů... Ředitel se jim snaží vysvětlit, že trezor má sedm zámků a on zná kód pouze k jednomu – a i ten jim odmítne dát. Hans, vůdce útočníků, ho zastřelí. John spustí požární alarm, aby přivolal pomoc, ale útočníci zavolají hasičům, že poplach je falešný. Díky tomu ale zjistili, že je někdo v horním patře, a pošlou tam muže se zbraní... John teroristu zabije, sebere mu zbraň a vysílačku a jeho tělo pošle dolů výtahem. Bratr zavražděného, Karl, chce Johna ihned najít a pomstít se. John použije ukradenou vysílačku a snaží se přivolat pomoc, ale jeho volání slyší i teroristé a dojde jim, že John bude někde na střeše. Volání zachytí i policie, ale nevěří Johnovi, že se něco děje. Když pak ale ve vysílačce zaslechnou střelbu, pošlou tam na kontrolu hlídku. Seržant Powell dojede do Nakatomi, promluví si se strážným, což je ale nastrčený terorista, a v klidu odjíždí s tím, že nic podezřelého nenašel. Když ho John vidí odjíždět, vyhodí z okna mrtvolu dalšího teroristy, kterého při přestřelce zabil, a začne z okna střílet... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 317)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Geniální scénář, jehož základní osa příběhu se dočkala tisícovky kopií, které však nikdy nedosáhly jeho kvality, invenční McTiernanova režie s drajvem tak nekompromisním, až vlastně nasadil laťku tak vysoko, že ji nikdo (včetně jeho samotného) už nikdy nepřeskočil, atmosféra Štědrého večera, kdy se to všechno posralo a Bruce Willis v životní roli unaveného, odhodlaného a hláškujícího policajta, to jsou základní pilíře nejenom tohoto filmu, ale celkově žánru akce, která už po Die Hard nikdy nebyla na plátně lepší. Dvouhodinová extáze v tom nejluxusnějším balení, kterou nemůže milovat jedině tupý ignorant! ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Alan Rickman a Bruce Willis stvořili dvě rozdílné postavy, z nichž se obě staly legendou. Zatímco první jmenovaný utvořil soustavu nejdrsnějšího elegána na poli záporném, ten druhý vytvořil etalon akčního hrdiny, který není jen bezduchým strojem na zabíjení, ale zažívá bolestné útrapy, mluví o svých problémech, sprostě nadává a samozřejmě bezchybně zabíjí teroristy, přičemž u toho všeho stíhá nezapomenutelně hláškovat. Yupee-ki-yay, motherfucker. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Steven E. de Souza, Jeb Stuart / Based on Forever by Roderick Thorp | Hudba: Michael Kamen | Produkcia: Lawrence Gordon, Joel Silver, Beau Marks / Executive: Chrles Gordon | Distribúcia: 20th Century Fox, | Štúdio: Silver Pictures, Gordon Company | Rozpočet: 28 miliónov $ | Tržba: 138,708,852 $ || ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na světě je 9 milionů teroristů a já zabiju zrovna toho, kterej má menší nohu než moje sestra." S pistolí v ruce, sarkasmem v ústech a dotěrností v genech se John McClane rozhodl překazit rafinovaný obchod poctivým teroristickým obchodníkům. Tak vítej, Johne, a veselé vánoce. Rád tě kdykoli znovu uvidím - třeba na letišti, v ulicích New Yorku, v kybernetickém neznámu nebo třeba v Černobylu. Všude nám bude fajn. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

první a nejlepší ze série. Bruce Willis jako vždycky hodně drsnej a vtipnej. V tomhle filmu se mi asi nejvíc líbily ty scény ve kterých Bruce Willis někoho mlátil, nebylo to jako ve většině ostatních filmů ve kterých proti sobě stojí dva a postupně do sebe mlátěj, tady Bruce Willis skočí na nějakýho němce a mlátí dokud neumlátí. Tenhle film je v podstatě jedna velká akce se spoustou vtipných hlášek ()

Galerie (64)

Zajímavosti (169)

  • V původní německé verzi není Hans Gruber (Alan Rickman) z Německa, ale z „Evropy“ a je přejmenován na Jacka Grubera. Stejně tak byla všechna německá jména teroristů předělána do anglické podoby. V novějších verzích jde ale opět o Němce. (Elisebah)
  • Na jar roku 1987 sa producent Joel Silver a režisér John McTiernan zúčastnili predstavenia hry "Dangerous Liaisons," v ktorej Alan Rickman hral zlého Vicomte de Valmonta. Tvorcovia okamžite zistili, že práve našli predstaviteľa pre postavu Hansa Grubera. (WalterIK7)

Související novinky

Stav Bruce Willise se zhoršil

Stav Bruce Willise se zhoršil

17.02.2023

67letý legendární herec mnoha ikonických rolí Bruce Willis ukončil kariéru v březnu loňského roku kvůli afázii, nemoci, která poznamenala jeho schopnost mluvit a porozumět řeči. Tou dobou měl… (více)

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Prequel Smrtonosné pasti je oficiálně zrušen

Prequel Smrtonosné pasti je oficiálně zrušen

29.07.2021

Pět let strávil producent Lorenzo di Bonaventura přípravou šestého filmu v sérii Die Hard neboli Smrtonosná past. Snímek pojmenovaný jednoduše jako McClane byl totiž původně oznámen ještě před… (více)

Reklama

Reklama