Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policista John McClane přilétá na Vánoce do Los Angeles za svou manželkou Holly a dětmi. Holly pracuje pro japonskou společnost Nakatomi, v jejímž mrakodrapu se právě koná vánoční večírek. Holly odešla z New Yorku za prací, zatímco John tam zůstal. Nyní zjišťuje, že Holly používá v práci své jméno za svobodna. Jde se do koupelny upravit a mezitím do budovy přijíždějí ozbrojení muži. Zabijí strážce, uzamknou výtahy, všechny vchody a odpojí telefony. Potom proniknou na večírek a John z koupelny zaslechne střelbu. Podaří se mu nepozorovaně utéct do vyššího patra, kam později útočníci odvedou ředitele společnosti Nakatomi. Chtějí po něm přístupové heslo k počítači, který mimo jiné řídí trezor, ze kterého chtějí ukrást dluhopisy v hodnotě stovek milionů... Ředitel se jim snaží vysvětlit, že trezor má sedm zámků a on zná kód pouze k jednomu – a i ten jim odmítne dát. Hans, vůdce útočníků, ho zastřelí. John spustí požární alarm, aby přivolal pomoc, ale útočníci zavolají hasičům, že poplach je falešný. Díky tomu ale zjistili, že je někdo v horním patře, a pošlou tam muže se zbraní... John teroristu zabije, sebere mu zbraň a vysílačku a jeho tělo pošle dolů výtahem. Bratr zavražděného, Karl, chce Johna ihned najít a pomstít se. John použije ukradenou vysílačku a snaží se přivolat pomoc, ale jeho volání slyší i teroristé a dojde jim, že John bude někde na střeše. Volání zachytí i policie, ale nevěří Johnovi, že se něco děje. Když pak ale ve vysílačce zaslechnou střelbu, pošlou tam na kontrolu hlídku. Seržant Powell dojede do Nakatomi, promluví si se strážným, což je ale nastrčený terorista, a v klidu odjíždí s tím, že nic podezřelého nenašel. Když ho John vidí odjíždět, vyhodí z okna mrtvolu dalšího teroristy, kterého při přestřelce zabil, a začne z okna střílet... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 316)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Věřte mi, dělám to už jedenáct let"..... Společnost Nakatomi, sečtělej terorista A.Rickman, 640 milionů doláčů, hudba M.Kamen a osamocenej, unavenej B.Willis, kterej není zvědavej na stupidní názory. Tohle viděl snad každej! Jeden z (nemnoha) nejlepších akčních filmů všech dob, který nastartoval ,,drsňácky uhláškovanou" kariéru B.Willise. I po letech je stále na co koukat (a co poslouchat!). ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Co je na Smrtonosné pasti nejlepší? Bruce Willis! Pokud by se v hlavní roli objevil kdokoli z anonymní řady akčních postav, zapadla by nenávratně prachem a nikdo by si tak nemohl užít Johna McClanea jako archetypální příklad hrdiny proti své vůli. McTiernan navíc dokáže akci podat tak, že působí zcela nepřibarveně a atmosféru několika pater mrakodrapu nebojácně buduje zkrvavenými chodidly a záplavou černého humoru. Jenom je škoda několika neodpustitelných a osmdesátkově úsměvných hluchých míst, zbytek je nezpochybnitelná klasika. ()

