Reklama

Reklama

Poslední akční hrdina

  • USA Last Action Hero (více)
Trailer

Obsahy(1)

Chlapec Danny Madigasn je velký filmový fanoušek a jeho nejoblíbenější postavou z plátna je akční hrdina Jack Slater, kterého hraje Arnold Schwarzenegger. Jednoho dne dostane od svého nejlepšího přítele, starého promítače z kina Nicka kouzelnou vstupenku na nový Slaterův film. Kouzlo začne okamžitě působit: Danny je transportován přímo do děje filmu, do Slaterova světa, kde neplatí pozemská pravidla a zákony a dobro vždy zvítězí nad zlem. Jenže jeden ze Slaterových nepřátel, padouch Benedict, ukradne Dannymu vstupenku a dostane se do skutečného světa. Tady chce zavraždit Arnolda Schwarzeneggera, aby tak konečně dostal Slatera. Slater s Dannym se musejí dostat do reálného světa za ním a pokusit se mu zabránit v jeho plánech… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (451)

castor 

všechny recenze uživatele

Dějový guláš, na kterém si kritici smlsli. Na filmovém plátně mu vychází všechno, když ale vstoupí do reálného světa, jde to ztuha. Poslední akční hrdina byl událostí sezony i propadákem roku. Za scénářem stál Shane Black, v jehož hlavě se zrodil Poslední skaut i Smrtonosná zbraň, za kameru si sednul uznávaný řemeslník John McTiernan a před ní se vyjímala robustní postava Arnolda Schwarzeneggera. I tak to moc nevyšlo. Mravenčí práce skončila rozpačitým dojmem. Žánrová nevyhraněnost tu ne vždy odpovídá tomu, co by si divák za pětaosmdesát milionů dolarů (v té době neuvěřitelný ranec peněz) přál, takže ty oslnivé pyrotechnické parádičky, bohatá výprava i kaskadérské kousky přijdou nakonec docela vniveč. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Shane Black si na můj vkus dal té trávy až moc a nevěděl, kdy přestat. Přesto je jeho rukopis a skvělé narážky na akční filmy a Arnolda, jakožto jednu z největších ikon žánru, vždy patrné a pobaví. Sebeparodický Arnold a jeho malý kámoš jdou do boje. Některé narážky jsou vskutku brilantní a asi nejvíc mě dostal "Sly Terminátor" a následný koment Arnolda. Škoda přeškoda, když se film zhoupne do "reálu" a zahraje v některých chvílích na vážnou notu. Jinak slušná zábava, nehledejte za tím nic hlubšího, jinak si skutečně tento film znechutíte. Ubrat půl hodiny z tak přepálené stopáže a bylo by to ok. ()

Reklama

paascha 

všechny recenze uživatele

Vím, je to pitomost, nevkusný kýč a Arnold je opravdu příšernej:-))) Ale tak nějak mám pro tenhle film slabost, snad proto, že jsem ho viděl v sérii s předchozími akčňáky, snad prot, že se "komediální talent" pana guvernéra teprve začal klubat na svět ( i když v Komandu nebo Predátorovi byl taky dost vtipnej:-)))) ()

choze 

všechny recenze uživatele

Poslední akční hrdina, 85 milionová parodie akčních filmů od klasiků žánru Shane Blacka a Johna McTiernana, měl být dárek pro žánrové fanoušky, podobně jako později Vřískot pro fanoušky hororů. Oba filmy nakládají s klasickými klišé typickými pro jejich žánry podobným způsobem (postavy je znají a podle toho se zařizují), ale narozdíl od úspěšného Vřískotu, který je i bez všech odkazů a citací solidním hororem (a byl podstatně levnější a nemusel v kinech čelit smrtelné konkurenci v podobě Jurského parku), propadlý Hrdina bez nich jako akční film neobstojí. Navíc je místy až příliš infantilní a přitažený za vlasy (ano teď mluvím o té animované kočce-detektivovi) - Danny se měl dostat jen do konkrétního akčního filmu a ne do filmového světa obecně, kde se potkávají postavy ze všech možných titulů všech možných žánrů (i když to zní zajímavě a poutač se Slyem jako terminátorem pobavil). Každopádně pro akční fandy je tenhle guláš klišé, citací, cameo rolí, vtipných dialogů a hlášek a bláznivé akce povinnost. Jinak ty narážky na umění jako Hamlet Arnold nebo Bergmanova Sedmá pečeť (v podání Iana McKellena) se sice mohou zdát křečovité, ale na druhou stranu, ve dvanácti jsem přesně takhle zjednodušeně filmy vnímal - kde se nezabíjelo ve velkém, to bylo umění a pryč od něj. Jo a ten skvělý záporák Charles Dance! "Právě jsem někoho zabil! A úmyslně!" ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ani zdaleka tenhle film není špatný, naopak bych řekl, že co se hollywoodské kritiky týče, vydařil se hodně. Skvělé Arnieho hlášky a vydařené obsazení to jistí. Trochu přemrštěná stopáž a scénářové trhliny jsou ovšem věci, které mi místy docela vadily. Ovšem pravá podívaná začíná, až když se postavy dostanou do reálného světa na premiéru nového Jacka Slatera. Charles Dance a Tom Noonan jsou skvělí záporáci, proč jen se objevují ve filmech tak málo? Poměrně dost jsem se bavil. Škoda, že takových akčňáků s Arnoldem moc není. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (40)

  • Arnold Schwarzenegger (Jack Slater) si na festivale v Cannes vytvoril osobný rekord, keď za 24 hodín poskytol 40 televíznych interview a 54 rozhovorov pre tlač. (gogo76)
  • Poslední akční hrdina je první film ve zvukovém systému SDDS (Sony Dynamic Digital Sound). (Ai.ma)
  • V čase 1:26:30 při srážce aut jsou na zemi vidět dva kabely za autem Jack Slatera (Arnold Schwarzenegger). Tyto kabely se používaly pro řízení aut bez kaskadérů. Dnes se tyto akce provádí již bezdrátově. (Ivoman)

Související novinky

Zemřela Tina Turner

Zemřela Tina Turner

24.05.2023

Přichází smutné zprávy pro svět filmu a zejména hudby. Ve středu 24. května ve svém domě ve švýcarském Kusnachtu zemřela ve věku třiaosmdesáti let legendární americká zpěvačka a příležitostná herečka… (více)

Stmívání nad Hamletem

Stmívání nad Hamletem

08.06.2009

Ultimátní zmodernizovanou verzi Shakespearovy klasiky předvedl Arnold v Posledním akčním hrdinovi, ale brzy se dočkáme další. Catherine „vykopli mě od Stmívání“ Hardwicke je teď spojována s mnoha… (více)

Reklama

Reklama