Reklama

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Skutečnost, že americký filmový průmysl vedou židé, cenzuru katolíci a diváci jsou protestanti, ukazuje na tamní mimořádnou spolupráci: jedněm jdou do kapsy výdělky, druzí zajistí odstřiháním závadností návštěvnost a třetí se přijdou poveselit do kina. Nestojí právě na tomto velký trik Hollywoodu, o němž vypráví první Smrtonosná past? Na elementární úrovni ten film můžeme samozřejmě číst jako příběh o newyorském policajtovi, který vystřílí bandu teroristů, ale vedle toho tu máme i příběh o nacistovi Gruberovi, kterého přivábila do mrakodrapu chuť nastřádaných židovských peněz. Gruber se svými německými pohůnky představuje cosi jako relikt, který se nepodařilo chytit spojeneckým oddílům před Norimberskými procesy. Jestliže měl Goebbels za nacistického Německa na starost vnitřní Německo a Hitler válku, pak tady zajišťuje analogicky PR-ko dekadentní aristokrat s pokřiveným světonázorem Gruber a válku jeho pochopové určení na špinavou práci. Co je ovšem klíčové a co si uvědomil Marlon Brando, židé a představitelé mocné židovské lobby, kteří kontrolují a vládnou Hollywoodu, si dávají dobrý pozor, aby ve filmech nebyli nikdy zobrazováni negativně a už vůbec ne jako loutkáři hýbající světovou šachovnicí, a proto jsou v první Smrtonosné pasti filmu vydávány za Japonce, konkrétně za japonskou finanční společnost Nakatomi sídlící v moderním mrakodrapu v centru L.A. Podobná cenzura proběhla mimochodem v Německu, kde jména jako Karl a Hans, ale i Fritz, Kristoff nebo Heinrich nahradily jejich anglické ekvivalenty. Kdo je pak ale Willis, který nám v triádě teroristé-oběti-zachránce chybí? Willis je nejspíš novodobá kombinace Abraháma, Mojžíše a krále Davida v jednom. Prostě Superman, sám velký Jahve, který se zjevil, aby po Egyptu, Asýrii, Babylonu, Římu opět vysekal židy z problémů. Odsud chápeme i původ slavného výroku Johna McClanea o krůtě a obyčejným vánočním stromečku, kterým odkazuje k šábesu (židé Vánoce neslaví, to je další kamufláž pro západní křesťanské publikum), kdy by se mělo v klidu odpočívat, jenže on musí lízt v nějaký blbý rouře. Podobný výrok známe z Biga Lebowskiho, který rovněž o šábesu nekoulí. Jenže záchrana lidských životů je přece jen něco jiného než kuželky. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Takto niekoho vytočiť dokáže iba John.“ Klasika akčného žánru ako stvorená na pokojný vianočný čas.  McTiernan s Willisom predstavili nový prototyp akčného hrdinu, ktorý sa na dlhé roky stal vzorom pre ďalších. Po nesmrteľných supermanoch (Norris, Schwarzenegger) ukázali svetu "obyčajného" poldu, zraniteľného, krvácajúceho (!) a schopné cítiť fyzickú bolesť (!). nedokonalého, ale samozrejme práve vďaka tomu uveriteľného. Skvelé je i prostredie nádherného mrakodrapu; aj toto (uzavretý priestor obsadený teroristami, v ktorom sa "zabudol" hlavný hrdina) v najbližších rokoch Hollywood kopíroval (Prepadnutie v Pacifiku, Air Force One). Režisér McTiernan nasadil vskutku ostré, dynamické tempo, v ktorom mu pomáha ako kameraman, tak strihač a samozrejme hudobný skladateľ. Keďže to bol hit (na celom svete 140 miliónov pri akceptovateľnom rozpočte 28), vznikla celá séria. Hoci obecne sa má za to, že žiadne z pokračovaní sa originálu nevyrovnalo, ja mám predsa len o čosi radšej letiskovú dvojku a ani štvorka nebola zlá. Naopak, trojka so Samuelom L. Jacksonom a päťka s McClaneovým synom na mňa nefungovali - a určite nie iba preto, že z toho tvorcovia nečakane urobili buddy movie (čo k postave samotárskeho vlka Johna proste nesedí) a že sa z uzavretých priestorov dostali na voľné priestranstvo (detto). Jednotka je plná v rámci možností realistickej akcie, suchého humoru a výborného hereckého obsadenia (Rickman, Bedelia, VelJohnson). Snímka vznikla podľa knihy Rodericka Thorpa, ktorú adaptovali skúsení akční scenáristi Jeb Stuart (Leviatan, Kriminál, Utečenec) a Steven E. de Souza (48 hodín, Komando) v produkcii Joela Silvera a Lawrencea Gordona. Scenár je plný osviežujúcich nápadov (napr. v jednej chvíli sa záporák vydáva za rukojemníka). ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ani po mnoha letech mě nepřestane udivovat sofistikovanost této nesmrtelné klasiky. Osmdesátkové akce s nadliskými hrdiny, přepálenými zápletkami a nereálnou akcí jsou daleko, daleko za skvostem jménem Die Hard. Divák jakoby očima hlavní postavy poznává složitost situace pěkně postupně, pevně drží krok s jeho uvažováním a logikou, dostává se mu pod kůži... Díky režisérskému smyslu pro detail, velice vhodnému hudebnímu doprovodu a samozřejmě charismatickému Willisovi se jakoby sami ocitáme přímo v akci. Film se nemusí hnát za hromadami mrtvých, plížení se v chodbách a postupné potahování teroristů za ocásek, byť jejich plán je také pekelně promyšlený, dokáže předčit napětí a intenzitu kdejaké přestřelky. 9/10 ()

Galerie (64)

Zajímavosti (167)

  • V roku 2017 bol vybraný na uchovanie v Národnom filmovom registri pre jeho dôležitý kultúrny, historický, alebo estetický význam. (WalterIK7)
  • Nemecká rozhlasová hra TKKG - Folge 183: Blindgänger im Villenviertel používa často odkazy na film i postavu Johna (Bruce Willis). (WalterIK7)
  • Scéna, kde John McClane (Bruce Willis) rozbíjí židlí okno, musela být točena na několik záběrů, protože sklo bylo natolik silné, že dřív rozbil židli než okno. (DEXTER099)

Související novinky

Stav Bruce Willise se zhoršil

Stav Bruce Willise se zhoršil

17.02.2023

67letý legendární herec mnoha ikonických rolí Bruce Willis ukončil kariéru v březnu loňského roku kvůli afázii, nemoci, která poznamenala jeho schopnost mluvit a porozumět řeči. Tou dobou měl… (více)

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Prequel Smrtonosné pasti je oficiálně zrušen

Prequel Smrtonosné pasti je oficiálně zrušen

29.07.2021

Pět let strávil producent Lorenzo di Bonaventura přípravou šestého filmu v sérii Die Hard neboli Smrtonosná past. Snímek pojmenovaný jednoduše jako McClane byl totiž původně oznámen ještě před… (více)

Reklama

Reklama